Reklama

Reklama

Lil Peep: Pro každého vším

(festivalový název)
  • USA Everybody’s Everything (více)
Trailer
Dokumentární / Hudební
USA / Velká Británie, 2019, 115 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Intimní portrét vzestupu umělce jménem Lil Peep. Hudba, ve které kombinoval nejrůznější žánry a která si získala spoustu fanoušků, byla doslova jeho život. (Netflix)

Recenze (17)

erased 

všechny recenze uživatele

Ať už má příběh Lil Peepa jakoukoli výpovědní hodnotu o současné mládeži nebo jen jednom životě, zdá se mi že na dvouhodinový dokument byla jeho kariéra příliš krátká. Takto má sice film rozhodně co říct, obzvlášť opírá-li se při tom zrovna o tklivé dopisy a zpovědi Gusova dědečka, veškerá stopáž nad 30 minut je ale pouze omílání stejného jinými mluvícími hlavami. Rozhodující ale nakonec je, že přestože mi jeho hudba nic neříká, rozhodně by byla chyba odsoudit celý dokument, popř. relevanci této krátké kariéry, fráze "it's better to burn out than to fade away" se ostatně opakuje už přes 40 let. Každopádně scéna, kde se Lil Peep baví se svými obdivovateli a zároveň vrstevníky na berlínském letišti je zásah do černého. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Stojím za názorem, že u recenzí dokumentů a obzvlášť těch hudebních, je zásadní postoj diváka či hodnotitele k umělci, jeho chování a jeho způsobu života. Pokud se s ním ztotožňuje, vynáší jej do nebes, pokud nikoliv, s ledovým klidem je odsoudí mezi hromadu filmů, které dle něj neměli nikdy spatřit světlo světa. Dokument o Lil Peepovi je v tomhle tak trochu jiný, jelikož dokáže mapovat bouřlivý a raketový výstřel mladého hudebníka na vrchol scény velmi sugestivně a na rozdíl od Peepa nachází správný balanc - mezi všemi prvky, které byly v dokumentu obsaženy. Silně pochybuji, že většina lidí, zde hodnotících vysokými hvězdičkami, podporuje či uznává styl života, kterým byl Gusův krátký život poznamenán, i přesto si zde však nechávají slova chvály na film o mladém člověku, který se utápí ve svých depresích za intenzivního užívání drog, zatímco z něj ostatní postupně odkrajují další kousky jeho zničené duše. Důvod je však dle mého velmi zřejmý. Ačkoliv se spousta lidí nemusí ztotožňovat se stylem hudby (nepoužívám slovo 'žánrem' ze stejného důvodu, jaký byl ve filmu zmíněn), myslím si, že každý divák alespoň na jeden moment v Gusovi zahlédl to, co většina jeho spolupracovníků, producentů a kamarádů. Byla to výjimečnost v jeho pojetí hudby, byl to cit pro správnou hladinu, díky kterému si získal spousty fanoušků prakticky okamžitě, ale také laskavost, která čiřila z jeho velkých hnědých očí a vlídná, avšak velmi křehká duše, která bez stabilních kořenů (těžko očekávatelných u takhle mladých lidí) skončila bohužel tragicky. "Přátelte se s těmi, kteří pro vás chtějí to nejlepší", jak říká doktor Jordan Peterson a kdyby si z těchto slov vzal Lil Peep víc, dost možná by z jeho dobráckého srdce zbylo víc než popel, prach a záhada nad jeho smrtí. "Pamatuj si mě, daleko za horizontem." Život Lil Peepa byl zřejmě velmi nešťastný. Ale pamatovat si jej lidé budou ještě dlouho po jeho smrti. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Gus je padlým andělem. Byl tím, který si i přes veškerá úskalí, které mu život přinesl, našel důvod, proč být, byť jen tak krátce. Jak to s jeho smrtí bylo doopravdy ví nejspíše jen on sám. Nechal tu za sebou ovšem velmi silný odkaz v podobě skvělé hudby, která se pro naší generaci stala nesmrtelnou. Dokument pak Peepa zobrazuje sice mírně nechronologicky, kdy se střídají jeho vzpomínky s dětství a vystupování s Gothboiclique, ale ukazuje i jeho poslední měsíce života, kdy se věnoval i jiným věcem než jen hudbě. Hrozně se mi líbil vztah mezi ním a dědečkem, který mu nahrazoval otce. Závěr byl pak silný, tak jak jsem očekával. Pro některé mohl být tento potetovaný člověk podivín, pro mě však umělec s nespornými kvalitami, v jehož hudbě zobrazuje svou křehkou a citlivou osobnost. Lehce nadhodnocuji, jelikož mám Peepa moc rád, avšak z hlediska filmové kvality musím podotknout, že snímek neukázal protagonistu z více úhlů pohledu (například jak se dostal k drogám nebo silněji neukázal vztah matky či bratra více do hloubky apod.) I tak ale rád udělím 4 hvězdičky, byť jsem určitě mírně zaujatý. "Až umřu, budete mě milovat!" 81% ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem velkým fanouškem, jeho osobnost mě fascinuje. Myslím, že si lidé jeho tvář budou navždy vybavovat s jeho hudbou. Tento dokument přibližuje Lil Peepa jako osobnost, stejně tak jeho druhé já Guse. Cítím se zvláště při sledování, ale to je správně. Bez toho by to nebyl pravý dokument o Lil Peepovi. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Smutný, ale zaujímavý dokument o Rapperovi Peepovi, ktorý mal svojich fanúšikov. Na to, že zomrel 21 ročný, obehol kus svete a zažil kus popularity a oddaných fanúšikov. Dokument hovorí temer o všetkom, ale nie, kto ho dostal do kolotoča, marihuány a následne drog, ktoré ho poslali na onen svet, tak mladého. Tak trochu nepochopiteľné, keď nikto z rodiny sa nemal, ani zďaleka k týmto sračkám. Verejne propagoval drogy, večne zhúlený aj s celou jeho partiou a žiadny konflikt zo zákonmi. Čiže tento dokument bol obsiahnutý, len z jedného uhla pohľadu. ()

chesterko 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo ale stále som mal pocit dajakej podivnej temnoty a celé to smeruje k pocitu, že Lil bol sráč. Nezvláda ukoučovať svoj krátky a úspešný život... Ale úspešný v čom? Každý si určí prioritu sám. Toto bol jeho boj s démonmi a prehral. Ale natočené to je naozaj skvele. ()

Taron 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako pro obrovskýho fanouška tenhle dokument byla jedna z nejsilnějších věci, který jsem kdy viděl. Ale dokument určitě může zhlídnout i nezaujatej divák, myslim, že je hodně poučnej. Především v tom, jaký hyeny lidi dokážou být, když je někdo až příliš vstřícnej a hodnej. Zbytečná smrt jednoho mladého potetovaného génia. Chybí tu, nikdy nezapomeneme. ()

Dafaq 

všechny recenze uživatele

Realny dokument o mladom talentovanom človeku. Skvela hudba. Bolo zvlastne vidiet malého Peepa. Velke nevinne oči... Škoda ho no ()

Bednaa 

všechny recenze uživatele

I pro mě jako člověka, co má v playlistu jen pár Peepových songů funguje Everybody’s Everything jako hezká vzpomínka na zajímavého umělce. Je to sice velká pocta, zároveň se ale nebojí ukázat i úskalí raperova života a chytře neodpovídá na otázky, jestli si za všechny ty problémy především s drogami a depresemi mohl on sám, lidé okolo něj, nebo showbyznys. Jen je škoda, že některé písničky, které měly potenciál vytvořit opravdu silné momenty jsou po chvilce zabity a zazní z nich jen kousíček. Posledních dvacet minut je ale dostatečně mrazivých a dojemných. Teď už jen poprosím podobný dokument o mém oblíbeném Chesteru Benningtonovi! ()

matronator 

všechny recenze uživatele

Jeho hudba není můj styl (až na pár vyjímek), ale s jeho životem se naprosto umím ztotožnit. Kdo tu píše, že ani po zhlédnutí stále nechápe jak se k drogám dostal, očividně nikdy neměl žádné problémy s nějakou duševní poruchou jako třeba deprese a úzkosti, jinak by věděl. ()

lukynek23 

všechny recenze uživatele

Pro mne, jako pro milovníka Lil Peepa, má tento snímek úplně jiný smysl než pro obyčejného diváka. I když někdo není jeho fanoušek, mohl by se na to i tak podívat a zjistit, že to není jen "nějakej potetovanej feťák". Byl to talent, který tady na světě chybí. RIP ()

Reklama

Reklama