Reklama

Reklama

Bábušky z Černobylu

  • USA The Babushkas of Chernobyl
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Třicet let po černobylské katastrofě se štáb filmařů vydává do uzavřené zóny, aby zdokumentoval život několika starých žen, které byly z oblasti násilně evakuovány, ale tajně se vrátily a žijí tam dodnes... V místě, kde v roce 1986 došlo k dosud největší jaderné katastrofě na světě – v okolí Černobylu – existuje dodnes uzavřená zóna s režimem přísného dohledu. Je zde zakázáno jíst a kouřit venku, dotýkat se rostlin, konzumovat lesní plody, dotýkat se staveb. Přesto tu žije skupina převážně už velmi starých žen, které se po násilné evakuaci po katastrofě tajně vrátily do svých domovů. Filmaři navštěvují některé z nich, aby zjistili, že tyto moudré a odolné ženy si zde žijí v poměrném klidu a spokojenosti. Vláda jim to částečně umožňuje, protože se domnívá, že v dohledné době zemřou sešlostí věkem, a to dříve, než by mohly zemřít na následky ozáření. Radiace je tu na některých místech stále vysoká, tyto ženy z ní ale strach nemají. Vesměs za sebou mají tvrdý život, mnohdy doprovázený hladověním, kterého se paradoxně bojí mnohem více než radiace... Epicentrum výbuchu, kolem něhož jsou ustanoveny dvě zóny – jedna ve vzdálenosti deseti a druhá třiceti kilometrů – je kryto sarkofágem, z něhož ale radioaktivní prach už třicet let uniká. Plánuje se proto nový kryt, který by měl vydržet prakticky neomezenou dobu – snad i déle než pyramidy ...
Valentina Ivanovna, zdravotní sestra, byla povolána do nemocnice ihned po katastrofě. Strávila tam mnoho času a viděla mnoho mrtvých. Později sama onemocněla rakovinou štítné žlázy - jediným onemocněním, které je s Černobylem jednoznačně spojováno – uzdravila se a dodnes žije v místě, kde se narodila a prožila celý život. Stejně jako pro další bábušky je to pro ni velice důležité. Ženy se navzájem navštěvují, zazpívají si spolu i zatančí. Rády se napijí a vždy pro návštěvu připraví bohaté pohoštění, přestože převážně žijí jen z toho, co si samy vypěstují anebo uloví. V oblasti pravidelně probíhá sběr vzorků půdy a vody, stejně jako měření radiace přímo v domech. Ta ovšem závisí na mnoha faktorech, kromě jiného i na počasí a síle větru. Zjištěné údaje jsou zveřejňovány na budově pošty v Černobylu. Bábuškám jsou také rozváženy důchody, ovšem v zimě, když jsou cesty nesjízdné, si na ně občas musí pár měsíců počkat... Analýza odebraných vzorků pravidelně ukazuje stálé zamoření. To ale místní obyvatelky rozhodně nemůže přimět k tomu, aby se odstěhovaly. Jsou hrdé na svou nezávislost, na to, že se dokáží samy o sebe postarat a nejsou nikomu na obtíž. Jsou zvány na lékařské kontroly. Valentina Ivanovna se tak dozvídá, že je zdravá, hodnoty škodlivin v jejím těle zůstávají v normě. Mladý lékař vysvětluje, že zde hrají významnou roli i socio-psychologické faktory: bylo statisticky dokázáno, že lidé, kteří se do své domoviny vrátili, se dožívají vyššího věku než ti, kteří byli evakuováni a donuceni žít jinde. Štáb navštěvuje i Pripjať, dnes nazývaný „město duchů". Původních obyvatel v celé oblasti pomalu ubývá, bábušky vymírají. To ale nic nemění na tom, že své volby – vrátit se domů navzdory nebezpečí – nikterak nelitují ... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Tomuto sa povie šok na niečo tak úžasné čo dokázali Anne Bogart, Holly Morris splodiť. Absolútna prirodzenosť, dokonalá realita. Úžasná výprava, skvelá kamera a hudba. Vysoko profesionálne dramaticky prepracované a majstrovsky podané. Tomu čo predviedli bábušky by mohli závidieť aj Hollywoodske celebrity. Bábušky ukázali ľudstvu o čom je život. Ďalší komentár je tu zbytočný, chce si to pozrieť a poriadne sa zamyslieť. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Paráda. Že lidský druh jsou samí chcípáci dávno víme a to, že nejlíp jsou na tom staré babči mě nijak nepřekvapuje. S nějakou radioaktivitou si na ně nepřijdete, ony ji zají smaženicí a malinami, zapijí jahodovým vínem a pálenkou a zbytek hodí slepičkám a čuníkům. Však ony už přežily horší věci. pozn.: Geofyzici pobavili. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Cernobyl je jedno z nejzajimavejsich temat, alespon pro me. Vzniklo o tomto jadernem nestesti jiz nekolik dokumentu a tento bohuzel neprinasi nic noveho..., vlastne az na jednu vec a to jsou skutecne postavy "babusek", ktere jsou nabite optimismem i pres ne vzdy jednoduchy zivot. Pohled na katastrofu ocima obycejnych lidi je bezesporu zajimavy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemné nahlédnutí do zakázané zóny, kam se navzdory katastrofě vydalo několik postarších paní prožít život, který zde zahájily. Před zhlédnutím jsem neměl tušení, že tato zóna má své obyvatele a že se z tohoto místa stala turistická atrakce. Celkem zajímavý byl i vědecký pohled ukazující, že jsou tato místa velmi nebezpečná. Díky své neznalosti si z toho paní nic nedělali. Střechy mají z azbestu, na oběd si dají radioaktivní houby a stejně se hravě dožijí osmdesátky. Zřejmě za to může alkohol, který dle vlastních slov nepijí, aby se opily, ale aby byly zdravé. Celkem mě překvapilo, že se na Ukrajině měří radioaktivita v Rentgenech, měl jsem za to, že se používají Sieverty. Možná jsou jen zaostalí. Příjemná dávka radioaktivní radosti ze života. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Babičky mali tak ťažký život, že jeho pokračovanie v rádioaktívnejj zóne považujú za výhru. A tešia sa z maličkostí. To je vec, ktorá nám už skoro nič nehovorí. Zvyšok obyvateľstva vytrhnutý od koreňov chradne a umiera v domovoch dôchodcov a naše "bábušky" si nič nepripúšťajú. Čistá hlava - pol zdravia.. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama