Reklama

Reklama

Versailles: Královské mistrovské dílo

  • Francie Versailles Rediscovered: The Sun King's Vanished Palace (více)
Francie, 2019, 92 min (Alternativní 52 min)

Moderní rekonstrukce královského sídla Ludvíka XIV... Dnešní Versailles vypadá úplně jinak, než v době Ludvíka XIV. Během jeho vlády a v průběhu dalších staletí se zámek neustále měnil. Přitom postupně přepisoval svou vlastní historii. Většina budov už dnes nestojí. Jak přivést ty zapomenuté stavby zpět k životu? Co nám prozradí o nejmocnějším králi Evropy a o světě, kterému vládl? Dokážeme znovu postavit zmizelé Versailles? Vědci dnes provádějí digitalizaci tisíců záznamů, aby vytvořili trojrozměrnou virtuální rekonstrukci zaniklých prostor. Versailles Ludvíka XIV. se tak postupně znovu objevuje a vypráví nám příběh výjimečného dobrodružství, v němž se mísí architektura, umění i politika. Abychom porozuměli historii tohoto paláce, musíme odhalit skryté Versailles. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Virtuální archeologie v plné síle. Škoda, že v plné síle nevyužili více i dobovou hudbu, která by úžasnou architektonickou rekonstrukci ještě lépe dokreslila. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prehliadka dokonalosti a majestátnosti exteriérov aj interiérov. Človek má obrazovo možnosť nakuknúť vlastne do každej miestnosti zámku a všetko sprevádza história, čo a kedy bolo postavené a komu to slúžilo. Opäť len chýbala informácia, že za doby Ľudovíta XIV. Všetci potrebu vykonávali rovno do nočníka, čo bol v tej dobe v podstate pomaľovaný hrniec. Kto nestíhal, mohol si uľaviť priamo na mieste a dámam bolo povolené v prípade nutnosti vykonať potrebu i počas tanca. O zámku sa v tých časoch ťažko dalo povedať, že sa tam dá jesť aj z podlahy. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama