Reklama

Reklama

Enkláva

(festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše sa rok 2004. Uplynulo päť rokov od konca vojny, ktorá rozdelila Kosovo na dve časti. Uprostred albánskych hôr žije v maličkej dedinke, ktorú už všetci Srbi opustili, malý Nenad (Nebojsa Glogovac) očakáva príchod svojej sestry Milici (Anica Dobra) z Belehradu, aby spolu pochovali ich nebohého otca. Zatiaľ čo na druhej strane enklávy prebieha moslimská svadba, malý Nenad, ktorý nemá žiadnych priateľov, sa rozhodne, že svoju situáciu zmení, a i napriek hroziacemu nebezpečenstvu sa začne kamarátiť s moslimskými rovesníkmi. (sochoking)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Sonda do života několika srbských obyvatel, žijících na území muslimského Kosova, pohledem desetiletého chlapce Nenada. Je pět let po skončení války v Kosovu, ale nevraživost mezi Albánci a Srby je stále všudepřítomná. Režisér a scénárista v jedné osobě Goran Radovanovič zasadil do příběhu současně probíhající významné události zdejších obyvatel - albánskou svatbu a srbský pohřeb - které chlapci z obou stran prožívají po svém. Velice autenticky působící snímek s dobrými výkony dětských herců, ale až příliš pomalý a jednotvárný děj. 60 %. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Podle Wikipedie je enkláva "cizí území nebo jeho část, které je zcela obklopené územím vlastního státu". Film byl natočen v roce 2015, děj se odehrává v roce 2004, válka v Kosovu skončila 11. června 1999. Goran Radovanovič svým pěkným, byť beznadějným příběhem nám nazančil, jak takový život v enklávě mohl vypadat. Jak vypadá teď? Několik pro-srbských serverů bylo zrušeno, takže ta slavná internetovská data... Tady je ale výhybka, přesuňme se raději od neuchopitelných srbských enkláv k samotným hrdinům 2. Světové války, k Srbům, a potažmo k národním či národnostních státům, k "jedné řeči". Principem práva národů na sebeurčení je mohutnost onoho národa (v Kosovu se zvýšil počet Albánců během padesátil let před "incidentem" 3x, kdyby nedošlo k vypovězení Němců, bylo by nynější Česko menší než Slovensko). Nejsou potom "entické čistky" pouhou přípravou na národní stát? Pozn. 1: Já sám nejsem příznivce tohoto typu státu, ale obávám se, že Rakousko na jedné straně a bolševické Rusko na druhé, byly jen neúspěšným experimentem vícenárodnostního státu. A EU? - to se ještě uvidí, co je to za soustátí! Pozn. 2: I Radovanovič komponuje svůj příběh do současného srbského pohřbu a albánské veselky. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nebudu řešit tamní politickou situaci, ale film. Ten je sice protiválečnej, ale zatraceně smutnej. Hlavní dětská postava, mladej kluk Nenad, byl skvěle vybranej, ale jak na potvoru byl povahově i vzhledově podobnej mýmu synovi. Poslední půlhodinku mi proto hercna tloukla ostošest a ke konci i slza ukápla. Tyhle smutný filmy mě jednou zničej. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Ako sa opovažujete vstúpiť na územie Kosova s rozbitým predným sklom autobusu?"     Znepokojivá dráma odohrávajúca sa v dosť bezútešnom prostredí malej srbskej enklávy v Kosove pár rokov po skončení vojny. Zostalo tu už len zopár Srbov a ich každodenný život pôsobí dosť bizarne - 10-ročného Nerada, jediného tamojšieho žiaka, vozí do školy obrnený transportér KFOR. Hoci sú téma filmu i jeho celkové reálie veľmi zaujímavé, rozhodne to nie je nič príjemné na sledovanie. Keďže je to srbský film, Srbi sú v ňom samozrejme vykreslení v podstatne priaznivejšom svetle ako kosovskí Albánci - sympatický hlavný hrdina Nerad je rozumný a nebojácny chlapec, miestny duchovný, otec Draza je neskonale múdry a spravodlivý, snáď len Neradov otec má nejaké tie muchy, keď slope a občas syna vytrieska (ale zato je hrdý patriot). Naproti tomu albánski "akbaristi" sú vykreslení ako primitívni zlodeji a násilníci, čo mávajú zbraňami a strieľajú z nich ako šibnutí, proste také tupé zvieratká (a to ani nehovorím o tých albánskych deckách, tie sú ešte sprostejšie). Ako si tak film výborne graduje v tom jeho znepokojivom napätí, odrazu sa veľmi pekne preklopí do úplne inej nálady a úplne iného prostredia (výborne flashbacky). A ja som tej zmene a aj tomu pomerne zmierlivému záveru veľmi rád, pretože tá dusná atmosféra sa už nedala vydržať.     "Nedovolené ozbrojovanie je hrozba. A zdroj budúcich konfliktov. Preto vám zbrane zabavíme. Patrí do minulosti." ()

pafka 

všechny recenze uživatele

CHcete trosku vedet o mistech, kde spolecne ziji Kosovsti Albanci a Srbove? Prosim, tady je film. Skvely film, popisujici sice nevelky pribeh, ale je popsat a zasazen a vykreslen v prostredi, ktere nikdo z nas nezna. A je to udelane bravurne! Pratelstvi je lidske, a nezalezi, odkud pratele jsou. Klin mezi ne muze zarazit pouze penize, politika nebo nabozenstvi. Popr. zena :) Ale o zeny zde nejde. Obrovske prekvapeni, naprosta parada. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama