Reklama

Reklama

Opiová válka

  • Česko Šanghajská triáda (více)

Obsahy(1)

Zpěvačka z nočního klubu se stane milenkou dvou nejmocnějších mužů drogového impéria, a také kvůli ní se rozpoutá krutá válka gangů... Násilí ve 30. letech v Šanghaji nebylo ničím neobvyklým. Bylo to řešení. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Čtrnáctiletý Šui-šeng z venkova dostane díky svému strýci práci sluhy v Šanghaji, ve městě kde zlatý opar pozlátka zaslepuje mnoho očí. Strýček ho zavede do kabaretu, který patří nejmocnějšímu muži města. Zde chlapec začíná sloužit jeho arogantní a sobecké milence Ťin-pao, začínající zpěvačce a tanečnici. Poprvé ji vidí na pódiu kabaretu zpívat pánovu oblíbenou píseň Předstírej, předstírej, jejíž slova charakterizují celou šanghajskou společnost. Po několika dnech se situace radikálně mění a Šui-šeng doprovází Ťin-pao i milostpána na odlehlý ostrov... Čang-Imou nám předkládá zásadní informace jen prostřednictvím chlapce. Tento snímek stojí na voyerství - Šui-šeng nechápavě pozoruje (někdy doslova špehuje) intriky čínské aristokracie, poznává svou paní, vidí, kdo tahá za nitky podsvětí. Celému konceptu voyerství dopomáhají časté hlediskové záběry. Gong Li se do své postavy opět dokonale vžila. Hraje podobný typ ženy jako v jiných filmech. Stala se z ní krásná pokrytecká žena, povyšující se nad všechny ostatní. Její intimní zpověď představují její písně... Až na venkově se zbaví svých třpytivých šatů a šperků a alespoň na chvíli nám umožní nahlédnout do své duše. 4 a ½* ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sanghajska Triada je ve svem jadru gangstersky film. Nesnasim gangster filmy. Cas od casu se ale objevi gangsterka, ktera ma v sobe neco specialniho, kvuli cemu se vyplati ji videt. Eastern Promises melo duo Cronenberg/Mortensen a rusky prizvuk. Scarface mel vybornou 80's electro hudbu a Triada ma Gong Li. Ta na sebe strhava temer veskerou pozornost, kostymy, skvelymi peveckymi/tanecnimi cisly a tentokrat extrovertnim a snobskym herectvim (oboje zvladla klasicky dokonale). Vam je proto ve vysledku uplne jedno, ze se na pozadi toho vseho odehravaji typicky ubohe gangster akce (zabijeni sefu, obchod s opiem, mafianske intriky). Zatimco ubohosti typu Godfather, nebo Goodfellas si na tomhle zakladaji a podobne mafianske aktivity jsou pro ne alfou-omegou (duvod proc je to takova nuda). Triada to bere jen jako podklad k vytvoreni prostredi, ve kterem muze vyniknout zajimava asijska zivotni story v cele s Gong Li (staci se podivat na obal/plakat filmu, tam je tahle struktura dokonale vyjadrena graficky). Proto je Shanghai Triad lepsi, nez drtiva vetsina gangsterek a i v ramci Zhangovy filmografie se jedna o solidne odvedenou praci. 7/10 ()

Reklama

Ceres 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek od Zhanga Yimoua, ve kterém již tradičně dominuje výkon Li Gong, která už jen songy, které zpívá, jsou jednoduše okouzlující. Za zmínku stojí i soundtrack, který trefně podtrhává tuhle podívanou, samozřejmostí je i výborně ztvárněna atmosféra 30. let v Shanghaii. K dokonalosti sice tomuhle snímku ještě něco schází, ale i tak poskytne skvělý zážitek, navíc pro fanoušky Zhanga povinnost. 75% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Režisér Zhang Yimou se ještě před svou slavnou trilogií (Hrdina, Klan létajících dýk, Kletba zlatého květu) vydal do Šanghaje 30. let natočil výborné gangsterské drama. Nečekejte nějakou krvavou lázeň, ale pomalu plynoucí drama s překrásnou kamerou a skvělou atmosférou. A výbornou Gong Li, která si zde vystřihla několik pěkných tanečních a pěveckých čísel. 8/10 ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Prvé čo ma napadne pri hodnotení Shanghai Triad je, že tento film je niečím medzi Age of innocence a Scorseseho gangsterkami na ázijský spôsob. Vynikajúco vypiplané sídla bossa gangu a iné zložky výpravy mi pripomenuli cit pre detail charakteristický pre Scorseseho, nedá sa nespomenúť vynikajúca kamera a slušné obsadenie, ale aj tak mi chýbalo niečo u tohto filmu - zostal u mňa pocit prázdnoty, ktorý vznikol možno aj tým, že mi chýba postava, s ktorou bych sa stotožnil prípadne ktorej by som držal palce alebo by ma fascinovala. Ostáva mi z toho podobne prázdny pocit ako som mal z Aviatora - formálna ale emocionálne vyprahlá dokonalosť a aj keď sa pôsobivé finále by si možno tú jednu hviezdu ešte zaslúžil, tak svojich 3 1/2 zatiaľ nechám dolu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Šanghaji. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama