Reklama

Reklama

Nůž ve vodě

  • Polsko Nóż w wodzie (více)
Trailer

Sólo pro dva muže, jednu ženu a plachetnici.  Filmový debut režiséra Romana Polańského se stal po uvedení v roce 1962 pro polskou kinematografii významnou událostí. Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy, předvádí mužskou ješitnost i morální úpadek, konflikt sobectví finančně zajištěného novináře a pozérství bezejmenného studenta za přihlížení cynické manželky. Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle porazí mladého muže stopujícího uprostřed silnice. Andrzej muži navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, mladíka pozve na společnou jednodenní projížďku na plachetnici. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění.... Dobře vystavěný scénář, děj situovaný na omezeném prostoru automobilu a lodi, atmosféra, herecké výkony a vynikající kamera (kterou vedl Jerzy Lipman), zůstávají přednostmi filmu. Jeho název odkazuje na důležitou scénu, v níž Andrzej v náznacích popichuje mladíka kapesním nožem, který následně úmyslně upustí do vody. Snímek měl v době svého vzniku silný mezinárodní ohlas, o čemž svědčí nominace na Oscara a řada dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (128)

rt12 

všechny recenze uživatele

Nůž ve vodě nese rukopis Romana Polańského (pozd. Hořký měsíc, Bůh masakru). Film je o manželské dvojici, jejichž vztah naruší třetí osoba zvenčí. Postupně se průběh filmu mění. Od uvolněné atmosféry přes psychologickou hru , když se objeví zbraň, bojíme se o život některé z postav. Dojem je umocněn tím, že se vše odehrává v omezeném prostoru v autě, na jachtě a opět v autě. Střet mužů, ale ještě více jejich eg, střet nejen generační, ale i sociální. Mladík intelektuálně nestačí na manžela, ten toho zneužívá ne fér způsobem. Žena zde buď urychluje nebo umožňuje jejich reakce, ale sama se nemění a zůstává chladná. Na konci filmu se projeví její cynizmus a vlastně i psychická převaha. Kdo má rád psychologická dramata též doporučuji. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Dva muži, jedna žena a plachetnice. Na tomto skvělém Polańskeho debutu mě v první řadě uchvátila precizní kamera (s řadou zajímavých záběrů - tu se shora dolů, tu opačně ze zdola nahoru, tu záběr do dáli, tu hezký detail z blízka). Ale skvělé byly i herecké výkony všech tří protagonistů. A k tomu úžasný doprovodný jazzík. Akorát se chystám s přáteli ze skautu na jachty na Mazurská jezera, tak to byl pro mě takový hezký prolog před naší plavbou. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nůž ve vodě je poezií niterné podstaty života nesnesitelné lehkosti bytí. Základní přírodní zákony platí i v prosperitě lidské civilizace, samčí soupeření je povinné prokazovat odvážnou kuráž a je neustále puzeno k činům sebeprosazení ve vidině zdárného dosažení společenské váženosti a vyšší životní úrovně. Boj o samičku patří k nejdůležitějšímu úkolu samotného života. Roman Polanski s jemným ironickým uhranutím útočí do středu nitra, zpřevrací pocity a nemilosrdně je přivádí až do komplexní katarze vzájemných vztahů. Obavy vnitřních světů se přehlušují křikem stupňujícího se napětí hry o získání výsostného dominantního postavení, uvolnění stavu je možné pouze v nárazech větru mezi plachtovím a v nejtěsnějším tělesném objetí. Éros dostal výraz poetické žádostivosti prostřednictvím estetických skladeb obrazů kameramana Jerzyho Lipmana, je okem, vnímající tu prchavou krásu života. Je sice možné spatřovat paralely ohlasů kritiky společnosti, ale tím hlavním posláním je schopnost básníka nahlížet na svět přes vznešenost řeckého ducha, celou podstatu života vložil do omezeného prostoru paluby jachty a se zalíbením pozoruje dualitu vnitřních pocitů. Prvním objektem básníkova zájmu je Andrzej (pozoruhodný Leon Niemczyk), sebevědomý novinář, lpící na dosažených úspěších materiálního zabezpečení a pohodlí. Náhodný společník se zdá být vhodnou obětí k demonstrování vlastních zkušeností a způsobů. Oslava ega si je jistá sama sebou. Druhým objektem básníkova hledání krásy života je Krystyna (velmi příjemná Jolanta Umecka s hlasem Anny Ciepielewské), Andrzejova manželka, již uvyklá na silné mužovo ego. Po svém se vypořádává s obřadem samčího sváru, neboť si díky němu může dovolit i svou čistě soukromou odplatu mužské povýšenosti. Třetím objektem básníkova uhranutí životem je zde mladý student (zajímavý Zygmunt Malanowicz s hlasem Romana Polanskiho), osamělý stopař ve dnech studentského volna. Mládí se tradičně hlásí o slovo a právo na život, nezapomíná při tom poměřovat svou odolnost i neústupnost. Testosteron je skutečným vládcem na palubě a zuřivě cení zuby ve svém skálopevném přesvědčení. Film Nůž ve vodě je poezií svým výrazem, náladou i myšlenkou. Roman Polanski zachytil podstatu lidského života, pronikl do utajené části vnitřních světů a nadšeně zpívá o kráse života. Jedinečný to poetický prožitek! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Polanského celovečerný debut a hneď takáto paráda. Nedokážem si predstaviť iného režiséra, čo by v tej dobe natočil niečo podobné, traja herci, jedna loďka a veľké dramatické divadlo, kde názov filmu zároveň odzrkadľuje aj podstatu. Dramatická linka má aj skrytý význam, nejde tu len o podpichovačný konflikt dvoch mužov, je toho omnoho viac. Ješitný novinár si ani neuvedomil, že príbeh o namyslenom námorníkovi odráža aj jeho vzťah ku manželke. Keď sme si sebou príliš istý, obvykle príde tvrdý pád a taký človek nejakým spôsobom dostane príučku. Či to pomôže už film nerieši. Zároveň by som si dovolil nesúhlasiť s obsahom. Novinárova manželka nebola cynická, veľká chyba, ona proste len na manželovo ješitné správanie rezignovala. A to je veľký rozdiel. Jednoznačne odporúčam, skvelý film. 85/100 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tres faciunt collegium, říká latinské přísloví. Roman Polanski se ve svém celovečerním debutu opticky spokojil s málem, ale zdání klame. Tři herci rozehrávají silné drama, do kterého jsme zcela ponořeni. Dva muži, kteří soupeří o jednu ženu. Leon Niemczyk mi připomíná něco mezi Humphrey Bogartem a Nicolasem Cagem, Zygmunt Malanowicz vypadá spíš jako Terrence Hill a Jolanta Umecka je krasná ženská. A na to uz se dívat nechá. Silný zážitek, jemuž chybělo jen málo. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Polanski se stal po filmu známým a chtěl film přepracovat v angličtině se Spencerem Tracym a Elizabeth Taylor, ale poté od toho upustil, nechtělo se mu dělat znovu stejnou věc. (Kulmon)
  • První polský film nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Kulmon)
  • Počas dabingu filmu, ktoré bolo v Brnenskom štúdiu v budove Typos, vypukol v budove veľký požiar. V tom čase pracoval na filme kameraman a režisér dabingu Miroslav Ambro, ktorý sa nestihol včas evakuovať do bezpečných priestorov a zomrel na otravu dymovými splodinami. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama