Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

ROMing po srbsku(jenže horší). Kurva,kokot,jebu pí*u tvé matky. "Bílej kocour jebe černou kočku a já sem ňákej mokrej,ta černá mně pochcala",podobnými hláškami se to jen hemžilo. No to byla konina a jak jsem zjistil podle místního hodnocení ,jsem "suchar",ale toto opravdu nebyl styl mého humoru. Cikánský humor,není můj humor. Při sledování filmu jsem si připadal jak "mafiánek" Dadan,který se v závěru pěkně vykoupal,nejen ve vlastních sračkách.Ptákovina.. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

jasa tama pitbul....teriéér! :-DDD nejzajmavější Kusturicův film,viděl jsem to poprvé,když mi bylo asi 15 a neměl sem tou dobou zrovna osobnost na pobrání takovýhle sondy do životů...já nevim?jugoslávců nebo bulharů..nebo co to je.ale film mě hrozně pobavil a rozsekal a dívám se na něj pravidelně a rád. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pekne vostra jizda. Sice chvilku trva, nez se film poradne rozjede, ale je to tim, ze se nejdriv musi udelat nejaka zakladni zapletka, z ktery se bude vychazet. Ale zhruba po pul hodine se to rozjede silenym tempem, ktery nepovoli az do konce. Nejdriv sem mel obavy, aby mi nevadily herci - neherci, ale ty proste nemeli chybu. Vsichni hrali bezchybne, ale trosku nad ne vycnivala Branka Katic a Sabri Sulejmani se svejma ultra cool brejlema a vostrym vozikem. A pak tu je naprosto dokonalej Srdjan Todorovic, takovyhleho krutaka sem uz dlouho nevidel. Pribeh se sice z vetsi casti toci okolo svatby a uz od zacatku mi bylo jasny, kdo si koho vezme, ale presto je perfektne propracovanej a narvanej vybornejma forama. A do toho vseho hraje netradicni, ale zajimava a pekna hudba. A kdyz zacla hrat pisnicka Pitbull, tak sem z toho nemoh. Kusturica je zkratka dobrej. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Taký cigánsky film. Opäť veľa kusturicovských motívov ako lietajúci svadobný závoj nevesty, svadba, chodiaca krabica, v ktorej je človek, dokonca tu aj pník, aj keď je sranda, že zrovna dutý, do ktorého sa nevesta zmestila. Sú tu hlúposti ako výbuchy granátov a následné začiernenie postáv, zabudnutá črievička a následné náhodné zastavenie nákladiaka pred ňou a nájdenie jej a následne aj nevesty v pníku, veľa obrovských ľadov, ktoré nechápem odkiaľ brali a následné prebudenie po dňoch a tak rapídnom ochladzovaní starých cigáňov, o ktorých si mysleli, že zomreli. Srandy ako mačka a kocúr ako svedkovia, pád do hovien, starý cigáň na aute pripomínajúcom prvé fordove modely a jeho presný výstrel do ruky a slabá streľba iných cigáňov z blízka. Vysoký ženích s klobúkom alá Clint Eastwood a nízka nevesta. Film ma však v prvej časti veľmi nudil a preto si myslím, že z niektorých hovien ho nemožno vytiahnuť tak ľahko a v druhej polovici ma tak zabával, že som mal chuť tancovať a strieľať z pištole. Hudba bola skvelá, len škoda tej prvej polovice, lebo opis bohatých cigáňov a ich životného štýlu bol skvelý a nostalgicky na mňa zapôsobil dres jedného cigáňa a tiež pieseň v tej limuzíne. Nadávky však aspoň raz mohol Kusturica vynechať, aspoň v tejto komédii, inak celkom v pohode film. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Málokterý film mně dokáže tolik naplnit radostí ze života jako právě tento Kusturicův kus. Cikánský temperament smíšený s dny plnými slunce, geniální hudbou, neskutečně pohodovou atmosférou, radostí ze života etc. Emir Kusturica má podobně jako například Jean-Pierre Jeunet (DELIKATESY, AMÉLIE Z MONTMARTRU etc.) zvláštní dar: udělat zábavnou fantasmagorii, která by držela pohromadě, byla dostatečně originální a přitom filmová; prostě, aby takto předložený materiál fungoval jako FILM, nikoliv pouze jako EXPERIMENT. Co si přát více? Snad jen více takových filmů. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první snímek, k němuž si režisér Emir Kusturica zajistil hudbu sám se svou domovskou kapelou The No Smoking Orchestra. (Gabrielle)
  • Postavy ve filmu mluví romsky, srbsky a bulharsky a často tyto jazyky mezi sebou mění. (thecentre)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama