Reklama

Reklama

Tonutí v plastovém moři

(TV film)
  • Česko Planeta se topí v plastech (více)
Velká Británie, 2018, 2x53 min

Hrají:

Liz Bonnin

Obsahy(1)

Každoročně se dostává do světových moří několik milionů tun plastů, proto není divu, že se znečištění moří umělohmotným odpadem v poslední době stalo ústředním tématem, jemuž je věnována globální pozornost. Ale opravdu bereme tento nový prvek ekologické krize dostatečně vážně? Jak a kudy přesně putují denně používané a odhozené plasty do oceánů a co se tam s nimi děje? Můžeme v zájmu záchrany moří na této planetě něco udělat? Liz Bonninová se pokouší světový problém s plasty popsat a zmapovat, a to od pozemských „center produkujících plastové znečištění” až po život a osudy živočichů, kteří jsou nuceni se záplavou umělých hmot den co den bojovat. Odhalí pro nás i metody, kterými se dá největší ekologické katastrofě současnosti zabránit, a zjišťuje, zdali už i věda našla nějaké účinné řešení. Pokud spojí svůj potenciál inženýři pracující na vývoji alternativních materiálů nahrazujících plasty a vědecké týmy usilující o vynález inovativních způsobů čištění moří, je možné zastavit záplavu umělých hmot znečišťujících oceány? Liz Bonninová se odhodlaně snaží dokumentovat současný stav a nalézt odpověď na tuto palčivou otázku. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (7)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je otázka, co je v tomto případě největší problém: zda fakt, že s odpady neumíme nakládat či samotná výroba plastů. Protože žádný odpad není problém, když víte co s ním poté, až přestane sloužit. Když se začneme zaobírat možností, že nebudeme plasty kupovat, abychom planetě ulevili, narazíme. Z plastů se dnes vyrábí prakticky vše. Uloženy v nich jsou potraviny, vyrábějí se z nich doplňky ke spotřebičům, spotřebiče samotné disponují mnoha plastovými díly, hračky, elektronika atd., atd. Je to téměř nekonečný seznam. Takže buď se naučit vyrábět bez plastů nebo je účinně likvidovat. Dosud neumíme ani jedno a nejsem si jistý, zda hlavně ta druhá varianta je reálná v následujících letech. Ačkoli střípky nadějí se objevují. Mladí vědci a chytré hlavy vymýšlejí, jak tyto výrobky likvidovat nebo čistit řeky a moře. Trochu mě překvapilo, že se třeba neobjevila možnost, kterou jsem nedávno viděl v nějakém pořadu v Česku. Housenky zavíječe totiž plasty požírají a a to docela rychle. Nicméně do té doby jsou ale záběry znečištěných pláži nebo řek drastické a o mrtvých zvířatech se žaludky plnými drobných plastových částeček ani nemluvě. A zákaz výroby plastových brček je v tomto ohledu opravdu směšný, když se tu bavíme třeba o milionech PET lahvích. Jenže kde není ochota a naopak figuruje lobby velkých koncernů, tam se asi jen těžko něco změní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem oba a díly a lámal si hlavu smysl natočení tohoto dokumentu, když se nic nezmění. Možná nebezpečné bakterie žijící na plstech by mohly konzumenty vyděsit. A nikde nepadla ani zmínka o hlavní příčině této krize a sice že lidé příliš souloží a jejich počet roste geometrickou  řadou. Technokratický tón dokumentu a sice , že věda všechno vyřeší , mi lezl na nervy. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Před několika lety mě zaujala zpráva, že šestnáctiletý kluk vymyslel technické řešení na úklid plastů v moři. Tento dokument, o osm let později, ukazuje, že ho právě nyní uvádí v činnost. To je dokladem toho, jak moc času bylo potřeba k realizaci, zatímco mořské vody se denně plnily a plní plasty v řádech tun, které překračují meze mé představivosti. Denně! Současně je jeho objev velkým příslibem, protože když to může vymyslet šestnáctiletý kluk, dokládá to, že když se spojí touha, lidé různých vědních a technických oborů a peníze, jistěže to půjde. Podobné dokumenty, i když nejde aby nepůsobily depresivně - k odpadům lhostejný člověk si je ani nepustí - mají za cíl jediné, pohnout společností, vyvolat v nás volání po změně, která vyčistí světové oceány. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Svět je v plastové krizi říká bioložka,to ale není plastová krize, to je morální krize....Jednoduchá otázka, jak je možné že moři celé planety už dávno neplují lodě na čištění, jak je možné že tyto aktivity řídí neziskovky? Odpovědiˇsi najděte sami..tedy těch pár lidí co našlo sílu na dokument koukat... ()

planetta

všechny recenze uživatele

Nemohol som sa na to pozerať. Rozumiem tomu, že ľudia ktorých živí rybolov sú na tom závislí, ale predsa nemôže tento svet byť o tom aby rybár mal prácu. Keď si nevie prácu nájsť tam nech si hľadá niečo iné tak ako aj iní keď ich k tomu situácia prinúti. Je to celé začarovaný kruh ako vždy a má to aj pomenovanie - prachy prachy a prachy. Počnúc od reštaurácii a obchodov, majiteľov v biznise okolo rybolovu a samotných rybárov. Ničíme túto planétu len aby sme sa mali lepšie, aby sme naše zisky mali ešte vyššie ako minulý rok a tak ďalej dookola ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama