Reklama

Reklama

Paterčata

(seriál)
TV spot

Epizody(13)

Obsahy(1)

Saša s Tondou chtěli holčičku a mají paterčata. Z obyčejných lidí nejsledovanějším párem v zemi. A porodem to jen začíná. Třináctidílný dokumentární seriál České televize zachycuje unikátní osud rodiny, do níž se v červnu 2013 narodila historicky první česká paterčata. Jde o případ, který je naprosto bezprecedentní zkouškou pro všechny: lékaře, politiky, úředníky i český sociální systém. Nejvíc ale pro mladý pár, který chtěl svému synovi pořídit sestřičku. Jejich příběh sledujeme na velkorysé ploše jednoho kalendářního roku, od porodu paterčat po jejich první krůčky.
Jsme svědky toho, jak se pod tlakem okolností mění vztahy v rodině, vztahy s pečovatelskou službou, sousedy a veřejností. Seriál zároveň upozorňuje na diskriminaci dosud přehlížené menšiny – rodin s vícerčaty, jejichž jsou paterčata extrémním reprezentantem i symbolem. Právě jejich případ totiž rozpoutal celospolečenskou debatu, na jejímž konci snad čeká změna zákona o podpoře rodin s vícerčaty. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (76)

Magyar

všechny recenze uživatele

Obávám se, že dokument nebude mít odvahu odkrýt, že nesnášenlivost, předsudky a stereotypy vládnou na všech stranách - protože jen tak je možný ukázat uzavřený kruh, který to vytváří, živící sám sebe nenávistí a závistí vůči "těm druhým". Tak by měl dokument smysl. Takhle je to hra na svatý, a až začnou hádky, "slušní pracující občané" to tu zasypou komentáři "já jsem vám to říkal" a v Český televizi se pošta netrhne. Ale to by taky chtělo trochu sebereflexe od štábu.. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Ona ta mínusová hvězda patří především České televizi, která se dnes už skutečně neštítí ničeho, ať už se bavíme o těch sebepropagačních naprosto neveřejnoprávních archivních prostřizích, které se táhnou celým dokumentem jako pach tlející kavky, či o těch obskurních monstrpropagacích dokumentu, který vykřikuje cosi o obhajobě utlačované a opomíjené menšiny rodičů s vícerčaty, na něž tedy stát skutečně zvysoka kálí, aby nakonec přísně sledoval menšinu docela jinou, která v české kotlině budí opravdu až obludné emoce, což nemohu vnímat jinak než jako zbabělou a v jistém smyslu i pohodlnou schovku paní režisérky Derzsiové, a to mi tedy v důsledku nedovoluje hodnotit tuto nic nevypovídající pseudopublicistickou srágoru jinak.. O dokonale zbytečném uplakaném hudebním podkresu posilujícím dojem umělosti celku raději ani nemluvím.. A kdo z vás rádoby heroických patlalů bude mít koule pro dokument časosběrný, který by dokázal celé toto silné téma náležitě obnažit ?? Ha, nikdo se nám nehlásí.. Zajímavé, že ?? Kdo by to byl řekl..;) ()

Reklama

veronikav 

všechny recenze uživatele

Z čistě filmového hodnocení zajímavé. Neumím si sama sebe představit v této situaci, proto sleduji a přemýšlím, co bych dělala. Je to i dobrá ukázka různých situací, jak ze strany děravých zákonů (jedna mateřská na pět dětí? ), tak i ze strany chování jednotlivých účastníků .... no nepřála bych to nikomu :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nechápu ty rasistické kecy některých uživatelů. Co to tady hodnotíte? Na ČSFD se přece hodnotí kvalita pořadu a ne jestli je to o bílých nebo černých. Seriál mapuje jeden rok života jediné české rodiny, které se narodila paterčata a jako takový samozřejmě nemůže nabídnout nic jiného než reálný život zachycený objektivem kamery. Čili žádné terno to není, ale jde o zcela klasický dokument tohoto typu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem přemýšlel, jak vůbec ohodnotit tenhle dokument (seriál), z něhož jsem několik dílů viděl a docela dost se mi u něj mísili pocity. Sám sebe nepovažuju za rasistu, ale většina nepřizpůsobivých mi vadí. Mezi Romy se však najdou i slušní a pracovití lidi, takže je nehážu do jednoho pytle. Přesto věřím, že pět děcek na jednou je vážně na „mašli“ a je úplně jedno jakou mají barvu pleti. Nicméně nechápu, proč by na tu rodinu měl někdo přispívat, dělat sbírky atd. Mě taky nikdo nic zadarmo nedá a pokud tito lidé nejsou schopni přijmout nabízenou pomoc a ještě mít pořád nějaké výhrady, tak ať si políbí prd*l. Otec té rodiny mi přijde asi jako jediný trochu normální. Matka dětí a tchýně jsou jen vypočítavé p**e. Osobně si myslím, že jim Televize dala slušný balík, aby mohli o nich natáčet. Zbytečný pořad, ale těm děckám přeju, aby vedli slušný život, vězení a kriminalitě se vyhýbali jako čert kříže – nicméně tomu sám nevěřím.30% ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama