Reklama

Reklama

Mariachi

Trailer

Obsahy(1)

Osamělý mariachi (hudebník) přichází do malého města v Texasu, do města, o kterém si myslí, že mu přinese štěstí. Vše, co chce, je být muzikantem jako jeho otec, dědeček a pradědeček. Ve stejné době přichází do města zabiják. Oba muži mají na sobě černý oblek a v ruce pouzdro na kytaru. S tím rozdílem, že hudebníkovo pouzdro obsahuje jeho milovanou kytaru a zabijákovo je plné zbraní. Dochází k jejich záměně a hudebník je nucen vyměnit kytaru za jeho zbraň a bojovat proti nebezpečnému a nemilosrdnému podsvětí za pomoci majitelky místního baru, do které se zamiluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

Nebešťan 

všechny recenze uživatele

Měl jsem kdysi rád Desperáda, ale po shlédnutí původní verze musím přehodnotit tuto náklonost. El Mariachi z roku 1992 je mnohem lepčí, kamera je syrová a "vlezlá" a všude. Zvláštní humor mezi čůrky napětí jiskří a přivádí v úžas. Rozumná délka nezačne nudit a příběh odsejpá nejlepším tempem. Neokoukaní herci a dobrý scénář musí bavit chtě nechtě. Není nad originál ! ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Úžasné je, že tento film vznikal doslova na kolenou s velmi malým rozpočtem a přesto si dokáže maximálně, mě jako diváka podmanit. Za což můžu jenom říct, klobouk dolů. Ovšem o to víc je třeba docenit, remake, jakým je Desperado. Tam už si s tím Rodrigues pěkně vyhrál a maximálně film doladil a to vč. scénáře. A právě proto, zde nemůžu dát pět hvězd, neboť tohle je jen takříkajíc zážeh motoru. No a tu další hvězdu ubírám, neboť, přestože se Peter Marquardt snažil, mě jakožto herce v roli gangstera, prostě nepřesvědčil. Koneckonců, mohl Rodrigues roli hlavního gangstera zahrát klidně sám. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení El Mariachiho je nutné vycházet z faktu, že jde o ultralaciný debut natočený doslova za pár tisíc dolarů. Nezávislé dílko, které není ovlivněné zásahy studia a jakýmikoli tvůrčími kompromisy. V pozdějších filmech rozvíjel Rodriguez motivy, které nastínil už ve své prvotině, a i když byly podepřené slušným rozpočtem a přítomností hereckých hvězd, šlo o vykalkulovanou záležitost, které chybí energie Rodriguezova prvního filmu. Nejsem fanouškem žánru, ale když už mám hodnotit Rodriguezův styl, pak El Mariachi se mi líbí víc než jeho pozdější kousky. Dobře pracuje s žánrovými klišé a jeho parodický styl mi sedí víc než pozdější akční jízda. Celkový dojem: 60 %. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Vůbec to neni skvělý film, ale nevím co mě tak okouzlilo. Jestli to, že i při tak málo postavách je to velice krásný film a městečko je krásně depresivní a přitom takové sladké a živé. Jistě, není zde tolik akce jako v dalších "pokračováních", ale taky je to ze začátku 90. let, takže se to musí trochu respektovat. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

El Mariachi (Carlos Gallardo) si putuje světem, a stejně jako všichni jeho předkové se snaží uživit hudbou. Tu mu to jde lépe, tu hůře - než dorazí do malého městečka, kam zrovna připutoval uprchlý zločinec, který se chce pomstít "šéfovi" onoho městečka. Problém je, že jsou si oba muži podobní, nosí černý oblek a mají kytaru (samozřejmě zabiják nemá v pouzdře kytaru, ale spoustu zbraní). Nakonec musí samotný Mariachi vyměnit kytaru za zbraň a snažit se zachránit alespoň svůj holý život... El Mariachi je jedním z prvních filmů, kterými na sebe Robert Rodriguez upozornil. Dokázal, že za málo peněz dokáže udělat spoustu muziky (samotný film stál pouhých pár tisích dolarů, ale vydělal několikanásobně tolik). Je pravda, že kromě vcelku zajímavé zápletky nejde o žádné filmové veledílo, navíc většina herců je dost toporná - nicméně jedno filmu určitě nelze upřít ... a to že vykopl Rodrigueze do světa velkého filmu.. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (29)

  • V roce 2011 byl film uložen do Národní filmové knihovny jako kulturně, historicky a esteticky významný. (Terva)
  • Vedlejší herci ve filmu jsou jen "nevinní" kolemjdoucí lidé. (Sufferer)
  • Pravděpodobně proto, že neměli při natáčení dostatek rekvizit, je několik gangsterů ve filmu vyzbrojeno ''vzduchovou'' pistolí Marksman 1010C BB pistol. (HectorHagman)

Reklama

Reklama