Reklama

Reklama

Abeceda

(studentský film)
  • USA The Alphabet
Animovaný / Experimentální / Horor / Krátkometrážní
USA, 1969, 4 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch

Hrají:

Peggy Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Výstřední, pochmurné a surrealismem silně ovlivněné dílo, kterým na sebe Lynch upoutal velkou pozornost. Díky němu se mu podařilo získat stipendium na právě vznikajícím Americkém filmovém institutu. Krátký film údajně zachycuje sen jeho ženy Peggy (mimochodem hlavní aktérka). Vyprávení je kombinací animace a hraného filmu. (gruvacek)

(více)

Recenze (174)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Strašně děsivé. Nejdřív jsem si myslel, že ne - jsou to jenom animované kravinky, říkal jsem si. Ale pak jsem si uvědomil, že nemůžu celou noc na nic jiného myslet. Toto píšu ve čtyři ráno a pořád mi to zní v hlavě a nemůžu to dostat pryč. Stejně tak bych mohl dát odpad! za to, že mi Lynch zkazil večer, nicméně jemu to odpouštím. Musel jsem přece počítat s tím, že to nebude zrovna večerníček pro děti. Zfilmovaná noční můra se vším všudy! ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

A já budu zlej a asi trochu nadutej....Na co si to většina z vás hraje? Snímek Abeceda je neuvěřitelným pseudouměním mládežnického nováčka s kamerou. Tahle záležitost nemá myšlenku ani děj. Jak už bylo jinými řečeno, jde pouze o sled obrázků bez většího smyslu. Udělat "depresivní" atmosféru není sebemenší problém. Nebuďte zaslepení tím jedním jménem u kolonky režie, ale zkuste se na tuhle kravinu podívat z objektivního hlediska. ()

Reklama

Okara

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších Lynchových surrealistických snímků. Kouzlo Lynche, které jsem si v něm našel se zde promítá v celé své kráse - nehledat žádná vysvětlení nebo domněnky, jak to vlastně David myslel, ale vytvořit si svůj vlastní názor vytvořený z dojmů bezprostředně po konci. Přimět tak intenzivně zapojit mou fantazii se zatím povedlo pouze tomuto režisérovi, a za to si ho velice vážím. A jako bonusu se dočkáváme jakéhosi bizarního kvílení větru, které jen opět umocňuje výsledný dojem. Jako u ostatních krátkometrážních i zde pro mě platí nezhodnotitelnost. ? % ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jestliže prvotina šílenému Davidovi prošla, u této hříčky se měli cenzoři a rádoby moralisté zastavit. Měli na to celé 3 minuty a 47 vteřin. Naštěstí se jim to nepovedlo.To je fajn,protože tahle úchylarna na n-tou byla předzvěst... nedokázal bych si vůbec zřejmě filmový svět představit bez Lynchových filmů, které následovaly po Abecedě... A dětským hláskem se tak bude navždy v éteru ozývat ... ej... bí... sí.... dý...... a pak už jen mrazení.... a krvácející Peggy Lynch... ... Jo,jo Lynch je magor, ale zaplaťpámbů za něj..... ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komentář: POMO! Jinak s většinou nesouhlasím, já v těch čtverečkách a animaci nic atmosférického nevidím. Celkem kouzelná je ona dívka v posteli, za to ta jedna hvězdička, jinak žádná atmosféra, pouze si pan Lynch po večerech hrál s animací a jelikož si svojí práci vysloužil jisté postavení, tak i tento kraťas si zjískal kladnou odezvu diváků. Bohužel se obávám, že pan Lynch se vám za zády směje a říká si: "Ať natočím co natočím, tak sou z toho lidi podělaní!" PS: omlouvám se nevšiml jsem si roku výroby, je to hodně staré, a svým způsobem to tedy bylo nové a originální. Přesto hodnocení neměním. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Pláč, který ve snímku můžeme slyšel, patří Lynchově dceři Jennifer. (Carodej_pes)
  • "Alphabet Song" zpívá Peggy Lynchová. (Tomket)
  • Úvodní píseň Davida Lynche zpívá Robert Chadwick. (Tomket)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno