Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

Wotan 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Vietnam in HD je tu rozkryto politické pozadí rozhodovaní a záznamy rozhovorů mezi LBJ a MacNamarou, z kterých například plyne, že už v 65' bylo jasné, že válku ve VN nelze vyhrát. Dokument je rozdělený na více dílů a věnuje se spíš politice na pozadí než přímému boji jako je tomu u Vietnam in HD, ale například u "vítězství" v údolí Ia Drang je zde zmíněná i dohra, kde byla dva dny nato převálcována americká jednotka v té samé oblasti. Prostor k vyjádření tu mají obě strany, jak Američané tak i členové NVA a Vietcongu. Zatím převládá velká spokojenost a celkově to působí víc podrobně a celistvě než zmiňovaný Vietnam in HD ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Časově velmi náročné, ale stojí to za to. Výpovědi všech zůčastněných a to nejen těch na bojišti, perfektní záběry, ale taky velmi emoční. Není to dokument pro každého, ale takto kvalitní dílo by měl vídět každý, je to totiž víc než jen "vyprávění" o válce, ale o lidech, o nás, o tom co je v každém z nás. 99% ()

Reklama

Rebeca 

všechny recenze uživatele

V úvodu si dovoluji napsat, že krom genocidy původních obyvatel, považuji kauzu Vietnam za největší přešlap americké historie a  demokracie (...). Ale k seriálu: jedná se o celistvé vyprávění o všech fázích války, bez složitosti, s vysokou mírou srozumitelnosti, posloupnosti a autentičnosti. Americká posedlost myšlenkou, že jedna země jihovýchodní Asie za druhou by mohla padnout komunismu a podlehnout tzv.dominovému efektu, pokud "policajt" nezasáhne,  je zde víc než čitelná a viditelná. Seriál vrchovatou mírou, jak je to u Burnse profesionálním zvykem, nabízí archivní záběry, spontánní vyprávění veteránů z obou stran fronty, dobovou hudbu s tím vším v puzzle obraze, informace z dobového tisku i soukromé korespondence. A taky se dovíme něco o síle slova, o propagandě, o přejmenovávání, jelikož z jazyka byla vyloučena slova, vyvolávající negativní spojení a namísto nich byla zavedena slova neutrální. (Mrtvé zóny s vegetací zničenou dioxiny, se nazývaly sanitární kordony, napalm se stal měkkou náloží, koncentrační tábory strategickými sídlišti atp.; prezident americké jazykovědné společnosti D. Bolinger tehdy řekl: "Amerika je první společností, která dosáhla skutečného tabu na všechno nepříjemné.") Mezi atributy tohoto hodnotného dokumentu patří pokora, pečlivost, svědomitost a vysoká úroveň věrohodnosti. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý je miestami až príliš podrobný a stopáž presahuje bežné dokumenty. Je to vďaka tomu, že vojnu vo Vietname popisuje z každej strany. Sú tu príbehy z prezidentských kancelárií ale aj z prvej bojovej línie v džungli. Priestor na vyjadrenie dostali vojaci, politici aj civili z USA, južného ale aj severného Vietnamu a takisto vojaci Vietkongu. Vďaka tomu mám dojem, že sa to už lepšie zdokumentovať nedalo. Navyše nič neprikrášľuje. Citáty, ktoré mi ostali v pamäti: (1) Byli jsme nejspíš poslední generace, která skutečně věřila, že by jí její vláda nikdy nelhala. (2) “Nejspíš se nevrátím." A moje matka řekla, "Ne, ty se vrátíš. Každý den mluvím k Bohu a ty jsi výjimečný. Ty se vrátíš." A já jí řekl, "Mami, každá matka si o svém synovi myslí, že je výjimečný. Já tady strkám do pytlù kousky klukù, co byli výjimeční. ()

mystrdat 

všechny recenze uživatele

Velmi detailní, upřímný a holistický dokument událostí konfliktu ve Vietnamu, v našich končinách známým často jen asociací s napalmem. Burnsovo podání vás provede geopolitikou tehdejší doby a ukáže bohatou perspektivu všech aktérů, která díky odstupu času ukazuje, že člověk je prostě bezchlupá egoistická opice, která se ráda tluče a pak jí to mrzí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama