foto

Karel Hála

  • nar. 2.10.1933
    Hradec Králové, Československo
  • zem. 6.7.2008 (74 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvák populární hudby Karel Hála se narodil 2. října 1933 v Hradci Králové. Zpěv vystudoval na Státní konzervatoři v Praze v letech 1952 – 1956. Hála postupně zpíval a vystupoval v Armádní opeře (1953 až 1955), v Hudebním divadle Karlín (1955 – 1956), dál ve vokálním kvintetu u Orchestru Karla Vlacha (1956 – 1957), v Orchestru Karla Krautgartnera (1957 – 1958), v Orchestru Ladislava Bezubky (1958 až 1965), v Divadle Apollo Praha (1965 – 1968) a v pražském Rokoku (1968 – 1972). Hostoval v Divadle ABC, v teplickém Krušnohorském divadle a opět v Hudebním divadle Karlín.

Od 1972 byl ve svobodném povolání, vystupoval dále s tanečními orchestry a pořádal četné koncerty a zájezdová představení. Zpíval i se Souborem Lubomíra Pánka, tělesem TOČR, Orchestrem Československé televize, Gustava Broma, Miroslava Kefurta a opět Karla Vlacha. Jako zpěvák se zaměřoval především na swing, k němuž měl dobré frázování, intonaci, kvalitní baryton a improvizaci.

Mezi jeho oblíbené písně patří tituly „Dej mi pár okovů“, „Můj otčenáš“, „Všichni tancovat jdou“, „Vyvalte sudy“, „Vzpomínky mi zůstanou“, „Hádej, Matyldo!“, „Pokání“, „Letí šíp“, A budeš má“, „Hm, hm…“, „Starý mlýn“, „Dárek na památku“, „Má pouť“, „Síť houpací“, „Lodí bílou“, „Dívka toulavá“, „Ona je krásná“, „Zámoří“ apod. Vystupoval i na hudebních festivalech (Děčínská kotva) a na zahraničních turné. Vyšla i vzpomínková kniha „Mistr swingu“ (2009).

Hálovy písně vycházely na audio nosičích (například „Oheň“, „Dej mi pár okovů“, „Říční proud“, „Dívka toulavá“, „Hvězdy nad Bromem“, „Pop galerie“ a další). Na divadelních a hudebních scénách hrál třeba Studenta Vavřenu („Filosofská historie“), Figara („Lazebník sevillský“), Úředníka, Výběrčího a Žebráka („Pan Pickwick“) či Jeřábka („Polabský mouřenín“), účinkoval i zpíval v projektech „Tři Petři“, „Pouť pro dva“, „Parade“, „Nešpory“, „Rajský ostrov“, „Vzpomínky mi zůstanou“, „Vzpomínka na invazi a Glenna Millera“.

Jeho popularita dosáhla vrcholu v 60. a v 70. letech. Postupně se během 80. a 90. let dostával do pozadí a jeho proslulost pomalu slábla. Několikrát Karel Hála navázal spolupráci s českým filmem. Nejenom, že v některých filmech jenom zpíval, ale také jako klasický herec.

Postupně zpíval ve filmech Jiřího Hanibala ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ (1965) písně a songy „Dlouhá míle“, Rychmanově DÁMĚ NA KOLEJÍCH (1966) „Femina, feminae“ (spolu s Vokálním souborem Lubomíra pánka, Jiřinou Bohdalovou a Josefem Zímou), SVATBA JAKO ŘEMEN (1967) Jiřího Krejčíka „Dej mi pár okovů“, Podskalského SVĚTÁCI (1969) „Když Praha za noci zazáří neónem“ (spolu s dalšími), DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (1972) Jiřího Hanibala „Lodi bílou“ (s Vokálním souborem Lubomíra Pánka), Zdeňka Podskalského NOC NA KARLŠTEJNĚ (1973) „Mužům nejvíc sluší sólo“ (s dalšími) a Matulův POSLEDNÍ VLAK (1982) „Ona je krásná jak štěstí“ (se Zdeňkem Šedivým).

Kromě filmů, ve který Hála pouze zpíval, se několikrát představil v malých roličkách jako filmový herec (zpíval i hrál v titulech SVĚTÁCI a NOC NA KARLŠTEJNĚ). Byl vojákem – hudebníkem ve Svitáčkově a Roháčově KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1969), popáleným stihačem v NEBESKÝCH JEZDCÍCH (1968) Poláka, pianistou a zpěvákem v Diplomat Grillu a zpívajícím zbrojnošem v Podskalského SVĚTÁCÍCH (1969) a NOCI NA KARLŠTEJNĚ (1973), zlodějem Žežulkou (mluví Jan Teplý) ve Svobodově BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (1980), generálem vlajkařů ve Steklého PŘÍHODY PANA PŘÍHODY (1982) a po 22 letech naposledy zpěvákem ve Slukově NON PLUS ULTRAS (2004).

Často účinkoval v různých zábavných a hudebních televizních pořadech (př. VYSÍLÁ STUDIO A, CO NEODNESL ČAS, KULATÉ PÍSNIČKY, ÚSMĚVY, NIKDO NENÍ DOKONALÝ, BYLO NÁM DOBŘE, KYTICE PRO TOČR a další). Vystupoval také v rozhlase („První pražská pouť ku sv. Silvestru“, „Zvonokosy“ aj.) a v klasických (často hudebních) televizních filmech (JÁ MÁM KYTKY RÁD, LÁSKY EMANUELA PŘIBYLA atd.) a seriálech (PÍSEŇ PRO RUDOLFA III.).

Roku 1970 se Hála částečně uplatnil i v českém dabingu, když nazpíval za dabéra Eduarda Cupáka party prince pro disneyovské pohádky POPELKA a SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ. Získal titul Zasloužilého umělce (1981) a po roce 1989 pouze Cenu Senior Prix (2003). Ke konci života vystupoval jen sporadicky. Zpěvák a herec Karel Hála zemřel 6. července 2008 v pražské Nemocnici Na Homolce ve věku nedožitých sedmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2004 Non Plus Ultras
1992 Sejdeme se na Prdlavce (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Přehlídka dobré pohody 1980 (TV film)
1973 Noc na Karlštejně
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
1970 Já mám kytky rád (TV film)
1969 Světáci
1968 Nebeští jezdci
1965 Noc na Karlštejně (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů

TV seriály

1968 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)

Dokumentární

2009 Příběhy slavných-Nakloněná rovina Karla Hály (TV seriál)
2008 Film o filmu: Nebeští jezdci
2007 Zapomenutá hvězda (TV film)
2006 Příběhy slavných - Povolání: Vladimír Dvořák
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
2002 Bylo nám s ním dobře (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
1986 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)

TV pořady

2007 Co nikdy neodnese čas... (TV pořad)
2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
1999 Bylo jich pět (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1984 Je to jen sen... (TV pořad)
Písničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
Kytice pro TOČR (TV pořad)
1979 To je ta Praha... aneb Hybš hraje Hašlera (TV pořad)
Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1977 Kapelo, zahraj tu polku od podlahy (TV pořad)
1976 Bylo jich šest (TV pořad)
Devět jablek pro Helenu (TV pořad)
Dostaveníčko (TV pořad)
1972 Melodie, které se vracejí... (TV pořad)
1971 Hezky od podlahy (TV pořad)
My dva a čas (TV pořad)
Písničky Jaroslava Jankovce (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Písničky na zítra (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
1966 Karel Hála, Karel Gott a Jiří Kysilka: Dívka toulavá (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace