Reklama

Reklama

The Backwards: Příběh košických brouků

  • Slovensko The Backwards: Príbeh košických chrobákov

Unikátní filmové zpracování jednoho dne a zároveň dvaceti let působení košické revivalové kapely. Čtyři chlapci, zapálení pro hudbu legendární skupiny The Beatles, kráčeli už od svého prvního veřejného vystoupení v roce 1996 za svým snem. Stát se věrnými interprety skladeb liverpoolské čtveřice. Tvrdá práce a pevná vůle jim přinesly mnohé úspěchy na domácí i zahraniční scéně, včetně dvojnásobného vítězství za nejvěrnější image a zvuk na mezinárodním New York Metro Beatlefestu v letech 1998 a 2003. Dokument ukazuje osobnostní a hudební vývoj jednotlivých členů, jak se z mladých chlapců stali uznávání profesionálové. Doplněn je o dosud nezveřejněné záběry ze soukromí. Zároveň sleduje jeden den v životě kapely – od příchodu na koncert, přes zvukovou zkoušku, až po samotný koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

honza.g 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a potřebný dokument, o téhle slovenské "díře do světa" by měli Češi vědět. Přijde mi úžasné, jak věrně své vzory imitují - vzpomněl jsem si na čínské opisovače kaligrafií, jejichž díla jsou ceněna stejně jako originál. Jak řekl jeden jejich anglický fanoušek: je dobře, že tu jsou, protože díky nim je hudba Beatles stále živá. Přitom ti kluci se nezcvokli, mimo podium se chovají normálně, žijí své životy. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o revivalové skupině, která ač její členové jsou o dvě generace mladší a k "novému repertoáru" je přivedli víceméně rodiče. Jejich velká muzikálnost (geny ?), skvělé vokály a hlavně maximální nadšení pro to co dělají, je přivedlo až na "výsluní" revivalové hudby a možná (vzhledem k fenoménu Beatles) ještě o něco výše. Dokument střídá dvě časové roviny - historii kapely od úplných počátků včetně hodně zajímavých nahrávek i záběrů a v druhé rovině přípravy na jeden ze současných koncertů. Kapela upoutává v první řadě výborně sladěnými vokály (vždyť Beatles v rané tvorbě "prorazili" v první řadě kvůli skvěle sladěným vokálům). částečnou podobností některých členů vzhledem k originálům i třeba obráceným gardem baskytaristy. Díky nesporným hudebním kvalitám, nadšení a samozřejmě i "trošce štěstíčka" při zprostředkování první návštěvy za oceán, kde na festivalu naplno zabodovali, dosáhli met, o kterých se jim na počátku kariéry určitě ani nesnilo. Po letech a v silnější konkurenci prvenství obhájili a hodně moc zaujali i v jiných místech - včetně kolébky Beatles Liverpoolu, Londýně a v mnoha dalších. Já samozřejmě také dávám přednost originálu, ale vzhledem k tomu, že koncertní kariéra Beatles skončila dost brzy, další období bylo spíše studiové (ale vznikly opravdu skvělé desky), a po smrti Johna (a posléze Georgeho) bylo jasné, že už žádný "návrat" nebude, beru tento hodně kvalitní revival jako "pokračování" koncertní štafety do budoucnosti a pro mladší generace. Beatles byli samozřejmě jedineční a neopakovatelní a předběhli dobu, ale doba jde dále a vzpomínky zůstávají. A je moc dobře, že nám je Backwards stále připomínají a navíc opravdu kvalitně. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

K revivalům mám docela despekt, tohle ale můj názor zvládlo lehce přehodnotit. Chlapci sympaťáci, nadšení pro Beatles fakt nakažlivé, jejich job rozhodně žádný čaj s medem (viz "turné" na Mallorce? kde vlastně neměli volný večer). Každopádně byli fakt dobří, hlasově perfektní a to sebeobětování (musíš se naučit hrát na kytaru na opačnou stranu - protože Paul..). Navíc i tady, jako v každé skupině, která spolu defacto žije, vznikají neshody. Za mě hodně fain. 8/10 ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Osobně mi vyhovuje originální tvorba, ale ten dokument o mlaďoších, co se zhlédli v Beatles a dotáhli to daleko. Jejich nadšení je nakažlivé. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama