Reklama

Reklama

Leonard Bernstein učí mladé hudebníky

(TV film)
  • Západní Německo Leonard Bernstein in Salzau
Západní Německo, 1988, 60 min

Obsahy(1)

Pohled do tvůrčí dílny legendárního dirigenta v severoněmeckém zámku Salzau. Leonard Bernstein zde založil v roce 1987 orchestrální akademii, kde po dva týdny pracoval s nejlepšími mladými muzikanty z celého světa. Udávat takt umí každý, jenže... Ze značného množství uchazečů porota vybrala v roce 1987 jedenáct mladých dirigentů ze Spojených států, Brazílie, Anglie, Francie, Švédska a Německa. Dostali pak pozvání do Salzau, aby tu ve společnosti Leonarda Bernsteina (1918–1990) a festivalového orchestru strávili dva týdny tvůrčí prací. Pro všechny účastníky měl kurs nesmírný význam. Od té chvíle totiž mohli uvádět v životopisu, že dirigovali pod vedením Leonarda Bernsteina. Organizační výbor se proto snažil pojmout celý průběh kurzu pokud možno nebyrokraticky a neakademicky. L. Bernstein: „Hlavní úloha dirigenta je stmelit hudebníky v orchestru v jediný celek. Jinými slovy — musí jednotlivé muzikanty přimět zahrát všechny noty náležitě, ve správném rytmu a upozornit je na případné chyby. Něco podobného měl kdysi na starosti kapelník. To byla ovšem poněkud odlišná profese. Dirigent je o stupínek výš. Kromě vedení orchestru navíc muzikantům celou kompozici objasňuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

otík 

všechny recenze uživatele

Tohle je pouze pro opravdové fajnšmekry a pro hudební odborníky. Jinak to nevidím. Na poměrně dlouhém formátu Leonard Bernstein pomáhá mladým dirigentům ve své akademii a následně dva vybere k závěrečnému dirigování slavnostního koncertu. Žádné známé skladby nečekejte, spíše vážné skladby a spousta kecání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý je určený len totálnym fajnšmekrom, ktorí majú radi dirigovanie a samozrejme nehovorím o dirigovanie manželkou. Dá sa vidieť už len snáď na ČT Art alebo aj tu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Učil jsem se sedm let na klavír, ale tohle je extraliga pro supertalenty. Asi bych přišel s papírem plným poznámek v notách , jako ten nešťastný student Bernsteinova workshopu. Jak jednou řekl rocker Ozzy Osbourne "Na kytaru může hrát každý, kdo dokáže bouchat v rytmu do stolu, nebo dupat do podlahy". Hudební ukázky jsou pěkné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlas s otikem. Český název dokumentu by měl znít Leonard Bernstein učí mladé dirigenty, pak by to mělo smysl. A na rozdíl od jiných vzdělávacích pořadů, kde se Bernstein i zabývá dějinami hudby, zde, pokud nejste dirigent, vám pořad nic navíc nedá. Takže je to o správném dirigování, správném načasování, a ze skladeb uslyšíme vždy jen nějaký ten kousek. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Leonard Bernstein učí mladé hudebníky: „Udávat takt umí každý. Jenže...“; originální název Leonard Bernstein in Salzau: „Taktschlagen kann jeder, aber...“; režie Horant H. Hohlfeld; rok výroby 1988. ()

Reklama

Reklama