Reklama

Reklama

Mahátma Gándhí

(TV film)
  • Francie Le Mythe Gandhi (více)
Francie, 2019, 52 min

Hrají:

Mahátma Gándhí (a.z.)

Obsahy(1)

Portrét legendárního duchovního vůdce indického boje za nezávislost uvádíme ke 150. výročí jeho narození... Mahátma Gándhí, celým jménem Móhandás Karamčand Gándhí, prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu, který nakonec dovedl Indii k vyhlášení nezávislosti 15. srpna 1947. Jaká byla jeho strategie a jak se mu podařilo z jeho samého učinit klíčovou zbraň v komunikačních bitvách napříč celým světem? Pomocí archivních záběrů poznáme člověka, kterého obdivoval celý svět, skutečně detailně. Odhalíme mýty, které jeho osobu provázely, dozvíme se, proč byl pro mnohé inspirací a také poznáme důvody jeho selhání a proč byl nakonec zrazen. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to encyklopedický přehled bez nějakého ozvláštnění, jako třeba fakt, že Ghándí nabádal k prudérnímu sexuálnímu chování, ale sám lehával s několika babama v posteli najednou. Ale  výhodou je velký filmový archiv.  Samotná filosofie nenásilí je přitažlivá. Ghándí říká: "Nebuďte poslušní, přestaňte spolupracovat, bojkotujte. Protivníka je možno porazit láskou. Nenávist je prvním stupněm násilí". Tuto zbraň má k dispozici každý- vlastní tělo. Tuto filosofii používal i Martin Luther King v Americe , nebo Nelson Mandela v JAR. Tak třeba dá někdo po mě čtyři hvězdy a posune hodnocení do červené barvy z 69 na 70%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak áno, istú úctu ku Gándhímu mám. Aj ako k osobnosti, aj k filmu. Len nechápem jedno. Ak niekto pomenuje dokument, že mýtus a skutočnosť, tak očakávam niečo iné ako maximálnu glorifikáciu tohto kostnatého muža. Pretože dokopy sme sa nedozvedeli nič nové, len že bol úžasný. Tak kde sú tie mýty? ()

zette 

všechny recenze uživatele

Gandhi musel byt neskutecny clovek, chovam k nemu obdiv a uctu. Tento dokument je ale vylozene televizni, takovych se vsude vali stovky. Stroze odvypraveny zivotopis. Zcela jiste se nejedna o nejlepsi film o Gandhim. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama