Reklama

Reklama

Pivní putování


Jižní Morava (E07)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary Starobrno, Znojmo a unikátní hradní pivovar v Bítově. Z dávných brněnských pivařů si připomeneme královnu Elišku Rejčku, která založila nejen starobrněnský klášter, jehož dokončení se ovšem nedožila, ale i starobrněnský pivovar, jehož dokončení se dožila a jehož plodů s potěšením užívala. Z novějších pivařů vzpomeneme Leoše Janáčka, který tamní pivo po celý život věrně pil. Pokloníme se u pamětní desky sládka Františka Ondřeje Poupěte, který s teploměrem a hustoměrem v ruce zbavil pivovarnictví středověkých pověr, a připomeneme si prof. Karla Josefa Napoleona Ballinga, který z pivovarnictví učinil exaktní vědu. Budeme citovat názory starověkého lékaře Hippokrata na pití alkoholu, které jsou kupodivu v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje oblíbené místo, a přitom mne tenhle díl hodně nudil. Jižní Morava není jen Starobrno, kterému se pořad věnoval většinu stopáže. Znojmo je pak zmíněno spíše okrajově a nakonec skončíme na Bítově v muzeu pivovarnictví. Proč ne, ale kurnik, v samotném Brnu je spousta dalších pivovarů, co třeba historicky významný Pegas? Kde byl slavkovský pivovar, hodonínský, kyjovský, vzpomínka na slavný vyškovský, co Břeclav a další? I ty historky dnes mi přišly poněkud unylé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pivo moc nepiji a na exkurzích v pivovarech jsem byl, takže pro mě zatím nejslabší díl. Morava je rozdělena na dvě půlky kam až došli Valaši. Můžete pak třeba na jihu vesnice vidět jejich vliv cimbálovku a víno a na severním okraji německý vliv rockovou hudbu a pivu. V Národním parku Podyjí jsem byl několikrát a nevěděl jsem že to byla bezlesá pastevní krajina, než byla v 50.letech opět zalesněná kvůli železné oponě. ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama