Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

Mahalik odpad!

všechny recenze uživatele

Klub slepců by možná tenhle Lynchův kraťas odměnil cenou Ekumenické poroty, ale lidé kteří nemají větší citovou vadu, budou totálně znechuceni. Spisovatelka, píšící i přes svůj tělený handicep dopis (nebo román?) je zde zobrazena jako kuřačka, která ráda posedí ve svém přiblblém křesílku. Přemýšlí, zapisuje a přitom se jí David Lynch nimrá v amputované noze ze které následně začne stříkat krev. Kontroverzní? Možná. Naivní? Super! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejde říct, že by tenhle snímek byl naprosto o ničem. Opět vyvolává určité pocity, navíc je zde skvělé propojení drsné reality s hodně černým humorem, ale bohužel je to pro mě jen další dílko, kde Lynch zkoušel, co všechno je možné natočit. Ten kontrast s tím, co žena čte, a s tím, co jí lékařský asistent dělá, je skvělý, ale abych si z toho sednul na zadek... ()

Reklama

Tomcat.C 

všechny recenze uživatele

Harry, "pisatelka dopisu", Joana, Jim, "adresát dopisu" a Helena byli na chatě u pláže. Před společným odchodem na pláž Harry zapl v chatě všechny hořáky na topení. Z pláže se večer Harry vracel s "pisatelkou dopisu", které se ze slunce udělalo špatně. Harry jí po cestě koupil cigarety. Potkali Jima s Joanou. Harry se naštval, že vidí společně Jima s Joanou, protože Joana byla jeho holka, a tak řekl Joane, že "pisatelka dopisu" flirtovala s Jimem, což nebyla pravda. Řekl to proto, aby si náhodou Joana nezačala něco s Jimem. Joana tuto informaci předala na chatě "adresátovi dopisu", který se naštval a řekl Heleně, že "pisatelka dopisu", se kterou chodil, flirtovala s jejím Jimem. Helena se přestala bavit s"pisatelkou dopisu", která jinak byla její nejlepší kamarádkou a pohádala se s Jimem. Potom odešla ven před chatu. "Adresát dopisu" se pohádal s "pisatelkou dopisu" a také později odešel ven z chaty. Ve tři ráno dorazil na chatu Paul, který venku zahlédl společně "adresáta dopisu" a Helenu. Hořáky nad ránem zhasly a ráno až si "pisatelka dopisu" zapálila cigaretu, došlo k výbuchu. V důsledku toho přišla o nohy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Možná v době vzniku bych to vzal jako zajímavý experimentální film. Dnes mě už ale tyhle rádoby uměleckosti neberou. Lynche mám rád, ale jeho jakoby študácká etuda mne neoslovila... Možná, kdyby opravdu zabrousil do extrému a té netečné ženě nechal například vydloubnout oko, či rovnou urazit hlavu, pak by alespoň šokoval. ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

No, ja teda neviem koľko je na tom pravdy, ale čítal som knihu o Davidovi Lynchovi Temné stránky duše a tam bolo okrem iného spomínané, že Lynchov priateľ a spolupracovník Fred Elmes potreboval otestovať kvalitu filmového materiálu (pravdepodobne pások, boli dve, preto aj filmy sú dva). Lynch ho požiadal, či by nemohol natočiť krátku scénu, ktorú si sám zrežíruje. Elmes súhlasil a toto je výsledok. Uvedomte si, že takéto veci sa robia často a väčšinou sa jedná o zábery krajiny alebo inej nudy a nieje na tom nič zaujímavé. Vtipné je, že keď boli tieto "skúšky" ukázané producentom (alebo kto tie testy potreboval vidieť) AFI, koľuje historka, že niekto po zhliadnutí povedal, že v tom musí mať prsty jedine Lynch. Toto len dokazuje neuveriteľnú Lynchovu flexibílnosť a kreativitu, schopnosť vyrobyť z ničoho niečo a preto som to aj náležite ohodnotil. Mimochodom, film bol nakrútený bez zvukového záznamu a tento bol Lynchom pridaný až pri postsynchrónoch. Herečka hrajúca amputovanú je Catherine E. Coulson, známa aj ako Log Lady z Twin Peaks. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)
  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)

Reklama

Reklama