Reklama

Reklama

Marlene Dietrichová - soumrak anděla

(TV film)
  • Francie Marlene Dietrich - Le crépuscule d'un ange (více)
Francie, 2012, 52 min

Hrají:

Marlene Dietrich (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Patnáct let žila legenda stříbrného plátna skryta před zraky fanoušků, obdivovatelů i někdejších partnerů, obklopena jen hrstkou nejvěrnějších. Marlene Dietrichová, o níž se často mluví jako o „poslední velké hollywoodské hvězdě", se dožila úctyhodného věku 90 let. Když ale 6. května 1992 zemřela, byla její filmová i hudební sláva již hodně vzdálenou minulostí. Dietrichová se totiž posledních 15 let svého života nevzdálila ze svého pařížského bytu a většinou ani z postele. V dokumentu, který se právě těmto posledním létům věnuje, na to vzpomínají nejen její nejbližší – dcera a vnukové, ale také přítel Louis Bozon, který o umělkyni až do konce jejích dnů pečoval. Marlene prý měla ve svém pokoji vše dokonale zorganizované tak, aby ani z postele vstávat nemusela. To jí ovšem nebránilo živě se zajímat o vnější svět i o společenské události, o něž v Paříži nebyla nouze. Netoužila se přestěhovat do Švýcarska za svou jedinou dcerou, ale často si volaly. Krom příbuzných a dobrovolných pečovatelů nikoho nepřijímala, dokonce nechtěla vidět ani velkou lásku svého života – Jeana Gabina. Jen roku 1984 udělala výjimku a poskytla rozhovor německému kolegovi Maxmilianu Schellovi pro film Marlene (mimochodem, na jeho vzniku se podílel i český scenárista Lubor Dohnal). Měla však podmínku, že jí nesmí být vidět do tváře. Až do konce si totiž přála, aby si ji lidé pamatovali jako dokonalou bytost. A to se také podařilo. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Mám ráda vyprávění velkých dramatických příběhů. A život MD jedno velké drama byl. Zde autoři pracují s fakty skvěle a díky tomu, jak je za sebou řadí, zajišťují divákovi zajímavý náhled na život a hlavně konec jedné z nejzářivějších hvězd filmového nebe. Dnes se již pravděpodobně nikdo nedozví, jak to všechno bylo doopravdy, ale toto zdokumentování jejího nekompromisního osudu je výbornou ukázkou, jak se dokumenty mají dělat. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě byla to hvězda, pěvecký talent, symbol, osobnost, mýtus ALE posledních velmi smutných a depresivních 15 let v posteli.... mazec, hlavně aby nebyl porušen obraz Marlene Dietrich! Další příklad neschopnosti vyrovnat se se životem po konci kariéry, rozmazlená stárnoucí egoistická hvězda. Další důkaz toho, že sláva není všechno a že jsou mnohem důležitější věci na světě. " I přes svůj pád na dno zůstala tyranem." "Ke dráze herečky ji přitom nic nepředurčovalo. Snad jen to, že od dětství byla nesmírně fotogenetická." ....." To co společně vytvořili je Marlen Dietrichová, stal se z ní symbol. To ale nebyla ona ani za mák. Nicméně vnitřně se upsala, že tomu obrazu bude sloužit celý život." "Pokud byla Marlene vůbec kdy šťastná, tak na koncertech. "Byla první herečkou, která si vymohla procenta ze svých filmů. Procenta ze zisku si vydupala jako první na světě." ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ách ten dokument to byl hotovej trysk Marleniným životem. Zapomeň na filmy, je to čistě o Marlene z rychlíku. V dokumentu vystupuje její dcera, sousedka a kámoš. Není asi tak podstatný co říkají o Marlene, ale že mluví právě oni, lidé, kteří k ní měli ve staří nejblíže. Dokument může probudit zájem o Marlene, ale určitě ti v detailu neukáže její neskutečný život o filmech ani nemluvě. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Laciný dokument, samozřejmě plný nesmyslů, nepřesností a faktografických chyb. Ono je jednodušší nechat vykecat sousedku a mít pocit, že divák byl u toho, když jí kamera vlezla až do postele. Ztráta času. Jakýkoli film, ve kterém měla Dietrichová byť jen cameo, má větší výpovědní hodnotu o tom, kým byla. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama