foto

Miloš Hlavica

  • nar. 29.10.1933
    Praha, Československo
  • zem. 12.8.2015 (81 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miloš Hlavica pochází z umělecky založené živnostnické rodiny (jeho otec byl ostatně vystudovaný herec, ale této profesi se z existenčních důvodů nevěnoval), jeho mladší bratr Pavel Hlavica (*1935) je operním pěvcem. Miloš Hlavica již ve školních letech nalezl zálibu v recitaci, hrál také ochotnické divadlo, nicméně původně studoval architekturu na ČVUT, nakonec ale přešel na DAMU (1954-1958). Po absolutoriu získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde působil až do roku 1991. V letech 1991-1993 hrál v Městských divadlech pražských, načež odešel do penze, občas ale pohostinsky hraje dodnes, například v Národním divadle. Svým fyzickým zjevem a osobitě zabarveným hlasem byl předurčen k charakterním rolím zemitého typu, v mládí ale hrával i milovníky.

Ještě za studií dostal nabídku na první filmovou roli, hrál vojína Pajera ve vojenské komedii VÁHAVÝ STŘELEC (1956), další větší roli pak ztvárnil v psychologickém dramatu PRVNÍ A POSLEDNÍ (1959), jeho další filmová vystoupení z následující dekády byla již v mezích epizodních úloh, naposledy hrál ve filmu SNY O ZAMBEZI (1982). Častěji se mezitím objevoval v televizi, převážně v seriálech (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1975; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977; v poslední době například MOTEL ANATHEMA, 1997).

Podstatně aktivnější než ve filmu a televizi byl Miloš Hlavica v rozhlasu, kde za desítky let natočil řadu rozhlasových her, pásem poezií a dalších pořadů různých formátů. Dlouhodobě se uplatňuje také v dabingu. V letech 1983-1993 přednášel na DAMU umělecký přednes, poté vyučoval na Vyšší odborné škole herecké. Kromě toho se od dětství věnuje také malování a v roce 1980 organizoval výstavu Herci malují.

Miloš Hlavica je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla herečka Ivanka Devátá (*1935), podruhé se oženil s herečkou Růženou Merunkovou (*1940). V oblasti médií se pohybují také jeho tři děti – Marek Hlavica (*1961) pracuje jako novinář, Lukáš Hlavica (*1965) je divadelním hercem a režisérem, hraje též často v televizi, dcera Anna Bendová (*1975) je taktéž herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1998 Genij vlasti (TV film)
1997 Žena v kleci (TV film)
1995 Nesmluvená setkání (TV film)
1989 Jmenuji se po tátovi (TV film)
Přátelská výpomoc (TV film)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
Průšvih jako hrom (TV film)
1986 Bratr a sestra (TV film)
1983 Brácho, nespleť to! (TV film)
1982 Sny o Zambezi
Za všechno může trpaslík (TV film)
Zahrada dětí (TV film)
1980 Pleš (TV film)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
Ženy v ofsajdu
1969 První láska (TV film)
1968 Maratón
Vo modrým ptáčku (TV film)
1966 Čertouská poudačka (TV film)
1964 Strakatí andělé
1962 Zámek pro Barborku
1961 Jarní povětří
1959 Mstitel
První a poslední
1958 Útěk ze stínu
1956 Váhavý střelec

TV seriály

2007 Světla pasáže (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Život za písničku (E05)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Antropologie (S02E04)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Ema (S01E07)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Strach (S01E08)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Dokumentární

2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Solidní kluk (S12E11)
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Ryba života (S10E07)
1998 Šest dnů, které otřásly demokracií (TV film) - vyp.
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace