Reklama

Reklama

Manifesto

  • Německo Manifesto (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Manifesto režiséra Juliana Rosefeldta skládá hold proměnlivé tradici a literární kráse uměleckých manifestů a zároveň kriticky zkoumá roli umělce v dnešní společnosti. Manifesto čerpá z textů psaných futuristy, dadaisty, členy hnutí Fluxus, suprematisty, situacionisty, vyznavači hnutí Dogma 95 a příslušníky dalších uměleckých skupin a také z úvah jednotlivých umělců, architektů, tanečníků a filmařů. Režisér Rosefeldt sestříhal a znovu poskládal třináct koláží, které pojednávají o uměleckých manifestech a skrze objektiv kamery předávají myšlenky tvůrců, jako jsou Claes Oldenburg, Yvonne Rainer, Kazimir Malevič, André Breton, Sturtevant, Sol LeWitt, Jim Jarmusch a další. Tyto „nové manifesty“ se pak prostřednictvím držitelky Oscara Cate Blanchett proměňují v moderní výzvu k akci. Herečka se zde vtěluje do třinácti různých postav, mezi nimiž najdeme například učitelku, loutkářku, hlasatelku zpráv, dělnici v továrně nebo muže bez domova, a v neočekávaných kontextech vdechuje nový život proslulým i méně známým slovům uměleckých prohlášení. Rosefeldtův film odhaluje performativní složku a politický význam těchto manifestů. Texty vznikaly obvykle v záchvatu mladického rozhořčení a vedle vyjádření touhy změnit svět prostřednictvím umění zároveň představují ozvěnu hlasu své generace. Manifesto zkoumá působivou naléhavost těchto historických prohlášení, jež kdysi s vášní a přesvědčením sepsaly skupiny umělců, a nastoluje otázku, zda jejich slova a pocity odolaly plynutí času. Mají univerzální platnost? A jaký posun nastal v dynamickém vztahu mezi politikou, umění a životem? (Artcam Films)

(více)

Recenze (30)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Ja akosi tieto alternatívne, umelecky vyšpičkované snímky nemusím. Možno nie som ten typ intelektuála, ale ja od filmu očakávam, že pri ňom vypnem a sem-tam sa aj zamyslím, o čo ide. Toto bolo až príliš na mňa a Rosefeldt divákom v podstate ponúkol divákom svoj vlastný svet očami Cate Blanchett, ktorá tu aspoň ukázala, že je schopná zahrať akúkoľvek rolu. Inak ale nie je prakticky nič iné, čo by ma na tomto snímku zaujalo. Len slabé dve hviezdy. 30 % ()

hanca.uh odpad!

všechny recenze uživatele

Tak experiment tento film určitě je, a to obrovský - nálet na smysl diváka - ale snad jen toho umělěcko-artově-bohémského. Zřejmě pouze tito přišli na Manifesto do kina, jinak si nedovedu představit za co je tady to aktuálně vysoké hodnocení (74%). Mně se film nelíbil v ničem, monology, fráze a celkový dojem se mi zdál přehnaný, nepříjemný a nepřinesl mi žádnou myšlenku. A to se považuji spíš za toho artového diváka (takže i snad něco vydržím:-)). Nevím, jestli se mi kdy stalo (pokud ano, tak už je to tak dávno, že si to nepamatuji:-)), že jsem odešla z kina ještě před koncem promítání - tady jsem to statečně vydržela trpět hodinu, byť už po 15 min. filmu jsem se mocně vrtěla a chtěla ze sedačky znuděně zvednout krovky:-)) ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Sfilmovaná inštalácia vynikajúco zahraná a zinscenovaná v silných prípadne pasentných obrazoch. Text sú zozbierané manifesty o umení, politike, existencii, živote, technike a mnoho iných. Čo mi chýbalo bola silnejšia snaha vo vyjadrení podstaty diela. ()

doMchek 

všechny recenze uživatele

Celkom úderné metamorfózy, ktorým by osožilo viac duševnejšieho či duchovnejšieho rozmeru na úkor toho vcelku dekadentného pseudointelektualizmu, napriek tomu, že tento sám osebe môže byť účelovým nástrojom výpovede. ()

ciapok

všechny recenze uživatele

na Cate sa veľmi rád pozerám, ale tento kúsok ma tak nekonečne nudil. Nie, nie som nekultúrne hovädo, ale téma sa požiera sama ... cisárove nové šaty ... kto nerozumie analýze umierajúceho umenia je primitív ?? Osho raz povedal ... hádžte perly sviniam ... ok ()

dalen 

všechny recenze uživatele

Manifesto by som neoznačil za drámu, ale za art film. Obsah môže byť pre niekoho náročný na pochopenie, každopádne výkon Cate Blanchett je absolútne úžasný. ()

3Libras 

všechny recenze uživatele

Málokedy ľutujem tých pár drobných, ktoré utratím za klubové kino. V tomto prípade som to ale ľutovala asi najviac. Nič proti experimentom, ale koho toto už môže obsahovo nejako napĺnať? Toto by bolo dobré asi jedine ako nejaký kratší film pre študentov umeleckých odborov, aby o ňom mohli trochu podiskutovať. Ináč mi aj celkovo peniaze na tento počin pripadajú tiež vyhodené úplne do vzduchu. Ale možno som len ja tá sviňa. ktorej hodili perly a nevšimla si to. Jedna hviezda za Cate Blanchett, na ktorej premeny sa tam aspoň fajn pozerá. ()

Reklama

Reklama