Reklama

Reklama

Pura Vida

(studentský film)
  • angličtina Pura Vida (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline a ľudia prichádzajú o prácu. Dvaja dospievajúci bratia sa búria proti svojmu otcovi – továrenskému predákovi, ktorý sa stáva terčom hnevu frustrovanej komunity. (MFF Cinematik Piešťany)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

honajz 

všechny recenze uživatele

Vážně nechápu, proč je tohle v červených číslech. Pointa je jasná od prvního záběru. Kamera je hnusná, roztřesená, a to v době, kdy stabilizátory obrazu mají i mobilní telefony. Protože jde o nářečí a protože herci či neherci strašně šumlují, asi bych film opatřil titulky, často je jim velmi těžko rozumět. Taky nějak nerozumím názvu - i když asi jde o ironii, ale stejně mi to sem nesedí -, protože výraz pura vida se váže ke spokojenému, příjemnému, poklidnému životu v pohodě. Samotný příběh je rozvíjen velmi nešťastně - že má frustrovaná komunita výhrady k otci předákovi jsem se dočetl až tady z popisu k filmu, jinak to v samotném vyprávění vypadá, že snad ani na jídlo nemá. Ti tři starší kluci jsou takové karikatury (navíc se scénami opajcnutými z amerických filmů - včetně tlouštíka), že nepůsobí vůbec životně. Ať se pan autor podívá na Divoké včely, jak se podobné filmy točí, aby vypadaly autenticky. A ten malý kluk jsem vůbec netušil, jestli je debil (myšleno diagnóza - nemluvil, divně se choval, čuměl do blba, ve škole hledal na mapě "sroluj-ju"), nebo má představovat nevinnost (a divák ho má proto povinně litovat)? A jakože závěr filmu má znamenat konec nevinnosti? Fakt nevím, film ta vodítka nenabízí. Popisuje, ale vztahy postav nejsou podrobně dané ani popsané, dlouho trvá dát dohromady, kdo je kdo. Ataky nesnáším filmy, kde se někdo na něco zeptá a tomu druhému trvá pět minut, než odpoví - to je takový moderní nešvar současných festivalových filmů. (Zde ve scéně, kdy vrátný baští polívku.) Všechny naznačené linie zde vlastně vyšumí do ztracena a nefunguje to ani jako popis určitého místa, protože opět autor předpokládá, že divák najisto hned bude vědět, kde se příběh odehrává, jaké jsou tam poměry a co vlastně přesně popisuje. Ne, autore, to ty musíš divákovi říct, jinak je divák v kelu a tvůj film ho nezaujme. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Krátky film zaujme hneď vo viacerých ohľadoch. Jednak tým, s akou nenútenosťou dokázal mladý režisér zachytiť autentickosť prostredia a tiež prirodzenými výkonmi (ne)hercov. Dej plynie pomerne pozvoľne a hoci sa môže zdať, že niektoré vedľajšie odbočky pôsobia prebytočne (bomba), výborne dotvárajú výslednú mozaiku a atmosféru zabudnutej dediny kdesi v hladovej doline východného Slovenska. (Ne)dopovedaný záver ani nemohol byť inakší. To najlepšie čo ,,Noc filmových nádejí 2019" ponúkla. (18. hodnotenie, 1. komentár k filmu, 87%) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nie každý je hneď na prvú Kenom Loachom. Sociálno kritická sonda do života rusínskej neúplnej rodiny je poznačená viacerými klišé. V kontraste k prostrediu najvýchodnejšieho z východného Slovenska tak pôsobia obzvlášť nevierohodne. Krčma spojená s potravinami a vysedávanie týpkov opodiaľ je ukázané skvele. Rovnako zobrazenie života rodiny muža s dvoma synmi. No všetko ostatné akoby bolo prebrané z nejakého amerického filmu. Partia troch chlapcoch na bicykloch, neznámo prečo ostrakizovaný dement, ktorý každú chvíľu čumí do blba, sa občas ako dement správa. Šikanovanie a prehliadanie učiteľkou vs. prístup inej, vrcholne spravodlivo sa správajúcej kolegyne učiteľky, šikanovanie, nenávisť prepustených k iba o čosi vyššie postavenému majstrovi, no v podstate rovnakému chudákovi. To všetko vytvára riadny galimatiáš. Spasiť ho môže nejaká tá tragédia v závere. Ta ne? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak vysoké hodnocení. Uznávám, že sem tam kamera vytvoří zajímavý obraz, ale jinak fakt nevím. Půl hodinu sledujeme jednu nesympatickou rodinku, ve které je jeden malý kluk, co nemluví, neustále se tváří jako postižený, starší bratr ho šikanuje, učitelka ve škole taky, kamarády evidentně taky nemá, celej svět mu ubližuje... Já osobně tohle citové vydírání, které působí samoúčelně, absolutně nesnáším a díky tomu jsem už od začátku nesnášel i toho malého postiha. Jeho rodina je taky strašně super - starší bratr má bandu kamarádu (opět jeden blbější než druhý), se kterou vedou stupidní dialogy, neustále jezdí na kolech, což už pak působí směšně a chovají se jak dementi. Můžu k nim vůbec mít nějaké sympatie? Ne. Mají mě čím zaujmout? Ne. A teď sledujeme, jak se ti dva bratři mezi sebou nesnáší a jak to mezi nimi dopadne, je jasné dost brzo. Taky to dost nudí, nefunguje to, některé střihy jsou strašné, nějaké poselství to nepřináší, a že bych se nadšeně vyžíval v té temnotě a depce, to fakt ne. Navíc hercům někdy nebylo ani pořádně rozumět, a to ne proto, že bych nerozuměl slovenštině (to naopak), ale kvůli tomu, že mluví nějakým nářečím. 1* ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama