foto

Karel Štědrý

  • nar. 10.4.1937
    Praha, Československo
  • zem. 7.11.2017 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvák, konferenciér, podnikatel a také herec Karel Štědrý pochází z učitelské rodiny a narodil se v Praze. Maminka si přála mít ze syna inženýra a její přání realizoval Karel Štědrý po maturitě studiem na stavební fakultě Vysoké školy železniční v Praze. V oboru železničního stavitelství nakonec dosáhl titulu inženýra (1960), toto povolání ale nikdy nevykonával. Díky vrozeným dispozicím a také vlivu staršího bratra Ivana začal již v roce 1953 amatérsky zpívat, zlomovým byl pro něj rok 1958, kdy navázal spolupráci s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem a vystupoval s nimi v Redutě.

V roce 1959 patřil Karel Štědrý k zakládajícím členům divadla Semafor, kde setrval ve stálém angažmá do roku 1962. Vystupoval zde v představeních Člověk z půdy, Zuzana je zase sama doma nebo Taková ztráta krve. V letech 1962-1972 působil Karel Štědrý v Divadle Rokoko, kde na rozdíl od jiných (jako například Helena Vondráčková nebo Marta Kubišová) nebyl jen výhradně zpěvákem, ale spíše zpívajícím hercem. V Rokoku našel uplatnění v představeních Čekání na slávu nebo Filosofská historie.

Kromě práce v divadle se Karel Štědrý začal prosazovat především jako populární zpěvák, z jeho tvorby jsou dodnes legendární duety Mám malý stan (s Waldemarem Matuškou) nebo Milenci v texaskách (s Josefem Zímou), zpíval také s Karlem Gottem, Václavem Neckářem nebo Helenou Vondráčkovou. Ze sólové produkce Karla Štědrého dosáhly dobové popularity hity jako Písmena nebo Hospoda.

Od počátku šedesátých let byl Karel Štědrý velmi vytíženým umělcem všestranného zaměření, do této doby také spadají jeho první filmové role. Jako brigádník se objevil v dramatu SEDMÝ KONTINENT (1960), který patřil k dozvukům budovatelských filmů. Další Štědrého vystoupení – v epizodních rolích ovšem – vyplývala z jeho profese zpěváka (KDYBY TISÍC KLARINETŮ, 1964; TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, 1967; KULHAVÝ ĎÁBEL, 1968). Širší uplatnění našel v televizi, za zmínku stojí především jeho účast v legendárním hudebním pořadu VYSÍLÁ STUDIO A (1963-1966) nebo ve slavném seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967-1968).

V roce 1972 opustil Karel Štědrý angažmá v Rokoku a od té doby působí na volné noze. V dobové konkurenci přestal postupně pořizovat vlastní nové nahrávky, ale jako zpěvák se nadále vracel k osvědčeným titulům domácí i zahraniční produkce zaměřené na populární hudbu, ale také swing. Stovky koncertních zájezdových programů absolvoval s Karlem Hálou a Yvettou Simonovou, dlouhodobě byl konferenciérem orchestru Karla Vlacha. Pod hlavičkou Pražského kulturního střediska účinkoval v řadě estrádních programů, k některým psal i scénáře.

Příležitostně se vracel i k filmové práci (NOC NA KARLŠTEJNĚ, 1973; TRHÁK, 1980), znovu ale dostával velký prostor především v televizi, kde moderoval četné hudební pořady zaměřené na střední a starší generaci (DISKOTÉKA PRO STARŠÍ A POKROČILÉ; KABARET U DOBRÉ POHODY; PÍSNIČKY Z OBRAZOVKY). Vyjma svých počátků spojených se Semaforem nepatřil Karel Štědrý nikdy k výrazně progresívním osobnostem, nicméně až do konce 80. let patřil k nejvytíženějším osobnostem v umělecké branži a především díky častým televizním vystoupením udržoval své populární postavení.

V roce 1989 s pádem totalitního režimu nastaly změněné podmínky pro práci umělců, řada z nich se následně pustila do podnikání. Stejně tak i Karel Štědrý, který vsadil na fenomén nápojových automatů, u nás dosud neznámý, a mimořádně úspěšný start mu zajistil solidní živobytí až dodnes. Nerezignoval ale ani na uměleckou práci, hned po roce 1989 se v rámci zájezdů Čedoku uplatnil jako bavič českých turistů v zahraničí, nadále vystupoval v televizi, stejně tak pokračoval i v moderování a příležitostné koncertní činnosti. S podstatně menší frekvencí než kdysi vystupuje Karel Štědrý na jevištích a pódiích dodnes.

Karel Štědrý je potřetí ženatý. První, dvacet let trvající manželství s Janou, rozenou Plodrovou, skončilo její předčasnou smrtí v roce 1979. Druhé, nepříliš zdařilé manželství s Evou Vondruškovou trvalo jen krátce a skončilo rozvodem v roce 1981. Třetí manželkou Karla Štědrého je od roku 1984 Eva, rozená Kicperová. Z prvního manželství má dcery Zuzanu a Terezu (v jejich jménech se zřetelně odráží popularita dobových semaforských hitů), z třetího manželství pochází syn Karel. Starší bratr Karla Štědrého, Ivan Štědrý (*1934), je hudebníkem a hudebním dramaturgem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Kdo unesl Klaudii?
1990 V žáru královské lásky
1980 Trhák
1973 Noc na Karlštejně
1972 Smrt si vybírá
1971 Hodina modrých slonů
1969 Ach, ta vojna (TV film)
1967 Ta naše písnička česká
Zelená pro Kmocha (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Jarní dekameron 1963 (TV film)
1962 Ztráty a nálezy (TV film)
1961 Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Sedmý kontinent

TV seriály

1994 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Vlakem na Vídeň (E04)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Miss Diorling (E03)

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál)
2015 Václav Hybš 80 (koncert)
W. Matuška - Známý i neznámý (TV film)
2013 Příběhy slavných (TV seriál)
Americký sen po česku (S13E08)
2012 Tajemství Waldemara Matušky (TV film)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Já nic, já muzikant (S12E06)
2010 Příběhy slavných (TV seriál)
Walda (S11E12)
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Nakloněná rovina Karla Hály (S10E04)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Karla Štědrého (S03E16)
Příběhy slavných (TV seriál)
Zapomenutá hvězda (S08E09)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Romana Skamene (S02E07)
2004 Příběhy slavných (TV seriál)
Zasloužilý umělec Strýček Jedlička (S05E06)
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
2001 Swingová Praha (koncert)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1966 Divadlo Rokoko

TV pořady

2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2007 Dobrá rada nad zlato (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
2004 Život plný písniček (TV pořad)
2003 Lístky vytržené z památníku (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 Druhá návštěva v muzeu populární hudby (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
1979 To je ta Praha... aneb Hybš hraje Hašlera (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1976 1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
Bylo jich šest (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1972 Melodie, které se vracejí... (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Písničky na zítra (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Revue pro banjo (TV pořad)

Hudební videoklipy

1963 Oliver Twist (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
1972 Melodie, které se vracejí... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace