Reklama

Reklama

Maják

  • USA The Lighthouse (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost žánrových fanoušků i vyznavačů artových sfér debutem Čarodějnice, opět spřádá důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert PattinsonWillem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec devatenáctého století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce. Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost. (Kinoaero.cz)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (474)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Skvěle nasnímaný černobílý obraz ve čtvercovém formátu 1,19:1 evokuje jinou dobu, jako by hypnotický The Lighthouse vznikl mimo veškerý čas a prostor. Willem Dafoe a Robert Pattinson předvádí grandiózní herectví a vzájemně se předhánějí v tom, kdo si střihne zběsilejší obraz šílence. Rozklíčování symboliky scén a pointy snímku nabízí všemožné paralely sahající až do dob antiky, ale nechci nic prozrazovat, The Lighthouse je rozhodně filmem, který si každý musí vyložit po svém. Jde o velmi povedený artový horor, jemuž to osamocení a bezvýchodnost zcela věříte, jen teda u Roberta Eggerse stále ještě čekám na nějaký element, který mě při sledování jeho filmu naprosto sundá, což se zde nestalo. Každopádně uznávám jeho skvělé režijní schopnosti a unikátní vize, na jeho další režijní počiny budu velmi zvědavý. The Lighthouse v každém případě doporučuji vidět na velkém plátně a pokud možno s velmi kvalitně přeloženými titulky. [Sitges 2019] ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Moře barvy ropy a světlo majáku jako světlo Boží. Zdrcující atmosféra o šikaně, lžích a šílenství. Skvělý scénář s labilními aktéry v hlavních rolích, kteří hýbou dějem díky opileckým výlevům a postupným svěřováním tváří v tvář smrti hladem. Prdící Dafoe předvádí herecký koncert a sebeukájejicí se Pattinson je jeho zdárným žákem, který se nebojí jít až na dřeň. Halucinace s mořskou pannou a pohřbívání za živa jsou momenty roku. Aye, lad! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám rád komorné veci a film Maják spadá presne do tejto kategórie. Je to zručne natočené, umelecky podané, má to atmosféru i fantastické herecké výkony. Pattinsonovi sa ospravedlňujem, nikdy by som nebol povedal, že raz z neho bude pán herec, no posledné roky to skutočne dokazuje. Je tu však veľké ALE. Keďže sme na izolovanom mieste nenájdeme tu veľký, silný príbeh a čo je horšie ani scény, ktoré vám zastavia dych. Je to o psychickom rozpoložení dvoch chlapov, ktorí sa musia vystáť na malom priestore. Tušil som, že tu režisér zamieša i nejakú úchyláreň a to z môjho pohľadu kvalite snímku tiež nepomáha. To som skôr nútený počúvať manželkine poznámky- "Čo to zas pozeráš za blbosť?" U mňa celkom fajn, ale hranica priemeru ostala neprekonaná. 60%. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

"Pojďte pane, budeme si hrát." Maják... hutná, slizká depka, kde chlast teče proudem a stěžně jsou vztyčené v dál. Jedna nestačí zírat, co s drsným chlapem udělá trocha toho nepohodlí. Ovšem nejsem siréna mořská a nejsem oblouzena neukojitelným chtíčem, abych je zcela pochopila. I když.. Možná k tomu mám nepatrně nakročeno. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Jednou plác mě přes rameno Dafuck zvanej Prd, mám pro tebe, hochu, kšeftík, ač topornej seš zmrd. Objednal jsem samohonku, jedem na maják, tam jen budem čumět do mlhy a klopit ten dryják. / Výprava artistická kolem řitě byla úspěšná, protože nejeli jsme do hororu, ale na hovna. / Teď u stolu, dva vypatlanci, jen tak sedíme, v deliriu pičoviny přes pysky cedíme. Kde asi tak má ryba kundu, jó to bych věděl rád, už nechci ho těm mořskejm pannám furt mezi kozy cpát. / Výprava artistická kolem řitě byla úspěšná, protože nejeli jsme do hororu, ale na hovna. / Prej Melvil prcal keporkaka, Dafuck přehání, mám však bouli v rozkroku, v pravačce cukání. Honění a denaturák má každej arťák rád, no není divu, že všem záhy šplouchá na maják. / Výprava artistická kolem řitě byla úspěšná, protože nejeli jsme do hororu, ale na hovna. / Homopýr zvanej Patyzón sem tam skákne pro uhlí, no všichni kromě hnědopichů už nudou vytuhli. Na pobřeží místo ženskejch mávaj makrely, a tak zase, kurva, skončíš v něčí prdeli. / A proto výprava artistická kolem řitě byla úspěšná, protože nejeli jsme do hororu, ale na hovna. ♫ V černobílém, kosočtverečném formátu natočené pičoidní žvanění a halušky dvou vychlastaných dementů, jednoho skvělého herce a jednoho slizkého koženého neumětela. Nekrotizující delirium tremens, hodné doporučování těm nejhorším nepřátelům, které byste nejraději otrávili xmrti. Bobo Vaječňák vypustil zatím svůj nežluklejší úser, jímž zaslouženě rozšířil dosavadní trio nejbestiálnějších audiovizuálních zabijáků světa - Aronofský – Vontrýr – Refn - na kvarteto. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (22)

  • Dle režiséra Roberta Eggerse měl film obsahovat „velmi infantilní záběr na maják pohybující se jako ztopořený penis se střihem na shodující se záběr opravdového penisu v erekci“ (patřící herci Robertu Pattinsonovi). Tento záběr byl ale odstraněn po premiéře na filmovém festivalu v Cannes, která proběhla 19. května 2019. (MarLin)
  • Willem Dafoe se do své postavy ponořil natolik, že ve scéně, kdy pronáší dlouhou kletbu, se mu podařilo pronést dialog bez mrknutí. Celá scéna trvala přes dvě minuty a byla natočena hned napoprvé. (HellFire)
  • Snová scéna, ve které stojí Wake (Willem Dafoe) nahý nad Winslowem (Robert Pattinson) a z očí mu vyzařuje světlo, je odkazem na obraz „Hypnóza“, který namaloval německý umělec Sascha Schneider v roce 1904. (HellFire)

Související novinky

Remake Nosferatu vznikne v Praze

Remake Nosferatu vznikne v Praze

31.03.2022

Režisér Seveřana nebo Majáku Robert Eggers plánuje svůj příští film natočit v Praze. Potvrdil to v nedávném rozhovoru, ze kterého vyšlo najevo, že už zde nějakou dobu dokonce pobývá a pomalu se… (více)

Nicole Kidman mezi vikingy

Nicole Kidman mezi vikingy

07.11.2020

Režisér a scenárista Robert Eggers už si stihl udělat svými dvěma posledními snímky Čarodějnice a Maják celkem silné jméno. Nyní tvůrce chystá na příští rok revenge thriller o vikinzích, do kterého… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Reklama

Reklama