Reklama

Reklama

Úžasná věda: Fakta

(TV film)
  • Česko Radost z dat (více)
Velká Británie, 2016, 50 min

Obsahy(1)

Hannah Fry je matematička, pro kterou se krása údajů skrývá v řadě vzorků, jež v nich nacházíme. Ve funkci hi-tech guru nám tato mladá žena pomůže pochopit, co to vlastně údaj je, jak se k němu můžeme dostat, jak jej můžeme skladovat, sdílet a interpretovat. V aktuální epizodě se seznámíme s inženýry datové epochy, o kterých většina z nás dosud vůbec neslyšela, přestože právě jim můžeme vděčit za technologickou a filozofickou revoluci. Naše expertka zjistí, jakou roli hrají data v moderním světě, v němž žijeme, a jak ovlivňují vztah člověka a elektronických zařízení, jež má k dispozici. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tu spomínaná "pohledná vyprávěčka" je typická nepigmentózna Angličanka s neforemnou postavou, oproti ktorej naše päťdesiatničky z fabriky vyzerajú ako kočky prvej triedy. Ale krása je evidentne vecou vkusu. Hannah Fry nám tu rieši teóriu hier, ako blafovať na pokri, ako v živote získať viac pomocou matematiky. Veľa racionálnych informácií, ktoré málokto z nás v živote použije, ale je to občasne aj zaujímavé. Ide o hodnotenie situácií, aká je pravdepodobnosť, že sa stanú a podľa toho sa správať. Lenže človek je nielen bytosť rozumu, ale aj citu, emócií, a preto to nebude nikdy celoplošne fungovať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Žijeme v tzv. informační společnosti a již ne v průmyslové. Jak říkal Václav Cílek na jedné přednášce , 99% informací se pouze reprodukuje a jen malé množství jsou úplné nové. Proto jsme těmito lacinými daty zaplaveni a neumíme vybrat, která jsou pro náš život důležitá. K tomu ještě jak na jedné přednášce říkal psychiatr Hoschl , lidská řeč slouží k "šimrání" a "drbání", ne k předávání informací. Kdybychom spolu mluvili, jen když si chceme předat druhým data, bylo by stálé ticho. Věta "to je dnes hezky" znamená "nic proti tobě nemám". Dokument je spolu s dalšími ke shlédnutí zde (příští rok zase jiné dokumenty ) https://online.watchandknow.cz ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé, jasně vysvetlene, doplněné pohlédnou vypravěčkou. Big data jsou hlavním bodem soucasnosti ()

subic 

všechny recenze uživatele

No tahle zrzavá holka mě provedla fakty o tom, jak vlastně vznikly počítačové techniky a technologie a co to vlastně jsou ta data, o kterých dnes běžně mluvíme a slyšíme to ze všech stran, z čehož jsem absolutně mimo mísu, protože jsem pouhý uživatel. Takže jsem se už někde v půlce ztratil. ALE na druhou stranu nevybavuju si jiný dokument na tohle téma. Třeba někdy příště to pochopím víc. ()

Reklama

Reklama