Reklama

Reklama

Příroda Kantaberských hor

(TV film)
  • Rakousko Die wilde Bergwelt Kantabriens (více)
Rakousko / Francie, 2018, 2x43 min (Alternativní 2x52 min)

Obsahy(1)

Čtyři roční období v úchvatné Galicii... Řetězec hor lemující severozápad Španělska je bičován vlhkými oceánskými větry i hýčkán mírnými jižními teplotami. A je i domovem řady ohrožených evropských druhů zvířat. Většina zvířecích obyvatel španělského Kantaberského regionu nemá na vybranou a musí se přizpůsobit drsným podmínkám života ve vysokohorském prostředí. V zimě jsou oceánské větry vanoucí do vnitrozemí bohaté na srážky. Vysoká zvěř trpí hladem a zimou. Přívaly sněhu někdy uvězní jelena evropského i srnce obecného. Nepřízeň počasí nutí všechny obyvatele lesa jen nečinně čekat. Vlci ale dobře vědí, že kdo si počká, ten se dočká. Krutá zima se brzy postará o naplnění řady osudů. A s nadcházejícím jarem se probudí i další místní šelma – medvěd. Život v Kantaberských horách není jednoduchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Autor zdejšího Obsahu motá dohromady Galicii s Kantábrií; kdyby se podíval do mapy, zjistil by, že tyhle dva regiony spolu ani nesousedí, protože mezi nimi leží ještě Asturie. Chybička se vloudila i do českého komentáře: ten mohutný pastevecký pes, který se tam krátce mihne, se jmenuje španělský mastin (ne mastif). Jinak film je to moc pěkný, se spoustou krásných záběrů, ať už jde o celky krajiny, nebo detaily zvířat. -------- V titulcích (obou dílů) filmu uvedeno: český název Divočina Kantaberských hor v kouzelném koutu Španělska; originální název Wildlife in the Cantabrian Mountains; rok výroby 2017. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásne, ostré a spomalené zábery z prírody, ktoré opäť potvrdzujú, že naša Zem je krásna v každom kúte. Pritom Kantábria je rozlohou veľká ako desatina Slovenska, no aj na takejto ploche sa dá nájsť bohatá fauna i flóra. https://dokumenty.tv/priroda-kantaberskych-hor-komplet-1-2-dokument/ ()

topi 

všechny recenze uživatele

Úchvatné záběry španělské fauny a flory během čtyř ročních období a života, který se tam odehrává. Obdivuji moderní technologie, kde objektiv snímá sebemenší detaily zvířat nebo přírodních živlů. Máme tak možnost vidět páření lovčíků hajních, vylíhnutí se kukly modráska bahenního přímo v mraveništi (dost dobrá finta), koupel jestřába lesního, porod zmije iberské, tření se lososů, růst muchomůrek červených a desítky dalších jevů, při jejichž sledování se dech tají. Fascinující jsou také záběry kamzíků horských, jak se pohybují po skalinách, tokání tetřevů hlušců (což mě připomíná zvuk odtékajícího odpadu :D), ropuchy obecné, vychytrale vyzrávající nad užovkou obojkovou, skorce vodního jak loví pod hladinou nebo honba vlků za jelenem, kterého následně trhají zaživa. Nikdo se s nikým nemazlí a konec je naplněním zákonům přírody. Mimo všechny tyhle dechberoucí scény sledujeme v každém ročním období smečku vlků a medvědici s medvíďaty, kteří zde mezi sebou žijí ve vzájemné symbióze (prý dodržují nepsané příměří :)). Mimo tyto úžasné obrazové sekvence vystrkuje růžky barvitá hudební kompozice, složená ze smyčců, fléten, klavíru a různých ambientních ruchů. Takhle si představuju dokumentární film, který zaujme a nabídne fantastický pocit souznění s lesním královstvím. Člověku spadne čelist a znovu si uvědomí, jaká je příroda mocná čarodějka. Překrásné. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Kantaberské pohoří (španělsky Cordillera Cantábrica) je rozlehlý horský systém na severu Španělska. Horstvo má délku 350 km a skládá z několika pohoří. Rozkládá se rovnoběžně s pobřežím Atlantského oceánu, na východě navazuje na Pyreneje. Kantaberské pohoří zasahuje na území těchto autonomních společenství: Galicie, Asturie, Kantábrie, Kastilie a Leónu a Baskicka. (Wikipedia) ()

Reklama

Reklama