Reklama

Reklama

Šest dnů, které otřásly demokracií

(TV film)
Česko, 1998, 58 min

Režie:

Mojmír Hošt

Scénář:

Martin Šafránek

Hrají:

Oldřich Vlček, Miloš Hlavica (vypravěč), Jiří Holý (vypravěč)

Obsahy(1)

Komunisté začali budovat svou mocenskou poválečnou převahu hned po roce 1945 a v roce 1948 se dostali k moci. Co se vlastně stalo v těch šesti únorových dnech od pátku 20. února do středy 25. února 1948? Kde byl počátek tohoto oslavovaného vítězství pracujícího lidu a konce demokracie v naší zemi? Všechna známá i neznámá fakta se snažili autoři zrekonstruovat s pomocí archivů, historiků i žijícího pamětníků. Proč se ale zabývat tématem, které bylo už tolikrát zpracováno? Protože jeho dnešní analýza dává odpovědi na otázky zcela aktuální. Na jakém počátku stojí dnes naše nová, rodící se demokracie? A jakých konců se dočká? Vždyť kdo nezná svou historii, je odsouzen k tomu prožít ji znovu... (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument nejen o "Vítězném Únoru" a všem, co mu předcházelo. Je i o tom, jak si s námi zahrávají politici a jak jim, nehodným, svěřujeme své osudy a životy. Dnes je situace stejná, jen nad námi nevisí hrozba SSSR a Stalina, ale NATO a USA. ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

Vždyť kdo nezná svou historii, je odsouzen k tomu prožít ji znovu... Tahle hypnotická floskule je podle mě extra blábol...Jednak pro ni není žádný důkaz a jednak jejím věčným opakováním ztratila jakoukoliv sílu... Kdo se neustále patlá ve své historii není schopen udělat krok ku předu... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pečlivě vybraný a výtečně sestavený materiál tvořící vskutku historickou hodnotu této tragické poválečné kapitoly českých dějin, aneb počátek komoušského teroru. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý dokumentární film vyžaduje soustředění a trpělivost (což jsou vlastnosti, které bohužel řada lidí nemá a proto kritizuje místo aby si vzpomněla na zámé rčení Nenadávaj na zrcadlo, když máš sám hubu křivou.....), ale díky němu pochopíme, jak to opravdu v tom únoru bylo. A že to nebyli jenom k moci se bezskrupulózně deroucí komunisté a údajně neschopný a zbabělý Beneše, jak ho vykreslovala poúnorová "demokratická" reprezentace v emigraci. Ve skutečnosti to byli právě tito demokraté, které si komunisté vodili jako loutky na provázku a kteří nebyli schopni skutečného a účinného odporu. Teprve zde si člověk uvědomí, že místo operetní demise mohli třeba při skutečně kvalitní komunikaci a koordinaci mohli (které nebyli schopni, ať už z lenosti nebo ze zbabělosti později přičítané neoprávněně Benešovi) stále ještě využít třeba fakt, že měli v Národním shromáždění většinu a to v poměru cca 3:2 (na mandáty 180 ku 120) a v počtu ministrů 14 : 11 (komunisté) : 2 (nezávislí - J. Masaryk a hlavně tajný komunista generál Svoboda). V dokumentu je rovněž ukázáno, že strašení zásahem Rudé armády z Rakouska bylo jenom blufováním a je otázkou alternativní historie, zda měla tato situace nějaké příznivější východisko než vznik "lidově demokratického" režimu, založeného na brutálním teroru většiny vlastního obyvatelstva a naprostému podřízení Sovětskému Svazu....každopádně díky panu Šafránkovi a Hoštovi za dobře odvedenou práci. Inu, dřív (před dvaceti lety) se ještě točily poctivé dokumenty, dneska různí ti "klusáci" dovedou jenom trapnou propagandu na přání. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama