Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky zväz 16. júla 1940 v súlade s paktom Ribbentrop – Molotov pričlenil Estónsko k svojmu územiu. 55 tisíc estónskych občanov bolo zmobilizovaných do Červenej armády. Nemecko v roku 1941 obsadilo toto územie. Miestni obyvatelia nemeckých "osloboditeľov" vrelo vítali a 72 tisíc z nich vstúpilo do nemeckých ozbrojených síl. Estónski dobrovoľníci vo Waffen-SS, tzv. baltické légie, patrili k najkvalitnejším jednotkám SS. V septembri 1944 boli nemecké jednotky evakuované po mori a na územie Estónska vstúpila Červená armáda. So Sovietmi však neprišla sloboda, ale poroba. Zvyšky estónskych ozbrojených skupín kládli odpor Sovietom až do 50. rokov, kedy už prebiehali vraždy, politické procesy, teror a predovšetkým deportácia do gulagov na Sibír. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (113)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Herecky slušné, výpravou lepší průměr, atmosférou horší průměr a příběhem bída. Estonci, podobně jako Belgičané mají smůlu na polohu své země, ale jakkoliv jejich těžkou situaci chápu, vojáci bojující bok po boku SS prostě sympaťáci nejsou. Fandit jsem jim nemohl a to je docela problém. A protože Rusové jsou vesměs anonymní postavy s jepičí životností (v bitevních scénách často ani nevystřelí, jen si apaticky běží pro smrt), tak jsem si těch kladných hrdinů moc nenašel. Scénář má vyšší ambice a občas hlasitě připomene, že se tu na pozadí Druhé světové války odehrává i soukromá Estonská občanská válka. Druhá polovina filmu tuto tezi jen podtrhuje. Přesto ani ona nedosahuje bůhvíjakých kvalit. Ocením alespoň střízlivý pohled na věc a snahu udržet patos na snesitelné míře. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance i te dejove je film na vysoke urovni. Film sleduje estonske vojaky v dobe druhe svetove valky a to jak na strane Nemecka, tak SSSR. Estonci to za valky nemeli jednoduche a bezvychodnost teto situace solidne vystihuje prave tento film. Celkem zajimava je i dejova smycka kolem sestry mrtveho vojaka, nebudu se zlobit, kdyz Maiken Schmidt jeste v budoucnu v nejake roli uvidim:-). ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi špatná záležitost. Už od úvodních minut jsem ztrácel vůči filmu sympatie. Není zde žádný hlavní hrdina, tedy není komu fandit, což je jeden z největších záporů. Akce je na tom také velmi špatně, nejen, že není vůbec krvavá a drsná, ale vojáci padají k zemi ještě dříve než k nim doletí kulka a místy to působí jako by mezi sebou komparzisté hráli hru, kdo nejvtipněji spadne ? Dále se mi nelíbilo pomalé tempo, nezáživný a prakticky žádný příběh a ošklivý unylý vizuál. Sečteno podtrženo klad jsem zde nenašel žádný.10% za humor. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Sukromne pribehy vojakov boli uz milionkrat obohrate pesnicky z inych filmov, takze ma postavy vôbec nezaujali. To ze bojuju Estonci proti Estoncom tu nebolo prilis strhujuco vyuzite. A sceny bojovej vravy ma tiez sklamali. Su sice kvalitne po technickej stranke, ale su dost bezzube. Proste ani na chvilu to nedokazalo vo mne vyvolat pocit, ze vojna je svinstvo a po chvili pôsobili dost monotonne a nudne rovnako ako cely film. 4/10 ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Nestáva sa mi často, že narazím na film z Pobaltia. Tieto kúsky vždy potešia svojou profesionálnou filmárčinou. Ak ku tomu prirátam moju lásku ku vojnovým filmom, špeciálne z 2. sv. vojny je to vždy pasia pre moju filmovú dušu. Už je dosť otrepané stále zobrazovať len konflikty vo Francúzsku, Nemecku, poprípade Rusku. Každá iná krajina ak predvedie svoju históriu je to ako svieži závan vetra v sparnom lete. Scény vyrobené estónsko-fínskym zoskupením sú fakt drsné a pritom veľmi osobné. Majú snahu diváka doslova vtiahnuť do zákopov a predviesť mu silu a zbytočnosť vojny. Umierajú starí, mladí, smrť si berie každého. Bol som, ale prekvapený, že vojna a konflikt tu nie je jediným prostriedkom na zobrazenie deja. Oveľa hlbší podtext film získava pri ústupe Nemcov a sile rozhodovania ako bude situácia ďalej pre chudákov Estóncov pokračovať. Potom to začína byť skutočne drsné. Záchrancovia - Červená armáda sa chová ako besný pes a práve toto sa tvorcovia nebáli ukázať. Ich film je načasovaný do súčasnej vyhrotenej situácie, kde mierne hrozí znovu vojnový konflikt. Možno je to aj zámer, ako poukázať na zbytočnosť takýchto pičovín ako je boj o moc, majetky pár vyšinutých dementov. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Kromě 20. granátnické divize SS (1. estonská) se v úvodní bitvě mihnou i vojáci s označením 23. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nederland“ a 11. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nordland“. (KM Phoenix)
  • Estonci bojující na německé straně byli příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská) a Estonci bojující na straně Sovětů byli součástí 8. estonského střeleckého sboru Rudé armády. (KM Phoenix)
  • Při úvodní bitvě příslušník estonských SS nabíjí samopal MP-40, avšak svému spolubojovníkovi následně podá útočnou pušku StG-44. (bejkovec)

Související novinky

Přichází Severská filmová zima

Přichází Severská filmová zima

04.02.2017

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Koná se tradiční přehlídka kinematografie skandinávských zemí. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a… (více)

Reklama

Reklama