Reklama

Reklama

O mojej intuícii

(studentský film)
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy
Slovensko, 2014, 16 min

Obsahy(1)

Intuícia je pre človeka istotne dôležitá. Ako by to ale vyzeralo, keby bola zosobnená v mladej žene, ktorá všade nasleduje svojho majiteľa? Začal by sa na oko hádať sám so sebou, alebo by si nechal poradiť? Podobnú situáciu môžeme vidieť v tomto krátkom filme, ktorý vtipne poukazuje na známe heslo: "Daj si pozor na to, čo si praješ. Mohlo by sa ti to splniť..." (MontyBrogan)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Chodúr zvládá řemeslo velmi dobře (a taky má dobrého kameramana), ale tady si ukousl velké sousto z jednoduchého důvodu, pokud je hlavní postava trochu nesmělý, podivín, musí být zahrán a zpracován tak, aby byl sympatický, tady bohužel působí trochu jako narušený šílenec, kterému bych nesvěřil ani cihlu s obojkem. A navíc z něj jeho intuice postupem času vytvoří model narušený šílenec 2.0 ve speciální verzi se slizkostí navíc. A i když jsem právě použil tajemnou magii nadsázky, pořád by se víc hodilo lepší zpracování postavy aby byla víc typem "kámoše co je fajn, ale trochu divnej", když už se tu jede na vlně postav lůzrů. Výslednej dojem je sice positivní, ale i tak bych ještě měl další výhradu ve stopáži, ve spojení s absencí něčeho osvěžujícího totiž působí přemrštěně. Doufám, že v dalším filmu se konečně objeví vesmírná vydra s chapadlama! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Budem veľmi kritický aj za cenu toho, že budem možno vyzerať ako odporný hnidopich. Chodúrovi totiž verím a som toho názoru, že mu ostrejšia kritika poslúži viac, než zopár prázdnych fráz alebo len vychvaľovanie kladov. Prvý na muške je námet: týchto filmov o neperspektívnych životných lúzroch je kvantum, a medzi študentskými projektami sa to nimi priam hemží (malá odbočka - až mi to pripadá, že sme generáciou pesimistických hlupákov, ktorí potrebujú nakopnúť, aby sa niekam pohli - a možno aj sme, ale v každom druhom filme to vidieť nepotrebujem, čím ukazujem VŠMU a FAMU varovne zdvihnutý prst). A to či už vážnych, alebo, ako v tomto prípade, tragikomických, avšak s optimistickým záverom. Chýba mi originálnejšie, autorskejšie uchopenie dobre známej témy - O mojej intuícii žiaľ zo šedého priemeru týchto filmov nijak nevykračuje. A to ani zapojením titulnej alegorickej postavy - Intuície (ako sa zdá, Chodúr k podobným postavám a rozličným mýtickým bytostiam vo svojich filmoch inklinuje), ktorá je využitá len na pár vtipných scénok a trochu detailnejšie prekreslenie hlavného hrdinu a jeho životného štýlu, resp. pasívneho postoja podľa hesla "však ono si ma šťastie raz nájde". A, ako to v správnom príbehu so šťastným koncom, nakoniec aj nájde - v podobe ďalšej ľudskej bytosti bez zmyslu života. Zo spomínaného pozadia hrdinu je naznačené všeličo (napríklad, že je veriaci - doma má na stene kríž a, ako vyplýva z rozhovorov s Intuíciou, pravidelne sa modlí), ale málo dopovedané - čo je pri dĺžke 16 minút už trochu alarmujúce. Dej je v skutočnosti skôr sledom konverzačných scénok (v ktorých sa striedajú celky, polocelky a detaily), ktorých vyznenie je tu viac, tu menej vtipné, vždy však citeľne len na pol plynu, ako by sa tvorcovia báli zájsť trochu ďalej. Asi najväčším kameňom úrazu je, že táto "feel-good story" chce byť smutná i vtipná, no je nevyvážená a necítiť z nej skutočné emócie. Z veľkej časti to zapríčiňujú herci, ktorí často pôsobia, akoby len recitovali text z papiera. A nepomáhajú ani miestami príliš badateľné postsynchróny. Popravde som tiež celkom nepochopil, s akým zámerom bola do deja pridaná anglicky hovoriaca ženská postava, ktorá sa objavuje na konci. Malo to byť vyznieť ako "vrana k vrane si sadá", alebo skôr "láska hory prenáša, jazykové bariéry rúca"? Nakoniec aj zopár tých kladov - hudba je výborná, tempo príjemné a Ivona veľká sympaťáčka.Tiež oceňujem snahu o pozitívne (až rozprávkové) ladenie. Napriek tomu dávam nízke hodnotenie aby som vyjadril svoju mienku, že týmto smerom cesta nevedie. Predsa len nám tvorcovia už skôr ukázali, že vedia prísť so zaujímavejšími nápadmi i prevedením. 40% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Malá kritika: Možno by to chcelo trochu skrátiť, prípadne zefektívniť pointu. Nech to na konci len zrazu neskončí. Ale zase milé, zábavné, nenútené.. A Ivona Feldmárová je strašne zlatá. Asi sa zamilujem :) ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Na začátku mi to přeci jenom nedá, abych se nezmínil, že se při pohledu na hlavního hrdinu člověk neubrání určité sebereflexi a říká si kde asi bude za deset let a jestli vlastně nekouká sám sebe. To téma je vlastně vybraný dobře a najde se v tom víc lidí. Ale víc tady asi šlo o komedii a tady mě to tak úplně nezasáhlo (nutno říci, že mám dost specifický smysl pro humor). Každopádně kdyby se mi moje intuice zjevila jako sexy kočka sedící ve spodním prádle u mě v obýváku asi bych se na ní přestal zlobit za to co mi posledních dvacet let prováděla a už nikdy bych neopustil byt a nechal se od ní do konce života litovat. Ne, teď vážně. Začátek trochu rozpačitý, střední část asi nejlepší a nejnápaditější scény, zklamala mě až pointa. Kdy se vlastně celý problém vyřeší sám od sebe zásahem shůry. A celá práce naší nebohé intuice tu přichází vniveč a hlavní postava vlastně skoro nemusí hnout prstem. Přesto velmi lepší *** časem možná čtyři. ()

Allica 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá hlavní postavou, jestli by nebyl lepší někdo, koho si okamžitě oblíbíme a budeme mu fandit a spíš víc než komedie to potom vyznívá jako psychologické drama. Osobně (pokud by to měla být komedie) bych tu postavu víc postavila do příjemnějšího lidského humoru, u kterého si dovedu představit třeba českého herce Jiřího Macháčka. To neříkám, že to měl hrát on, ale je to ten typ člověka, který by od pohledu a svým hraním do takové role sedl. Divák by z něj měl srandu, ale zároveň mu fandil. Závěr je fajn a všechno dobře dopadne, to je v pořádku. Kamerově a barevně k tomu nejsou žádné výhrady, zvukově je to výborné (to je vždycky kámen úrazu u mnohých). ()

Reklama

Reklama