Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele angel74 k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2018) (S01) 

O knižní předloze Geniální přítelkyně jsem popravdě nikdy neslyšela, natož abych si ji přečetla. Nicméně po zhlédnutí první řady seriálu to asi budu muset napravit, jak moc se mi líbila. Momentálně se však neskutečně těším na druhou sérii. Pak se určitě rozepíšu trochu víc. ()

Příběh nového jména (2020) (S02) 

Nevím jistě, kterou z dívek lze považovat za geniální přítelkyni, ovšem jsem z hloubi duše přesvědčená, že geniální je klavírní hudba, jež poutavé vyprávění o komplikovaném celoživotním přátelství doprovází. Skladatel Max Richter mě svou nádhernou muzikou okouzlil natolik, že mu právem patří čestné místo v mojí topce. Druhá řada seriálu má naprosto srovnatelnou kvalitu s první sérií. Ve dvou monodramatech tu probíhají osudy těžce zkoušených kamarádek. Ačkoliv role vypravěčky připadla Eleně, diváci se dozvídají dvě podoby pravdy a tím pádem se ocitnou tváří v tvář výpovědím obou žen, které rozhodně nejsou jen černobílými sondami do chudobou prodchnuté neapolské společnosti. V hojné míře zde dochází ke sváru mezi sny a realitou nebo mezi láskou a nenávistí, což celkem výstižně charakterizuje italský způsob života. ()

Reklama

Reklama