Reklama

Reklama

Kapitulace Třetí říše

(TV film)
  • Francie 8 mai 1945 La Capitulation (více)

Obsahy(1)

8. květen 1945 je oslavován jako den vítězství nad fašistickým Německem. Slaví všechna města s výjimkou Berlína a Tokia. Vítězství ale současně otevírá cestu nové překážce v mírovém soužití zemí – studené válce, jejíž první příznaky se objevují již těsně po ukončení bojů... 8. května 1945 spojenecké jednotky pochodovaly osvobozenými městy, davy jásaly a současně probíhaly poslední apokalyptické hodiny druhé světové války. V týdnech, které předcházely jejímu konci, se začala rýsovat podoba nového světa. Sověti, mocnější a silnější než kdy dřív, obsadili dobytá území a terorizovali ty, co přežili. Poslední nacističtí vojáci se snažili uniknout nevyhnutelně tragickému osudu. Napříč celým zpustošeným kontinentem se Spojenci, na které se nahlíželo jako na hrdiny, připravovali na vznik demokratické Evropy. Snímek Kapitulace Třetí říše využívá kolorizované archivní záznamy, některé dosud neuveřejněné, a vtáhne diváky do intenzivní atmosféry posledních událostí druhé světové války: bojových operací, které konečně přinesly mír a svobodou utlačovanému obyvatelstvu, ale i přísně střežených diplomatických tajemství. Kapitulace Třetí říše byla velkým vítězstvím, jež se zároveň stalo prvním dnem historické konfrontace: Studené války. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Prečo by som mal odporučiť tento dokument niekomu pozerať­? Neodporučím, nakoľko sa z neho nič nové nedozvedia a neobsahuje žiaden nový archívny materiál. Ide o zlátaninu dokumentov a archívnych materiálov už mnohokrát niekde použitých. Samozrejme ma iritujú historické fakty ohľadom účasti Francúzka na podpisovaní kapitulácie Nemecka. Aký podiel na oslobodzovaní Európy malo Francúzsko? Absolútne žiaden, ešte aj svoju vlastnú krajinu z veľkej časti si nechali oslobodiť Spojencami.    Zobrali si podiel nemeckých zajatcov (750 000) a odišli domov riešiť odmínovanie svojej domoviny a riešili výstavbu zničených oblasti. Práve kvôli vnútorným excesom vo Francúzsku sa potvrdila múdra myšlienka  „že, najhoršie vojny sú tie občianske, krutosť jedných sa vyrovnáva tým druhým“. Parížania oslavovali víťazstvo a ich kolónie predovšetkým v Alžírsku viedli boje za svoju slobodu a boli krvavo potlačené (keď bojovali za Francúzsko, tak im  boli aj Alžírčania dobrí). Čiastočne mám problém aj so spôsobom vedenia komentáru, veľmi ťažko som sa orientoval, kto vlastne niesol hlavnú ťarchu oslobodzovacích bojov, ale to nebola hlavná myšlienka tohto dokumentu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Francúzske duo dokumentaristov Isabelle Clarke a Daniel Costelle majú niekoľko dobrých a aj výborných dokumentov s cyklu Apokalypsa, kde mapujú udalosti druhej svetovej vojny. Tento dokument sa venuje kapitulácii tretej ríši a aj keď ma to bavilo, musím povedať, že to nie je tak úplne ono. Niektoré informácie a zábery sú zaujímavé, ale po väčšinou mi to prišlo trošku chaoticky zostrihané a ťažšie sa mi v tom orientovalo. 70% - 3* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama