Reklama

Reklama

Vulkán

Obsahy(1)

Lukas, zaměstnaný jako tlumočník pro misi OBSE, se jednoho dne vlivem souhry podivných náhod ztratí v odlehlém městečku uprostřed jihoukrajinské stepi. Tento městský chlapec, který se nemá na koho obrátit, najde útočiště v domě svérázného usedlíka jménem Vova. Po Vovově boku se Lukas ocitne tváří v tvář nepředstavitelnému světu anarchie, v němž se život zdá být zcela odtržen od jakékoli identifikovatelné struktury. Lukas je fascinován svým hostitelem a jeho dcerou Maruškou, do níž se okamžitě zamiluje. Jeho pohrdání venkovským životem pomalu vezme za své a on se vydá na cestu za hledáním štěstí, které nikdy nepoznal. (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ne ruská, ale ukrajinská depka. 1) Vylíčení postcivilizačního kafkovského prostředí Chersonského kraje (u Krymu) nese jasné poselství. Když se rozvrátí stát, může se dát rychle dohromady. Co ale dělat s rozvrácenými lidskými dušemi?_____ 2) 36letý scénárista a režisér Roman Leonidovič Bondarčuk před svým debutem natáčel dokumentární snímky, hudební klipy a reklamy. 35letý naturščik (v reálu zvukový režisér) Sergej Stěpanskij (tlumočník Lukas) je zajímavý._____ 3) Velmi pomalý a velmi nepříjemný film je nesporně kvalitní, ale rozhodně ho nechci vidět znovu. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Ne, žádná komedie - drama, podbarveno podobenstvím. Poetika hvězdného nebe a pustina na zemi...Hlavní představitel, jakožto tlumočník přijel s misí OBSE v bílé vyžehlené košili, avšak ve vlastní zemi obdržel rány do duše i těla a roztržené triko...Kéž by každý tvůrce, a zvlášť režisér disponoval takovou schopností sebereflexe ve vztahu k vlastnímu národu, jeho naturelu a mentalitě... Dle mého soudu kvalitní a silný snímek s vynikající režii talentovaného Romana Bondarčuka, s občasným zaváháním ve scénáři. Doporučuji, (občas je dobré podívat se, co může být pod pokličkou...) a to i vzhledem k probíhajícímu, vleklému konfliktu RUS c/a UA... Nádherný, téměř apokalyptický soundtrack Antona Baibakova, žel na You Tube nedostupný, ale... https://soundcloud.com/anton-baibakov/volcano ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Franz Kafka (a následně filmové adaptace nejen Procesu nebo Zámku), Kóbo Abe (a následně Hiroši Tešigahara): Písečná žena, Valentin Rasputin (a následně Elem Klimov): Loučení, Karen Šachnazarov: Město Zero... atd., existenciálně-absurdních inspiračních zdrojů literárních i filmových je hodně, k tomu tematika politická a sociální, vnitřní konflikt mezi tradicí v podobě vztahu k rodné půdě a vykořeněností... a všechno to drží pohromadě, možná až překvapivě dobře. Dojem umocňuje celkově pomalé až meditativní tempo. Pozoruhodný film. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Vše je ztraceno... Nebýt tohoto, už jednou použitého filmového názvu, mohl se tento film jmenovat stejně. Na Ukrajině se neztratil jen Lukas, ztratili se i všichni ostatní z mise OBSE, ztratilo se jejich auto, zmizely chátrající domy, ztratila se voda, ztratil se řád. V nastolené vládě nevypočitatelného chaosu ve ztracené zemi nelze žít, lze jen přežívat. Při pohledu na ukrajinskou dívku, zoufale se snažící naučit pár anglických frází a dát té okolní beznaději vale, člověka maně napadne onen vtípek: optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí střílet... Zdá se, že dystopická budoucnost se začíná nebezpečně přibližovat současnosti - a tento pozoruhodný film je toho nemilosrdným důkazem. Upgrade 11/2022: tento film o již tehdy "ztracené zemi" by měl být dnes v ČR "povinnou četbou". ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

To čo ukazujú médiá v Kieve, Odese a iných ako tak kultivovaných miest na Ukrajine nie je skutočný obraz ako vyzerá Ukrajina a jej mentálny a hodnotový svet. Tento film je toho jasným dôkazom. Tak toto nie je ani dráma, a už vôbec nie komédia . Film natočený v 2018,  4 roky po Kryme a 4 ďaľšie pred tým ako Rusov prestalo baviť vraždenie rusky hovoriaceho obyvateľstva Donecka a Luhanska  sa mal volať Ukrajinská katastrofa. Ak niekto tvrdí že Ukrajina patrí do Európy, tento film ho o tom presvedčí. Vzdelaný a kultúrny národ, obrobené polia a mestečko Beryslav na pravej strane rieky Doneck (oproti Novej Kachovke) je ideálnym miestom pre život. Takto by si to asi predstavili tí čo žerú proukrajinskú propagandu a nikdy na vlastné oči nevideli čo sa deje na východ od Čiernej/Tisou. Kdežé, všetko naopak.  Miestny všetko rozobrali, mafia riadi život tejto kolónie bezprízorných, na poliach spúšť a kruté zaobchádzanie ako v Gulagoch. Polícia nájde auto OBSE, prelakuje a zánovné SUV je na predaj. Majdanista Lukas v službách darmožráčov z OBSE a hodinkami za 5.000,-€ sa nakoniec vybodne na ženu, dieťa a prácu v  Kieve a zostáva v gubernii ktorú už raz Stalin vyhladoval a zruinoval. Lukas (asi podľa teórie Rasputina) totižto dosiahol siedmy päťročný cyklus a treba zmenu. Má už novú Marusiu, polí a rýb dostatok, budeže to hojnosti a žitie v blahobyte. Otázkou je či sa to dá holými rukami. Želám tam všetkým na Ukrajine veľa  zdravia a šťastia .... ženy a deti ako vojnoví uprchlíci sú vítaní, ale мужикЫ zostante radšej doma.  ПИЗДЕЦ.. блядь , takúto realitu chamrade nevymyslí ani Ruská propaganda. Veľká vďaka Роман Леонідович Бондарчук -это за 5 стаканов самогона. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama