Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mosley a jeho rodina stejně jako ostatní kozloni slouží lidem. Nikoho ale nezajímá, že kozloni jsou inteligentní bytosti, které mluví a používají jazyk jako lidé. Mosley tvrdě pracuje celé dny na farmě, kterou ovládá výbušný farmář Simon. Když se jednoho dne Mosley vrátí po práci do své stáje, přijde jeho syn Rue s tím, že v lesích našel něco úžasného. Společně objeví starodávnou jeskyni s malbami bytostí velice podobných kozloňům – chodí ale vzpřímeně a mají ruce. Mosley se rozhodne uprchnout z farmy a vydat se najít bájné Přímáky. Jen ti mu mohou pomoct osvobodit všechny kozloně, včetně jeho rodiny. Zlý farmář však za ním posílá svého lovce… (Fénix Distribution)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (14)

Khalia 

všechny recenze uživatele

Animák z koprodukce Číny a Nového Zélandu, který svým námětem předčí kdejakou Pixarovku. Příběh, který se vyvíjel a tvořil v horizontu více než 20 let, zpočátku jako překrásné skicy a nevinná hra mezi otcem a dcerou. Mimo pěknou mnohovrstevnatou pohádku o vyvázání z otroctví  mi to připadá jako úžasná metafora toho, co se děje uvnitř člověka, který se chce osvobodit ze stínů svého rodu a snaží se v něm, i přes počáteční zášť a odpor, najít naději. Najít to místo, kde se stala chyba, pochopit a pak opravit. Což někdy dost bolí. A že svoboda nikdy nepřichází zvnějšku, ale zevnitř, z našich vědomých rozhodnutí a změny pohledu na svět. Z tohoto pohledu považuju pracovní název filmu „Beast of Burden“ mnohem adekvátnější, i když možná pro širokou veřejnost ne tak atraktivní. :) Proč má smysl film vidět: 1)  Věřím, že v mém prokletí je zároveň požehnání 2) Prožil jsem ztrátu (sebe?) a učím se chodit znova vzpřímeně 3) Mám pocit, že světlušky jsou archanděl Michael 4) Cítím zodpovědnost za svoje předky i potomky zároveň 5) Mám rád svoje ruce ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Spíš pohádka pro dospělé, animace je tu jen mostem k dětskému publiku. Chybí mi nějaké katarznější vyznění ve prospěch celého druhu kozloňů na úkor lidských otrokářů, i když závěrečný záběr vlastně hodně plní (konec devoluce vzpřímených kozloňů). Čekal jsem i nějakou komplexnější satisfakci od lidských postav, ale jejich pozice v příběhu plnila roli pouhého zobrazení hnusu naší povahy. Originalitou i vyzněním však příběh sahá vysoko, může se právěm řadit svou kvalitou ke kouskům jako Coco nebo Vzhůru do oblak, jen není zdaleka tak hravý a nenajde se v něm tolik zapamatovatelného. I tak animované překvapení roku. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mosley je na první pohled nenápadný animák z čínsko-novozélandské koprodukce, který pravděpodobně neudělá díru do světa kvůli nedostatku diváků, což je celkem škoda, protože po zhlédnutí musím říct, že jsem byl mile překvapen. I když jde primárně o dětský snímek, tak i přesto se zabývá "dospělými věcmi" a místy má až hororový nádech (viz linie s lovcem). Při sledování si nejde nevšimnout jasných paralel k tématům jako jsou otroctví nebo (aktuálnější) vymírání druhů. Z hlediska animace je Mosley sice komorněji pojatý kousek, nicméně neurazí a myslím, že si kozloni rozhodně zaslouží diváckou pozornost. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Mohlo to být skvělé, ale ve finále je to jen strašně nedotažené. Takhle ani pořádně netuším, co mi tím tvůrci chtěli říct. Dost mi na tom vadí ta černobílost, kozloni jsou jen hodní a těch pár lidí, co se zde objeví, jsou naopak všichni do jednoho strašné svině. U Simona sice byl náběh na uvěřitelnou postavu (kozloně prodat nechce, takže asi není tak zlý, pak taky dle jeho bytu je vidět, že je dost chudý, sova přežívá a dle jedné fotky mu teoreticky někdy dřív umřela i žena, i to by z něj mohlo udělat charakterní postavu - ale ne, kašleme na to, kdo by to tak chtěl, že?), ale nedošlo k tomu, taky byl hovado. Trochu se obávám, jestli to náhodou celé nebyla stupidní agitka typu "zvíře > člověk", těžko říct, protože pak by mě ten film vytočil ještě víc. Nicméně ten konec je takový nejistý - legendy říkají, že vzpřímení jednoho dne přijdou a vysvobodí VŠECHNY kozloně. A Mosley přišel, vysvobodil svoji rodinu, das Ende. Co ten starý kozloň? Žijí Mosleyho rodiče nebo ne? U těch jsem taky čekal nějaké doznění jejich osudu. Hodně se mi na tom líbilo to všudypřítomné mysteriózno, především to ze začátku, kdy jsou legendy jen legendy a nic není jisté, ale nakonec ten příběh je stejně zahalen spoustou nevysvětlených záhad. Co je vůbec zač ta kletba? Kdo je proklel, proč? Co měly sakra znamenat ty světlušky? Nejvyšší (možná i mimozemská?) forma kozloňů? Něco jiného? I kvůli tomu mi celý ten film přijde dost nedotažený. Přitom atmosféru to má slušnou a nebýt těch trapných pokusů o humor (aby u toho děcka v kině neusnuly, i když se ten film snaží být pro všechny věkové kategorie), snad bych i řekl, že byla stejně podmanivá po celý film. A dost se i líbila i ta animace, takže fakt škoda, že i přes slibný náběh je to tak strašně nedomyšlené a nemá to pořádné charaktery postav. Pak bych klidně dal víc. 3* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadčasové dobrodružství pro děti i pro dospělé, neboť vypráví o otroctví - a o svobodě. Námět je originální, animace zdařilá, zápletka dobrodružná - a ponaučení přínosné Jen jedna docela zásadní myšlenka mi vrtá hlavou: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Přece nešlo ... nebo jinak - přece by NEMĚLO jít jen o jednu rodinu. Čekala jsem jakýsi globálnější dopad Mosleyho výpravy ... na otroky - i na otrokáře. Krom toho - když se na věc podíváte z ryze praktického hlediska ... mohly snad dvě děti - nadto sourozenci (!) spasit vymírající druh ? Slabší 4* ... za ne zcela uspokojivě vyřešený - vlastně spíš za zcela neuspokojivě vyřešený závěr. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Je to prvá oficiálna koprodukcia medzi Novým Zélandom a Čínou. (Grezocrusk)

Reklama

Reklama