Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Archivní kaleidoskop písniček z 60. let s nahrávkami Tanečního orchestru Čs. rozhlasu s dirigenty K. Krautgartnerem a J. Vobrubou z roku 1963. Pořadem provází J. Vašta. Poprvé Taneční orchestr Československého rozhlasu (TOČR) vystoupil 28. března ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Později doprovázel soutěž „Hledáme písničky pro všední den", z níž vzešla řada dodnes populárních hitů. Základnou TOČRu bylo studio A v karlínské rozhlasové budově blízko historické pražské Invalidovny. Tam vznikly skoro všechny nahrávky. Hudebníky i s tehdejším kapelníkem K. Krautgartnerem můžete vidět ve filmu „Kdyby tisíc klarinetů". Tehdy také Československá televize začala produkovat cyklus „Vysílá studio A", který dodnes patří do zlatého fondu televizní zábavy. Moderátorem původního seriálu byl K. Štědrý. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Čtu si recenzi Otíka, v mém případě se jednalo o díl z jablonecké bižuterie, kde se ve zpěvu krom Golden Kids objevil Waldemar Matuška a pár dalších, hraných meziepizod se účastnil hlavně Darek Vostřel se svými kolegy. Ale třeba Gotta nebo Hálu jsem nezahlédl. Přes nižší kvalitu záznamu se ale stejně pořád jedná o nadprůměrnou zábavu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V první díle nás Jaromír Vašta seznámí s tím, že z původních 20 dílů pořadu Vysílá studio A se první 4 nezachovaly, existuje z nich pouze jedna píseň Evy Pilarové "Noc a den" a tu také hned uvidíme. Pak je uveden kompletní díl z roku 1964. V dalším díle z roku 1964 se kromě tří opakovaných písniček z minulého dílu objeví pětice nadějných nováčků - Marta Kubišová, Eva Víšková, Helena Vondráčková, Vlasta Kahovcová a Karel Kopecký (Schody do nebe). Díl uvádí Karel Krautgartner s Josefem Vobrubou, protože tradiční průvodce pořadu Karel Štědrý byl i s celým divadlem Rokoko a Semafor na natáčení filmu Kdyby tisíc klarinetů. Díl je plný starých fotek s onou pěticí talentů a kratičkými rozhovory s nimi. Tohle byl opravdu pořádný archív. V dalším díle po vtipném úvodu Jaromíra Vašty (taky vám připomíná Wericha?) následuje 15. díl původní pořadu Vysílá studio A, ve kterém zpívá Kubišová, sólo na trubku přidá Richard Kubernát, Matyldu přidá ještě malinko vlasatý Karel Hála, pak přijde na řadu sám mladý mistr Kája Gott s rozhovorem s Jiřím Štaidlem a písní Isabella, pokračuje pak sám průvodce pořadem Karel Štědrý, dále zazní písnička z divadla Rokoko Smutný Gigolo s Darkem Vostřelem, Waldou, Jiřím Šaškem, Štědrým a Kubišovou, dále se do San Francisca vypraví Walda. Další známou píseň si vystřihnou mladičtí Neckář s Vondráčkovou, pak Karel Kopecký a pořad uzavře Neckář se svou vypalovačkou Bim bam. Ve 20. díle (posledním) se zpěváci vypraví k českému veletoku Vltavě, aby mohli na parníku v klidu provozovat a divákům nabídnout svoji pestrou kolekci písniček. Stále se tam mluví o tom, že cesta parníkem je poděkování všem, kteří se na pořadu podíleli, takže to určitě bude opravdu poslední díl Studia A. Navíc ke konci z parníku hodí do Vltavy nápisy Studio A, takže asi fakt konec. V tomto dílu zazněli jak písně natočené přímo pro tento díl, ale také vidíme střihový průřez celým seriálem a jakési bilancování. Pro všechny díly platí, že k poslechu hrál Taneční orchestr Československého rozhlasu, řídili jej Josef Vobruba, Karel Krautgartner a Kamil Hála + hrál orchestr Václava Hybše. Účinkoval vokální sbor Lubomíra Pánka a spousta dalších v té době začínajících pozdějších pěveckých es. Průvodní slovo měl Karel Štědrý. Na konci jednoho pořadu z roku 1995 ještě uvede průvodce Jaromír Vašta tři písničky - jednu o válce a pak dvě z produkce Suchého a Šltra - první s Jiřím Jelínkem a Janou Malknechtovou, druhou se Zuzanou Vrbovou zpívá k nepoznání oholený Darek Vostřel. Velmi hezký pořad, příjemné vzpomínání, podařené písně a poctivý archivní pořad. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama