Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi na Rotumu sedm bratrů vysadilo svou sestru, aby se jí zbavili. Ta se však stala bojovnicí a ovládla ostrov i moře, aby přežila. V současnosti tuto legendu vypráví své dceři jeden otec, který se drží starých tradic. Brzy však dojde k obratu, když ho zažaluje modernistický soused za vymyšlenou krádež kokosů, a otec bude muset do města k soudu. Problém je, že neumí anglicky. Tehdy zasáhne právě jeho dcera, ve které krev legendární bojovnice nadále koluje... (honajz)

(více)

Recenze (2)

honajz 

všechny recenze uživatele

Je žel poznat, že film točili nadšenci bez větších znalostí, asi na úrovni studentů filmové školy. Jenže na Fidži asi moc velkou historii kinematografie mít nebude, a tak tyhle věci prostě přehlédnu a soustředím se na to, co chtěl autor říct a jestli se mu to povedlo. Tématem je rozpor tradičních hodnot, kdy rodiny nejenom dodržují určité tradice a rituály (a to nejen na Rotumě, ale klidně i na Slovácku), a proti nim stojí moderní doba - moderní doby, moderní mluva, a s tím často související závist, touha po majetku a podvody. Jde sice o trochu černobílé téma, ale jen pro člověka ze západní civilizace - pro tyhle lidi jde o téma života a smrti, přežití, nebo převálcování. Celý film je uvozen legendou o ženě, kterou sedm bratrů vysadilo na Rotumě (a jeden z nich ji ještě předtím stihl znásilnit), ale z ženy se stala bojovnice a ostrov včetně moře si podrobila. Bojovnici si mimochodem zahrála Rena Owen, známá ze slavného filmu Lee Tamahoriho Kdysi byli bojovníci. Evidentně zde vystupuje zadarmo, jen ze souznění s tématem filmu. V současné době tuto legendu o ženě bojovnici vypráví dceři její otec. A když dcera zjistí, že soused a jeho anglicky mluvící pomocník falešně nařkli jejího otce, ženou jej k soudu a tam lžou, rozhodne se po svém pomstít. Musím říct, že ta síla u soudu, tedy britského guvernéra, s těmi lomcujícími dveřmi a bleskem a větrem, je hodně silná. Holt, pomocník nepochopil smysl úsloví z legendy, že země má oči a zuby a vše vidí. A zde v pravý čas zasáhne. Jinak film využívá tuto přece jen poněkud jalovou historku právě k představení těch místních tradic, bojových, tanečních, kulinářských, což mne zaujalo docela hodně, až mne příběh přestal zajímat. Film nepostrádá i prvky nadhledu a humoru (nejvíce mne pobavila babička na motorce). Při loučení s hlavní hrdinkou mne pak dostalo, jak se přijde celá - skutečně celá - rodina rozloučit. Tedy i nejširší příbuzenstvo. To je třeba to, co mi chybí u nás, že moje žena a její rodina ignorují mé rodiče a mou rodinu a nekomunikují spolu a nejede to v rodinném duchu, jak bych si sám přál. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé drama z netradičního prostředí Rotumy. Je to sice amatérské, ale z oceánské kinematografie nic jiného nečekám (Mr. Pip nepočítám, to je spíš australský projekt s papuánskými herci a Dr. Housem), ale tohle je celkem zajímavé. Je to takový mix Rotumské legendy, smutných momentů, zajímavého prostředí, zajímavého příběhu a exotických poetických záběrů. Některé záběry jsou dost zajímavé, třeba ten sen. Sice je klasicky natočený, ale jeho vyznění je dostatečně surrealistické. Herci celkem dobří a zajímavý, film mě nenudil, takže jsem spokojený. Navíc i konec má dost do sebe. 4* ()

Reklama

Reklama