Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov v histórii kinematorafie, asi prvý s dejom, ale keďže nemám stroj času, tak sa nedokážem vcítiť do vtedajšej doby a plne doceniť jeho kúzlo. Priznajme si, hodnotíme tu tieto faktory a nie dej. Kúzlo prvých televízorov už tiež vyprchalo. Po vzhliadnutí Huga musím jednu hviezdu pridať. To sa stáva, keď vidíte tak krásne zobrazený priebeh natáčania filmu ako nám predviedol Scorsese. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Cesta na měsíc je asi nejznámnějším dílem Meliese.Film působí,jakoby oživly ilustrace z románů Julesa Verna,jeho uchvacující pohádkovost,fantastičnost a trochu i dětinskost z něj dělají nejlepší sci-fi/pohádku,kterou jsem kdy viděl.Jediný problém u Meliese,který provází celou jeho tvorbu,jeho režijní styl je vlastně nafilmované divadelní představení a postavy se pohybují celý film ve stejné dálce od kamery,jakoby na jevišti.Měl jsem příležitost vidět dvě verze,jednu anglicky komentoval Francouz,kterému nebylo nic rozumět,takže bych spíš doporučil verzi s hudebním doprovodem. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z knížky 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete, je právě Cesta na Měsíc tím prvním. Ještě aby ne. Je to totiž zlom ve světě filmů, který se už nikdy, nikdy, a do třetice, NIKDY, nebude opakovat. Nechápu ty, kteří dají míň, jak pět. Pro ty lidi, kteří to tenkrát viděli je to něco takového, jako kdybychom my koukali na teleport nebo perpetuum mobile, něco, co se v životě prostě znova opakovat nebude. Dneska je to trošku směšnější pohled, ale když se člověk vcítí do člověka té doby, zpříjemní si čtrnáct minut obrázků, které obletěly svět, a dokáží zaujmout i sto let po svém vzniku. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Revoluční film, ze kterého i v dnešní době padají pysky směrem k zemi. Překvapilo mě že postavy se tady nepohybují švíkavě. Například u Lauera a Hardyho se otočení kolem své osy rovnalo jeden střih, takže to vypadalo jakokdyby se teleportovali. Za druhé triky jsou na svou dobu úchvatné a i dnes by mohli konkurovat některým "béčkovým" filmům. A měsíc, ten měsíc mě probodává pohledem ještě teď. Jen doufám, že z něj nebudu mít noční můry :) ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Méliès dokázal nemožné a v dobe, keď bola kinematografia ešte len v plienkach, stvoril skutočné veľdielo - vizuálne očarujúci výlet za hranice ľudskej fantázie, až po okraj preplnený nezabudnuteľnými scénkami a momentmi a presiaknutý pôvabnou atmosférou starých časov - časov, kedy bolo natáčanie filmov skutočnou mágiou. Bravó, maestro, bravó! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Výjev s raketou, která přistála v oku Měsíce, patří k nejznámějším obrazům v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)
  • Film natočil Georges Mélies v květnu 1902. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film - kolem 14 minut - a stal se celosvětovým úspěchem. (Digi_cz)
  • Film stál 10,000 frankov a veľkú časť tvorili náklady na mašinérie a kostýmy pre Selenitov – obyvateľov Mesiaca. (ČSFD)

Reklama

Reklama