Reklama

Reklama

La Lune à un mètre

  • Francie Le Rêve d'un astronome (více)
Komedie / Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1898, 3 min

Obsahy(1)

Krátkometrážny film o tom, ako bádajúci astrológ zaspí a do sna sa mu vblúdi sudička, prinášajúca mu to, po čom najviac túži. Do sna sa mu teda dostáva vytúžený mesiac, ktorý má konečne na dosah a tak ho môže bližšie spoznať. V bláznivom sne o mesiaci mu ale začne robiť šarapatu čert... (T2)

Recenze (26)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Předchůdce Cesty na Měsíc (a v tom kontextu hezká ukázka, jak opravdu nesmrtelná „novátorská“ díla nepřicházejí z ničeho nic, ale jako logické vyvrcholení pokusů, hledačství, skládání a zabrušování fungujících kousků), už se sympatickou porcí fantazie, antropomorfními nebeskými tělesy, víc než jen náznakem příběhu a přehršlí triků, to celé pouhých deset let po Roundhayské zahradě. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

První scéna s dalekohledem, hvězdářem a Měsícem obklopeným mraky, který se coby namalovaný na tabuli spojí se Zemí v panáčka, je z výtvarného hlediska naprosto špičková, záhadná, člověk čeká, co tajemného se stane dál. Bohužel, tím, co skutečně přišlo, jsem byl poněkud zklamán. Na druhou stranu Meliese chápu, nemohl s tím nic dělat, protože sny se ovlivnit moc nedají. A já sám je mám daleko nudnější. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mélièsův snový mix má schopnost uvádět v úžas nad autorovou fantazií, ale stejně tak se do mysli vkrádá myšlenka, že nadšeně filmující kouzelník to chvílemi s palbou triků na diváka trošku přehání. Nicméně pro filmové odborníky mého typu, kteří jsou schopni týdny bádat nad způsobem vložení filmu do kamery, považuji tento snímek za vynikající studijní materiál. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zvláštna logika snu spracovaná výstižnejšie a humornejšie ako v síce skvelom, no zbytočne útrpne sladkobôľne dekadentnom ( a tým aj mierne v druhej polovici nadbytočne dlhom) Andalúzskom psovi. Meliés pracoval s komikou, hrôzou (rozštvrtené telo), absurdnou komikou, satanskými motívmi a prekvapením. A to všetko vyše dvadsať rokov pred Dalím a Buňuelom! A stačili mu na to tri minúty! Koncentrovanejšie a vtipnejšie než preslávený "snový film". ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Do řady Meliesových zakladatelských děl žánru filmové scifi (vedle Cesty na měsíc a dalších) by správně měla patřit i tahle krátká groteska. Astrologové mají ve zvyku chápat planety jako symboly lidí a vlastností, a toto symbolické chápání astrologie se Melies pokusil s vtipem sobě vlastním prolnout s tím skutečným... Jedna z nejnápaditějších a nejujetějších meliesovek; kde jinde uvidíte, jak bizarně rozšklebená Luna sežere astrologovi dalekohled? S asi nepůvodní, ale výbornou hudbou: http://www.youtube.com/watch?v=0IE6GFvuoQ0 ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Snímek má oproti Mélièsovým filmům té doby trojnásobnou stopáž. I proto je v katalogu uveden pod třemi čísly 160-162, zřejmě i proto, aby mohl vybírat trojnásobek běžného vstupného. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama