Reklama

Reklama

Stavba Eurotunelu

(TV film)
  • Velká Británie Building the Channel Tunnel: 25 Years On
Velká Británie, 2019, 52 min

Hrají:

Julian Barratt (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Tunel pod Lamanšským průlivem spojující Británii s Francií je jedním ze sedmi divů moderního světa. Ale jak dlouho trvalo nejdelší podmořský tunel vybudovat? To se dozvíme od mužů a žen, kteří tento technický zázrak stavěli. Masivní stroje na vrtání tunelů ukusovaly skálu, nehloubily však jeden tunel, ale hned tři; dva železniční tunely a jeden služební. Jednalo se o projekt financovaný pouze ze soukromých zdrojů; na tunel neměla být utracena ani penny z veřejných peněz. Firma měla vše financovat a nést všechna rizika. Byl to projekt, který byl postižen záplavami, požárem, tragickými ztrátami na životech i finančními úpadky. Dnes je to inženýrský triumf a svědectví o tom, čeho lze dosáhnout, když dva národy odloží své historické rozdíly a spolupracují. (National Geographic)

(více)

Recenze (6)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lidské technologie se stále posouvají a s tím se posouvají i možnosti toho, co se vybudovat dá. Tunel pod mořem je něco výjimečného a víc to asi ocení motoristé, mezi něž já rozhodně nepatřím. Zajímavý je způsob, jak něco takového dokázali, ale i to, že se vypořádali s odpadem a vytvořili kus pevné půdy. To by mohla a měla být inspirace pro ostatní stavitele. Jenže tady šlo o mezinárodní projekt a ještě navíc hodně sledovaný. I mě pak překvapil vysoký počet mrtvých, kteří stavbu museli zaplatit vlastním životem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stavba tunelu 1990. Prekvapilo me jedenact mrtvych delniku pri stavbe.Kam slozili vytezenou odpadovou hlusinu?Mohli mit v krajine haldy jak na Pribramsku. Omyl ,zasypali cast more a vznikla prirodni rezervace,kde se pasou ovce a kravy. ()

subic 

všechny recenze uživatele

35cm i přes laserové navádění. Každá taková stavba je výzva a vede k pokroku v technice a technologii. Obě země k tomu měli trochu odlišný přístup, ale tyhle 2 země už postavily dohromady třeba legendární Concorde. Snad jen škoda, že řada záběrů byla jak domácí video. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus stavby i dokumentu. Doporučení pro získání představy o tom, co se lidem povedlo postavit pod oceánem mezi UK a Francií. A jaké to stálo koho oběti.. ()

Reklama

Reklama