Reklama

Reklama

Farmářova žena

Němá filmová adaptace slavné divadelní hry, kterou však A.H. dokázal zbavit divadelnosti a natočit zábavný film. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Příjemný Hitchcockův snímek o vdovci, který se po svatbě dcery rozhodl, že se ožení, a tak si připravil seznam kandidátek. Jeho představa, že mu všechny padnou do náruče, se však nenaplnila. A přitom jej doma čekala jeho zručná hospodyně Lillian Hall-Davis, která měla nakázáno od zesnulé manželky, že se mu má pečlivě starat o kalhoty, ale manžel tuto ne zrovna jemnou narážku zkrátka nepochopil. Skvělé herecké výkony, výborná kamera a příběh, který nikam nespěchá, ale zaručeně pobaví. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Celkem milá romantická fraška/groteska, která už ovšem v dnešní době více uspává, než rozesmává. V několika momentech sice vykoukne Hitchcockův režijní nápad, jinak ovšem skrznaskrz průhledný námět (ovdovělý farmář hledá novou manželku, aby nakonec našel lásku u svojí pokorné služebné) neúměrně natahuje, jak postupně, doslova podle seznamu, naráží muž u 4 potenciálních partnerek (nezávislé / upjaté / hysterické / bodré), přičemž on sám si zhurta počíná jako domýšlivý, necitlivý, urážlivý trubec. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Němých filmů jsem vlastně moc neviděl, ale když se tam objevila první replika ("Nezapomeň pánovi větrat spodky."), nevěděl jsem, jestli to bude drama nebo komedie. A jelikož je děj strašně, ale strašně triviální, neodvažuju se žánr odhadnout ani teď. Bohužel asi za to může ta doba výroby, kdy určitě ten film měl jistou hodnotu, ale v dnešní době to prostě neobstojí. Teda alespoň u mě. Všichni ti herci jsou podle mě strašně slizcí - mimo to nikdy jsem neviděl hladit si knír takovým mlsným sexuálním způsobem, jak tady, chch. Herečky taky hrozné typy, samozřejmě kromě Minty, která je opravdu hezká (je škoda, že její představitelka Lillian Hall-Davis ve svých 34 letech spáchala sebevraždu)... její role je ale z dnešního pohledu docela na pováženou. Jakožto služce by samozřejmě sňatek se statkářem přišel z hlediska životní kvality vhod v každé situaci, i když nemusí být zrovna lichotivá. A tady ta situace představuje to, že na něj vlastně "zbyla", když ostatní nevyšly. Film to je podle mě špatný, ale víc než špatný spíše o ničem. Tu jednu hvězdu nechávám hlavně z úcty k režisérvi a k době vzniku. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ma to krasny motiv s prazdnou stolickou pri krbe a inak tam nie je nic, cim by mohol nemy film v sucasnosti zaujat (teda okrem Hitchcockovho mena v titulkoch). Chyba tomu genialna forma aku predvadzali v tej dobe sovieti, nemci alebo francuzi, komedialna uchvatnost Chaplina, Keatona pripadne Lloyda. A aj ten pribeh je velmi nudny. Proste film, ktory umrel so svojou erou 4/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Opradená šablóna o neviditeľnej, o to však tajomnejšej a poctivej služobníčky, ktorá očarila svojho pána, hoci ten sa prvotne zapodieval dámami, ktoré ho v živote sklamali. Samozrejme, vidina divadelnosti je tu značná, Hitchcock ale dokázal veľmi šikovne využívať melodramatickú rovinu v rovine obrazu a to mimoriadne citlivo, lineárne a priečne. Dokonca aj medzitituliek je tu naprosté minimum a veľa sa spolieha na kontext, ktorý má divák pochopiť. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Hitchcock se podílel i na tvorbě scénáře a poté, co onemocněl kameraman Jack Cox, se postavil i za kameru. (ČSFD)
  • Hitchcockovi a jeho ženě se oblast, ve které byl film nátáčen, natolik zalíbila, že si v Shamley Green nedaleko Guildfordu, zhruba třicet mil od Londýna, zakoupili tudorovský domek s okolními pozemky. (Pavlínka9)
  • Jedná se o filmovou adaptaci stejnojmenné divadelní hry Edena Phillpottse. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama