Reklama

Reklama

2040

(festivalový název)
  • Austrálie 2040 (více)

Obsahy(1)

Oceněný režisér Damon Gameau se vydává na cestu, aby prozkoumal, jak by vypadala budoucnost do roku 2040, pokud bychom jednoduše přijali ta nejlepší řešení, která máme k dispozici, abychom vylepšili naši planetu a přesunuli ji do zdravého proudu. Damon pojal dokument jako strukturovaný vizuální dopis své čtyřleté dceři. (sator)

(více)

Recenze (7)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Regenerace. Optimistická, vizionářská, realizovatelná sice pouze za hodně ideální vůle a konstelaci lidstva, přesto realizovatelná a takový svět by se mi opravdu líbil. Konečně rodinný enviromentální dokument, který není jedna velká depka, je srozumitelný, hezký, zábavný, vtipem se nešetří, navíc poukazuje na už existující technologie a jako bonus zazní i M83, které můžu. Člověk má chuť okamžitě zakoupit slepici a skočit si na zelenou panelákovou střechu pro lilek s patizonem. Vydařené animace, pěkné tak, že člověk nechce zpátky. Sedlo mi. Po nedávném počinu Davida Attenborougha, který se těší všeobecné přízni, přichází na scénu Austrálie, která to pojímá rovněž příjemně a elegantně. Zasloužilo by to nadabovat a pouštět i malým prďolkám, aby věděli, že se o palčivých tématech dá mluvit slušně a lidé na to slyší. Nikoli hysterickým ječením a odbržděnými, hulvátskými výhrůžkami na půdě OSN, které akorát rozděluje společnost a masožravé odpůrce změn natruc odrazuje od žvýkání špenátu. ()

sator

všechny recenze uživatele

Jaký bude svět v roce 2040. Oceněný režisér Damon Gameau se vydává na cestu, aby prozkoumal, jak by vypadala budoucnost do roku 2040, pokud bychom jednoduše přijali ta nejlepší řešení, která máme k dispozici, abychom vylepšili naši planetu a přesunuli ji do zdravého proudu. Damon pojal dokument jako strukturovaný vizuální dopis své čtyřleté dceři. ()

Reklama

AloeB 

všechny recenze uživatele

O filmech tohoto typu mám občas tendenci mluvit jako o zbytečných, protože v ideálním světě, kdybychom se s klimatickou krizí nemuseli potýkat, bych si namísto nich mohl pustit nějaký příjemný a zábavný film (a nebo dokument o jiném světovém / společenském problému, lol). Film 2040 totiž moc zábavný není, na druhou stranu je však nesmírně inspirativní a extrémně pozitivní, což je slovíčko nepříliš slučované s tématem snímku, nicméně je na místě jej s tématem slučovat, protože přeci jenom přináší naději. A naděje je mnohem lepší věc než si jen rezignovaně nepořizovat děti, protože je nechceme vychovávat v tomto světě. Damon Gameau zde nabízí několik zajímavých řešení, způsobů, které fungují jinde po světě - jde o sdílenou elektřinu ze solárních panelů, sdílená auta ve městech, změna užívání půdy, pěstování mořské řasy na parcelách v oceánu a podobné. Někdo může namítat, že je film idealistický. Jako cynik říkám ano je, ale jako uvědomělý člověk říkám, že lepší alespoň nabízet naději a předkládat řešení než jen nad pivkem nadávat na upadající svět. Už jenom proto, že když se naděje dá správným lidem, tak ti správní lidé mohou skutečně něco vytvořit... ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Snímek uvádí řešení, která v současné době fungují, jak změnit osud planety a zachránit jí před klimatickými změnami. Množství získaných informací bylo dosti bohaté a obsah byl někdy až šokující. Film se divákovi nevnucuje, ale nabízí mu (i malá) řešení, jak planetě pomoci. Tvůrci brali vše objektivně a s nadhledem. Forma zpracování je velice zajímavá, ať už zmenšenými účinkujícími zasazenými do reálií či skvělými vizuálními efekty. Koncept s vyprávěním své dceři upevňuje snahu, aby film působil příjemně a zároveň přátelsky. Pokud je nějaký dokument zaměřený na osud budoucnosti, tak je to právě tento. Bezpochyby by měl mít celosvětovou distribuci, protože je potřeba něco dělat. Zítra může být už příliš pozdě. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem udělil pět hvězd a proč právě dokumentu 2040? Podobných dokumentů o špatném stavu naší planety je celá řada, v čem je tenhle výjimečný? Především proto, že nestraší, nevyhrožuje, ale naopak hledá řešení. Navíc výborným způsobem. Netlačí nikoho ke změně a nepředpovídá nereálné scénáře. Bere si již fungující řešení, která dnes existují a zamýšlí se nad tím, jak by to vypadalo, pokud by se „jen“ rozšířila a začala jej používat většina lidí. Decentralizovaná síť elektrické energie v Indii a pěstování podmořských řas a jejich využití jsou dva pozoruhodné nápady, které mají hned několik skvělých přínosů pro celou společnost a jsou ve své podstatě jednoduše proveditelné. Mimo obsah mě sedla také forma zpracování. Popis současného stavu a všechny změny vysvětluje Damon Gameau své čtyřleté dceři. Výsledky pozitivních změn projektuje právě do roku 2040, kdy bude dospělá a bude muset ve světě, který my měníme, žít. Právě v tom je pro mě hlavní myšlenka filmu. Chovejme se zodpovědně kvůli našim dětem. To ony po nás všechno zdědí. Za pozitivní vyznění dokumentu přidávám i tu poslední pátou hvězdu. ()

Galerie (16)

Související novinky

55. ročník AFO již klepe na dveře

55. ročník AFO již klepe na dveře

14.09.2020

Populárně-vědecký filmový festival Academia Film Olomouc v říjnu vrací úder a nabídne divákům k prasknutí nacpaný soutěžní program v online podobě. Od 1. do 15. října se na stránkách VOD platformy… (více)

Reklama

Reklama