Reklama

Reklama

Il diavolo

  • angličtina To Bed... Or Not to Bed

Obsahy(1)

Komedie z roku 1963 o obchodníkovi s kožešinou, který poprvé vyrazí pracovně do Švédska. Jeho představy o divokém sexu se Seveřankami tam ale rychle vezmou za své. (Netflix)

Recenze (7)

charles3 

všechny recenze uživatele

...aneb 60 let starý návod, jak (ne)balit Švédky. Předesílám, že Sordi mi až doteď k srdci nepřirostl. Pořád mu sice dávám šanci (před Ďáblem jsem během posledního roku zkoušel Vysokou karetní hru a Mého syna Nera), ale pořád u něj nenacházím ani komediální talent, ani výraznější herectví. Z 80. a 90. let (kino + TV) si ještě pamatuji na jeho filmy Africké dobrodružství, Hezký charakterní Ital..., Markýz del Grillo, Zdravý nemocný, Vím, že víš, že vím a Všichni za mříže, ale ani v jednom mě nijak zvlášť nezaujal a žádný bych nehodnotil výš než průměr. To ostatně platí i o Ďáblovi. Sordiho obchodník s kůžemi je nepříliš sympatickou postavou, u které člověk neúspěch v jejím snažení tak nějak očekává a v zásadě se až do konce filmu nemýlí. Postavy Švédek jsou mnohem sympatičtější, stejně jako několik málo mužských postav. Vyznění filmu je sporné, stejně jako jeho označení za komedii. No, dám ještě Albertovi poslední šanci s jeho další (ne)komedií dostupnou na Netflixu - Ve službách mafie... ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá snímka so sympatickým Sordim, ktorý tu predstavuje Taliana vyslaného do Švédska na služobnú cestu. Okrem pracovných povinností dúfa, že si u frivolnejších severanov troška zašpásuje s miestnymi ženami a okúsi tak aj čosi iné ako je jeho talianska manželka. Diabol z titulu filmu je v tomto prípade metaforické označenie samotného Sordiho, a tak žiadny fantastický motív nečakajte. Výstižnejší je skôr anglický názov To Bed... Or Not to Bed, kedy je slávny hamletovský výrok obrátený na otázku ohľadom posteľových hrátok. Film však v skutočnosti nie je o sexe, akoby sa z popisu mohlo zdať, skôr sme svedkami viacerých konfrontácií v katolíckej krajine vychovávaného človeka s voľnomyšlienkárskymi Švédkami, ktoré však taliansky muž, napriek veľkým očakávaniam, nedokáže "uloviť". Azda sú za tým kultúrne rozdiely alebo nedočkavosť s akými sa Sordi púšťa do tušených milostných dobrodružstiev, v konečnom dôsledku zostáva nakoniec vždy sám. Poteší pohľad na pekné švédske ženy (starostlivo vybraté), ľahký humor a absurdné situácie, do ktorých sa muž na svojej pracovnej ceste dostáva. Za pozornosť stojí aj atraktívna severská krajina modernisticky sa rozvíjajúcich 60. rokov, pre bežného Európana ešte aj dnes pomerne exotická. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Film se skvělým rozjezdem a neočekávaně surrealistickou atmosférou bohužel doplácí na rozvláčnou stopáž, kterou se tvůrcům nepodařilo naplnit vždy dostatečně poutavými scénami a nápady. Ovšem tak nádherně poetické záběry z vlakového kupé, kdy vnímáme staticky snímanou jízdu přes okno a současně v něm plný odraz ležícího pasažera, jsem snad ještě neviděl. Příjezd vlaku na místo, kde vystoupíte místo nádražní haly rovnou na loď, která posléze odplouvá k dalšímu vlakovému nástupišti (a jak úžasně snovou atmosféru to má! :-)), rovněž... a možná stojí za to počkat i na taneční krasojízdu aut po rozsáhlé sněhové ploše. Z dosavadního popisu jste možná vytušili, že se ve filmu bude cestovat různými dopravními prostředky... a pokud se cestuje a vypadá to na docela neotřelou žánrovou kombinaci fantasy + road movie  :-), měl jsem dojem hodně zajímavého filmu. Minimálně v jednom povídání s náhodným hostem a výměnou postojů k životu dojde i na kousek filozofie („Žijete život s velkou důvěrou. Užívate si každou minutu, bez omezení a morálních předsudků.“). Některé pasáže, jež akcentují milostnou linku italského obchodníka ve Švédsku a jsou plné sice hezkých, ale v rovině postav a hereckého ztvárnění nevýrazných blond krásek, mi však v druhé polovině připadaly už poněkud repetitivní či mdlé. Celkově i přes pár výborných momentů je to za mě jeden z vyloženě slabších filmů s Alberto Sordim, co jsem viděl a nezachrání to ani reálie dobového Stockholmu v několika záběrech... ale žeby si to zasloužilo 47%, si zas nemyslím. [65%] ()

Reklama

Reklama