Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Emma, Norman a Ray, nejchytřejší děti v sirotčinci Grace Field House, si nemohou na svůj život stěžovat. Přestože nepoznali své rodiče, starostlivá paní, kterou nikdo nenazve jinak než "Máma", jim dopřává všechno pohodlí, po kterém by místní děti mohly toužit: Čisté oblečení, dobré jídlo a vzdělání. Jediné nastolené železné pravidlo je nevzdalovat se od sirotčince. Ne všechno je totiž tak idylické, jak by první pohled naznačoval, což se brzo zvědaví Emma a Norman dozví, když se rozhodnou okusit zakázané ovoce a vypraví se za bránu jejich doposud poznaného světa. (Scalpelexis)

(více)

Recenze uživatele Scalpelexis k tomuto seriálu (6)

Jakusoku no Neverland (2019) 

[1. série] Nerozdávám 5* jen tak, ale vždycky cítím velkou satisfakci a spokojenost, když tak učiním. Sveřepě se tvářící trojička dětí na plakátu ve mně zpočátku zanechávala spíš pobavené pocity než jakkoliv seriózní, už jen z toho důvodu, že horrorům na poli anime tvorby se zrovna nedaří. Alá Goblin Slayer, Neverland mi ke konci první epizody bez okolků zabodl nepřiměřenou dávku adrenalinu do srdce, která ale oproti seriálu o goblinech vydržela až do konce. Práce s atmosférou je dozajista jeden ze dvou nejsvětlejších bodů anime: Nepamatuji si, kdy jsem takhle dlouho bez ustání byl napnutý, prožíval občasné štěstí a po většinu času bezmoc a strach s postavami. Záběry mající ideální úhly a výsostně vybraná hudba tomu vše silně napomohly, ale byla by to jen uměle nastavovaná kaše, kerá jednou vychladne, kdyby to nepodržely excelentní postavy. Já vím, tyto děti disponují až neúměrným intelektem na svůj věk, ale když na tuto šachovou partii přistoupíte (což je velice snadné), užíváte si každý jejich krok, úskok, obrat. Nepřátelé totiž hrají podobně precizní a hlavně smrtelno hru. Proto se mé jediné menší výtky vůči režii a scénáři týkají místy až zvláštně hlasitého vyjadřování postav v ne zrovna bezpečných situacích, ale asi mě to nijak nepoznamenalo, když mi každý díl uběhl jak voda a já žádal další a další, hned! Byl jsem mnohokrát překvapen, v hlavě tolik otázek, která si přály obdržet odpověď, protože frekventované cliffhangery byly vskutku parádní. Jediný větší důvod, proč tomu nedám čistých 5* je oproti výbornému OST pouze průměrná úroveň grafiky a animace, kde mi přišlo, že třeba obličeje některých postav šíleně ujíždí. Na 4* mě ale neukecáte, protože tohle mělo úplně vše, co jsem si přál. Jsem setsakra nadšen posledními díly CloverWorks studia, protože nejenže si vybírají vskutku originální předlohy, ale i ony adaptace zatím zvládají bravurně. Někdy tesknu, kam nám lodička anime spěje, ale o to raději jsem pak přesvědčen dílama jako tento o opaku. Jistojistý TOP této sezóny a fantastická podívaná. Takže sic těsně, ale přeci jen dosažených slabých 5* a těším se za rok na další! Nanananananana ()

Season 2 (2021) (S02) 

Vnitřně pláču. Po první sezóně byly mé pocity z Promised Neverlandu v 7. nebi a toužebně jsem dychtil si je protáhnout o těch minimálně dalších 11 dílů. Málojakému anime jsem tak hluboce věřil (mangu jsem kupoval i přítelkyni, která ji s oblibou četla), takže se z ničeho nic drtivě dopadající a sílící frustrace s úděsem po 4. díle přibližoval k pověstným dýkám do zad, krádeži vlastního dítěte a jiným podobně přirovnávajícím zradám (i Saruman by se cítil dětinsky). Nejen tvůrci, ale s nimi postavy začali měnit rozum za šílenství, trhali po desítkách stránky předlohy a snažili se tyransky namáčknout nepoměrné množství hmoty do pár zbývajících dílů s potřebnou dávkou sprosté a nesmyslné manipulace. Napětí, inteligence, atmosféra - vše, čím se první sezóna mohla nadutě pyšnit, se vytratilo ve vzduchu rychleji, než by dokázal bitcoin nabízený za pár korun. Doposud uvěřitelný vývoj nabral pro hlavní postavy nedůstojný obrat a spád, soupeřící svět se rozplynul s jednoduchostí a rychlostí lusknutí prstu a místo toho, abyste se na konci imaginárně zvedli ze sedaček v společný ohlušující aplaus, tak skrz prsty vstřebáváte nepochopitelné poslední minuty mrtvolně nepohyblivé powerpointové prezentace, přičemž si každou další vteřinou uvědomujete, že Vaše hluboce nenáviděná tchýně je vlastně mnohem milejší než toto utrpení. Každý jen drobet zapálený fanoušek si musel nejméně 10x položit fundamentální otázku "Proč a za jakou cenu?" se udal tento tragický počin. Chceme to ale vědět? Osobně, pro klid duše a spánku, radši ne. Toto anime bylo vskutku jen zaslíbený; bylo by vhodnější, aby tato Nezemě z 2. série nikdy neexistovala. Objektivní a nostalgické 2*, subjektivně bych hodnotil ještě nekompromisněji. ()

Episode 2 (2021) (S02E02) 

Zasloužený výdech a rozpravování o věcech hezčích než doposud. Není zlo vše, co na to vypadá. Má to takovou příjemně Hobit/LotR atmosféru, kdy se cestuje skrz nehostinný kraje a sem tam se nalezne milé a nečekané útočiště. Plnou šupu nedám jen za to, že to nebylo nic epického či kulervoucího, ale chyby jsem žádné nezaznamenal. ()

Episode 4 (2021) (S02E04) 

Uznávám, že i já jsem z tohoto dílu byl trochu v rozpacích a to jsem mangu sem nečetl. Budování se prapodivně roztrhlo, děti začaly dělat doteď nepředstavitelné přešlapy a konec nedával moc smysl. Poté, co jsem si dočetl mangu až sem, mi názor na tento díl ještě o něco víc upadl. Autor mangy je ve spojení s tvůrci, tak jsem zvědavý, proč se rozhodli, jak se rozhodli. ()

Episode 5 (2021) (S02E05) 

Totální katastrofa a výbuch v přímém přenosu. Jako velkému fanouškovi tohoto anime/mangy mi vývoj 2. série drásá srdce. ()

Episode 11 (2021) (S02E11) odpad!

Tak tenhle díl přebil úplně všechno. Neznám lepší znázornění, jak nějrychleji něco odbýt a zbavit se nadobro. Nahromadit hodiny materiálu do pár minut plný nepohyblivých slidů by byla urážka i pro mangu, natož anime. Drsnější sešup po prvním díle jsem doposud nezažil. ()

Reklama

Reklama