Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 3
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (192)

baribal 

všechny recenze uživatele

Dokument na podobné úrovni jako Amy a trochu kvalitativně za Sennou. Nepochybně to je jeden z nejvýznamnějších fotbalistů historie, ale paradoxně v dokumentu není mnoho z jeho fotbalového umění.. ruka.. nejslavnější solo. Pár záběrů ze zápasů, ale nic uplně highlightového. Vlastně mě dost překvapilo, že po fotbalové stránce to zas taková zábava nebyla a že Maradona vlastně ani tak zajímavý nebyl, tedy ne na dokument, který má přes dvě hodiny. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmový životopis fotbalisty Diega Maradony v podobě chronologicky seřazených dobových filmových materiálů občas doplněné výpovědí pamětníky z okolí maestra. Nemá to vypravěče ani mluvící hlavy, ale velmi unikátní jsou záběry z jeho počátků kariéry, třeba když dostal od klubu poprvé byt, kam nastěhoval svou sedmičlennou rodinu, která do té doby žila v boudě v chudinské čtvrti. Druhými unikátními materiály jsou fotky Diega a jeho přátel z Camorry, která mu uspořádala malou rozlučku. Třetím unikátním materiálem jsou policejní odposlechy , jak si ten prcek objednává fet a prostitutky. Více než dvouhodinový dokument, který uplyne ve velmi svižném tempu. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vybavuji si to jako dneska, když jsem viděl solo Armanda Diega přes půlku hřště a následnou trefu zařízení a od té jsem si zamiloval fotbal a i když poslední fáze života Armanda Diega nebyla moc fajn, přesto mě včerejší oznámení o jeho smrti píchlo u srdce. Ach ten dokument byl hodně silný zážitek, vlastně smutný. Dokázal mě odhalit Armanda jako člověka a měl jsem z něj dobrý pocit, jen prostě Neopol pro nej bohužel nebyla dobrá volba, ale na druhou stranu patřila k jeho osobnosti. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poutavě seskládaný střihový dokument (tzn. žádné "mluvící hlavy") uceleně mapuje 7sezónní působení kontroverzního / geniálního fotbalisty v italské Neapoli a jeho průlom na mistrovství světa. Staví do rozporu 2 protichůdné osoby: skromného rodinného kluka Diega a úspěchem opitou celebritu Maradonu. I když se ale o kokainu, napojení na zločinecké podsvětí či nevěře zmiňuje (nelze jinak), zcela jasně stojí za svým hrdinou, zde spíše obětí vlastní slávy a zbožštění (obráceného do nenávisti) od fanoušků. Řekl bych, že ve skutečnosti byl Maradona větší kvítko. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Asif Kapadia tyhle životopisné dokumenty opravdu umí a po Sennovi a Amy Winehouse následuje příběh Diega Maradony. Opět opravdu velký a zajímavý životní příběh, který na ty více než dvě hodiny určitě vydá a vydal by i na více, ale takhle se alespoň udržela určitá údernost. Nejsou zde žádné mluvící hlavy a všechno je odvyprávěno pomocí tuny původních záběrů. Film se soustředí především na Maradonovo působení v Neapoli, jelikož tam se odehrává vše stěžejní a to, co předcházelo a následovalo, je uvedeno jenom v rychlosti. Jako stěžejní moment je vyobrazeno utkání Argentiny s Anglií, které perfektně definovalo Maradonovu osobnost. Dvě tváře - Diego a Maradona. Části, které spolu nemohou moc dobře fungovat, ale zároveň nemohou fungovat bez sebe. Opět velmi zajímavý a perfektně řemeslně vystavěný dokument. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Dokument obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)

Reklama

Reklama