Reklama

Reklama

Vítr

  • Česko Vítr. Dokumentární thriller (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V podhalském regionu v Polsku fouká halný vítr několikrát ročně, většinou na jaře a na podzim. Je zcela nepředvídatelný, takže nikdy nevíte, zda a kdy přeroste v ničivý uragán, který promění malebné horské hřebeny v kulisy, jimž dominuje divoké představení přírody. Přichází z nejvyšších vrcholků Karpat a s jeho sílící intenzitou roste i strach mezi lidmi, výskyt srdečních infarktů, šílenství, násilí a dalších podivných účinků na ženy a muže, kteří jsou na něj nejcitlivější.Působivý snímek Vítr, který spíše připomíná thriller, zkoumá přírodu a obyvatele ve snaze zmapovat tajemný fenomén. (HBO Europe)

(více)

Recenze (7)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že tento dokumentárno hraný film ma veľmi bavil svojou pochmúrnou a tajomnou atmosférou a doslova dychtivým vyobrazením halného vetra ako poľského fenoména. Na druhej strane dosť veľa zbytočných záberov hlavne tých trošku divnejších ľudí, ktorí berú tento vietor ako nadprirodzenú mantru. Každopádne ale ja som bol milo prekvapený námetom a hlavne jeho prevedením. 75 % ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Nah, ten "thriller" by som z názvu asi vypustil. Pripadá mi tam skôr pre efekt. A miesto toho by som volil podtitul v štýle "dokument bardzo atmosfericzny". Je to výborný dokument, ktorý pre mňa ukazuje druhú stranu Tatier z iného pohľadu, ako toho, že to je "to miesto, kde chodíme lacno nakúpiť na trhy do Targu". Je to silno ľudské a na druhú stránku s presahom až do mystična, či duchovna, pokiaľ ide o vnímanie vetra, či celkovo prírody. Krásny a ponurý obraz zaujímavého kraja. ()

Reklama

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Zajímavý observační dokument z prostředí Polských Tater s ponurou atmosférou. Některé postavy mě bavily, některé už méně. Ale atmosféra filmu byla prostě úchvatná, hustá jako mlha v Tatrách. Určitě stojí za shlédnutí, pokud vám tento žánr něco říká. Jsou to spíš slabší 4*, ale je to věc názoru. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Obsah je neopísateľný, forma najšťastnejšia možná, technická stránka veci bravúrna... a ja nechápem, AKO niečo také dokázali vlastne natočiť. (pozn.: ten "thriller" je tu na mieste) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

50 minut je to spíš čekání na vítr, než opravdu vítr. Ale aspoň se seznámíme se svéráznými polskými horaly a horalkami, tatrankami a jinými oplatky. Jedna horalka kácivá dřevorubecká je ženská, která má sílu jak chlap a nehynoucí láska k lesu je tak silná, že to navenek ventiluje různým divným chováním (básně, zpěvy, objímání stromů, procházky v největších nečasech, větrů se nebojí). Druhý hlavní objekt dokumentaristiky je zručný stařík, kterému malé děti říkají tati, ale nevím, takhle na stará kolena? Líbí se mi, že tam pořád všichni polsky nadávají. O lékařce ze záchranky tam toho zas tak moc není. Pojem halný vítr jsem nikdy neslyšel a podle toho začátku to vypadalo, že nám nabídnou řádění živlů z první ruky, ale to byly spíš úryvky videí někde ze zpravodajství nebo z youtubu. Jedné větrné bouře se sice dočkáme, ale že by to kvůli tomu měl být "thriller dokumentalny", to ne. Ale kvůli těm zajímavým postavičkám se na to dalo koukat. Jednou. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama