Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný portrét zakladatele genetiky J. G. Mendela se sofistikovanými přesahy do současnosti. Autorská a režisérská dvojice – Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková představují další dokumentární film s hranými prvky, tentokrát o největším českém vědci, který při pokusech s hrachem objevil základy dědičnosti. Film odkrývá Mendelův život, jeho víru, inspiraci, ale i vývoj genetiky až po dnešní fascinující čtení genetického kódu. Ve filmu se prolíná život a dílo Gregora Johana Mendela se současným pohledem na vývoj genetiky. Jako hudební doprovod zní tvorba Leoše Janáčka, se kterým si Mendel byl duchovně blízký. Janáčkova hudba, zvláště ta varhanní, v sobě také nese spojení Ducha a matematiky, tak jako u Mendela je vědecká práce ovlivněná Duchem, Janáčkovou hudbou a rovněž matematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mendel bol významom svojej práce na úrovni Darwina, tak toto ma naozaj prekvapilo. Dokázal skombinovať biológiu a matematiku a tak jeho známe pokusy s hráškom, jeho farbami a tvarmi, dostali skutočne vedecký podklad. Až veľké počty rastlín (ktoré vedel, že z hľadiska štatistiky musí zabezpečiť) mu jednoznačne ukázali, že dedičnosť sa navonok prejavuje štvrtinovým delením vlastností. Už to nebola len biológia v štýle ukladania rastliniek do herbáru a triedenia druhov. Ešte nemal šancu objaviť teóriu DNA, ale dal tomu nevyhnutný základ. Dokument strieda vedecké poznatky s duchovným rozmerom osoby Mendela ako opáta , čo trochu odvádzalo moju pozornosť. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Kdyby nešlo o částečně hraný dokument (místy na hraně trapnosti – sic!), nadělím hvězd mnohem více. ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem dumal nad tím, kdo vlastně byl největším Čechem? No a pominu-li Masaryka, Kafku a pár dalších géniů a skvělých lidí Mendel bude určitě jasnou volbou. Celý život jsem ho měl navíc v Brně před nosem a vůbec jsem o něj nezavadil ... smutná pravda, že o Mendelovi se ví po celém světě jen né u nás. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument vzbuzuje pocit, že byl nedostatek archivních materiálů. Opravdu jsem nebyl dojem, že je Mendel významnější než Darwin. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama