Reklama

Reklama

Averno

  • Bolívie Averno
Bolívie / Uruguay, 2018, 87 min

Režie:

Marcos Loayza

Scénář:

Marcos Loayza

Hrají:

Raúl Beltrán

Obsahy(1)

Mladý čistič bot Tupah se vydá na zběsilou výpravu s cílem najít svého strýce ztraceného v Avernu, místě, kde jak andští obyvatelé věří, žijí mrtví společně s živými, a kde má všechno svou opačnou tvář. Na nebezpečné cestě napříč podsvětím musí čelit svým největším obavám, zatímco se mýty nekonečně prolínají s realitou a smrtí prodchnutá noc ve městě La Paz odhalí surreálnou tvář andské představivosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (10)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Príliš rozpoltený labyrint hľadania (niekoho, niečoho) v exotických štvrtiach La Pazu. Tie surreálne patálie a bizardné postavičky by mohli fungovať ako efektívny kultúrny terč mýtov a legiend tamojších no-go-zón, avšak sú popretkávané extrémnou prekombinovanosťou a úmornosťou. Viac to vyčerpá diváka než veľmi jednoduchého avšak veľmi odvážneho Tupaha. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jihoamerický magický realismus ve filmové praxi. 1) Cesta devíti kruhy lapazského dantovského pekla nepostrádá nápaditost, vynalézavost a výrazný lokální kolorit. Vzpomněl jsem si na obřad obětování živého kohouta, kterého jsem se zúčastnil v Mexiku._____ 2) Svou atmosférou mi snímek připomíná Passsoliniho Satyricon. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten film toho má hodně co nabídnout, ale strašně mu ubližuje uspávající atmosféra a (ne)herectví hlavního hrdiny, který se víceméně tváří pořád stejně a tak s ním i scény, kde si zrovna povídá s nějakou mýtickou postavou, působí často docela mdle a nevýrazně. Přitom kreativity je tu dost, zajímavých scén ať už nápadem či vizuálním zpracováním taky, ale prostě to nevyniká tak jak by mohlo. Nicméně oceňuji aspoň ten námět a ty nápadité scény, byť se je nepovedlo úplně nejlíp podat. Ten příběh o fantazijní cestě za dospíváním a smířením se se smrtí blízkého člověka má své světlé momenty, sám o sobě je dost zajímavý a se zručnějším podání věřím, že by se mi mohlo hodně líbit. Některé jeho metafory jsem nepochopil a režisér tu k divákům neznalým mýtické bolívijské postavy není moc vstřícný, ale s tím problém ani moc nemám, když to umí zapůsobit a mám aspoň rámcovou představu o tom, co symbolizuje a to jsem tady naštěstí měl. Vlastně mě i bavilo sledovat ty hrátky se symboly - ale opět, povedly se jen některé, jiné jsem nepochopil a jiné jsou podle mě nedotažené. Potenciál to má velký, exotika to pro mě byla víc než velká, ale mínusů je zde víc než dost a je tak trochu zázrak, že tomu nakonec ty tři hvězdy dám. Slabé 3* ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší z tých filmov, ktoré boli natočené sfetovaným scenáristom a režisérom. Príbeh je až príliš jednoduchý. Mladý chalan má nájsť svojho strýka, takže chodí po meste, stretáva divné postavy, ktoré hovoria väčšinou dosť z cesty... Celé je to nudné, divné, aspoň že to je krátke. A ani hlavný predstaviteľ nie je žiadna výhra, nevýrazný týpek, ktorý hrať príliš nevie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bolívijský film som popravde ešte nikdy v živote nevidel, takže Averno dostáva jednu hviezdičku čisto za fakt, že prvýkrát sledujem na filmovom plátne bolívijských hercov a mesto La Paz. Dej bude zrejme založený na nejakej miestnej legende alebo folklóre, pretože ak ide o čisto originálny scenár, tak vyznieva dosť zmätočne a samotná réžia nie príliš sebavedomo. Všetko ale zachraňujú občasné panorámy veľkomesta, zopár vizuálnych nápadov a neopozerané tváre. Averno je však v konečnom dôsledku ako fantasy veľmi rozpačité. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama