Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Dvě minuty a bylo po ´Zápasu století´. Tak Végh v kleci poslal k zemi Vémolu.“ nebo „Lvi dožrali. Végh knokautoval Vémolu v prvním kole“. Tak zněly titulky po dlouho očekávaném MMA zápasu Attily Végha a Karlose „Terminátora“ Vémoly, v němž Attila jako první na světě knokautoval neporazitelného Vémolu. Nový dokumentární film mapuje celoživotní cestu sportovce a novodobé hvězdy Slovenska Attily Végha a ukazuje, jak se Attila na tento zápas století připravoval. Díky vyprávění jeho rodiny, přátel i soupeřů můžete sledovat kroky, jež Atillu dovedly až na samý trůn MMA v USA, přestože k tomu neměl v dětství moc předpokladů. Příběh Attily je příběhem skromného chlapce z Gabčíkova, kterého odhodlání, tvrdá dřina, ale i přátelská povaha dovedly až na vrchol. Film konfrontuje jeho dosavadní kariéru a odhaluje jeho prohry i vítězství a divák může díky dosud nezveřejněným záběrům proniknout nejen do jeho soukromého života, ale i do zákulisí MMA, který je aktuálně nejdynamičtěji se vyvíjejícím sportem na světě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (67)

Marze 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nejsem fanoušek sledování těchto stále populárnějších zápasů MMA a že jsem se před puštěním dokumentu domníval, že jde o historický dokument o vojevůdci Attilovy, který kolem roku 445 sjednotil Huny. Při prvních záběrech vyprodaného stadionu jsem pak myslel , že jde o tu slavnou metalovou hudební skupinu Attila. Ale slovenský zápasník Attila je sympaťák. Tito zápasníci věnovali léta zdarma práce svému koníčku a teď zaslouženě konečně svoji vytrvalostí vydělávají velké peníze když vyprodávají hokejové haly. Četl jsem rozhovor s naším šampionerm Carlosem kde se zmiiňuje o domluveném vzájemném zápase v pražské O2 aréně. Za ten souboj dávám o hvězdu více. Jen ten hrozný hip hop si mohli v dokumentu odpustit, nevím jestli je to hudba této subkultury. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Attila Végh,ano to je on,muž který dokázal splasknout tu mediální bublinu kolem Karlose Vémoly a toho nabubřelého chvástala po dvou minutách poslat k zemi a vyhrát tak zápas.Dokument ukazuje osobní i profesní život Attily Végha,jeho okruh přátel kteří mu pomáhali a hlavně jeho samotného ve světle skromnosti která mu nikdy nebyla cizí ani v současnosti tedy v době největší profesionální slávy.Zápas století,jak novináři nazvali tento souboj V+V tedy Végha a Vémoly provázel obrovský mediální humbuk,hlavně namachrovaný Vémola si před novináři držel svou obvyklou nacvičenou pózu a proto jsem fandil Attilovi,aby srazil toho vejtahu a ukázal lidem kdo je šampión a že i ten kdo je celkem nenápadný tak může vyhrát zápas v celkem krátkém čase.Attila Végh je přesně ten typ sportovce,který si v ringu i mimo něj zaslouží obrovský respekt. ()

Reklama

bozka10 

všechny recenze uživatele

V týchto športoch sa pohybujem prakticky celý život,tak toto prostredie mi je dôverne známe a Attila je legenda minimálne tá naša a nakoľko tento kolektív okolo tohoto borca poznám je mi to veľmi blízke a pre fanúšika týchto športov povinná jazda.Pravdepodobne si tento dokument nájde fanúšikov hlavne práve u tohoto publika,ale určite ho odporúčam každému či už s vášňou,alebo bez vášne k športu.Attilka👊👊 ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

S dokumentmi je to tak, že keď je silná a zaujímavá téma, tak už to samo o sebe je výhra. A Attila silnou témou je - teraz je v kurze a jeho životný príbeh sa musí páčiť (vyrástol v skromných pomeroch, na začiatku kariéry mal najmä zanietenie, k tomu ohromný úspech v Amerike, následný pád, potom návrat, až napokon víťazstvo v "zápase storočia"). Ešte k tomu je to príjemný chlapík. A nech sú zábery z prvej polovice filmu (popisujúcej cestu na vrchol) akokoľvek zaujímavé a fanúšikovi MMA nevídané, a emócie sa u mňa dostavili, tak prácu dokumentaristu musím hodnotiť negatívne. S Petrom Větrovským som videl rozhovor na YouTube (podcast U kulatého stolu) a zanechal na mňa dojem. Na tak mladého človeka úžasné CV - ako dvadsiatnik prezident fortunaligového klubu, následne založenie úspešnej agentúry, ktorá organizuje koncerty so svetovými hviezdami... Keď som sa dozvedel, že tak rozhľadený a príčetný človek sa podujal urobiť dokument o Attilovi Véghovi, ani vo sne by mi nenapadlo, že ho bude režírovať on sám. Samozrejme, mohol by mať nejaký skrytý talent a prekvapiť nás, lenže on ničím podobným nedisponuje. Dokument nie je remeselne dobre zvládnutý, zle sa narába so strihom a najmä s hudbou. Avšak, čo je neodpustiteľné (a prečo dávam také nízke hodnotenie, hoci som sa v pdostate bavil) je, že dokument klame! Viaceré scény sú dohrávané. Scénka na terase popisujúca nenútený rozhovor Attilu s Mečárom je ešte ok. Avšak, akože náhodný telefonát, keď režisér natáča v Gabčíkove ilustráky a Attila mu oznámi, že sú so ženou v očakávaní je do oči bijúci fejk. Taktiež aj akože autentická esemeska od promóterov Oktagonu, že mu zápas odriekol americký súper kvôli Rizinu. Attila je akože prekvapený, rozhorčený a musí sa ísť mimo záber vydýchať - v nasledujúcom strihu je už vydýchaný. Ani taký pohoďák ako Attila toto dobre nezahral a v dokumente popisujúcom realitu to nemá čo hľadať. Štylizované zábery s perfektným filmovým timingom počas Attilovho tréningu (najmä beh na ceste) sú už hriechom menším, skôr je to vec vkusu. Druhá polovica filmu je už venovaná zápasu storočia. Minimálny priestor tu však dostáva Attilov oponent, pričom najmä vďaka nemu mal tento zápas taký náboj (a asi aj vďaka nemu sa väčšina divákov tohto filmu začala zaujímať o MMA). Väčší priestor ako Vémolovi sa tu nepochopiteľne venuje Zwickerovi, pričom on bol iba prostredníkom k tomu, prečo sa stal zápas storočia takým zaujímavým (Vémola na vrchole vs Végh, bývalý šampión Bellatoru v úpadu). Neviem, či Karlos nedal na viac materiálu súhlas, ale rozhodne je to škoda. Na záver zábery z pôrodnice - nech si každý zhodnotí, či to do dokumentu patrí. Petrovi Větrovskému v jeho pracovnom živote fandím, je to obdivuhodný človek, ale filmovej či dokumentaristickej tvorbe nech sa už prosím nevenuje. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument o skromném a výtečném bojovníkovi MMA Attila Véghovi. Životopis od dob sportovních začátků, přes mnohé úspěchy i pády po poslední "zápas století" s nesympatickým a namyšleným Karlosem Vémolou. Nejen pohled na vysportovaná mužská těla, ale i dokument o síle a vůli člověka, která dokáže zlomit všechny rekordy. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Větrovský spomína na začiatky natáčania, kde ku kontaktu s Véghom prišlo veľmi spontánne po nevinnej otázke, či o ňom niekto niekedy chcel nakrútiť film. Okamžite volal svojej manželke, ktorá ho podporila, pričom väčšinou jeho nápady najprv skritizuje. Dodáva: „Začal som nakrúcať Attilu Végha, totálne bez filmárskeho vzdelania a skúseností. Dominik Besler, kameraman, povedal na treťom nakrúcaní, že by to chcelo aj zvukára. A ja mu hovorím, načo, veď tá kamera má zvuk, tam máš mikrofón. Bol som totálny amatér.“ (Biopler)
  • Végh počas nakrúcania prehral súboj so Zwickerom, po zápase v šatni plakal a chcel natáčanie ukončiť s tým, že tvorcom uhradí náklady. Větrovský ho povzbudzoval vskutku filmársky, že bude ako Rocky Balboa: „Teraz si prehral, ale potom porazíš Vémolu, ten je tiež vždy raz dole, raz hore.“ V skutočnosti sa toto prianie vyplnilo. Végh porazil Vémolu v súboji poloťažkej váhy označovanom ako "zápas storočia" v novembri 2019. (Biopler)
  • Režisér sa s odstupom času zmienil, že urobil v strižni zopár chýb a totiž, že film je o 10 minút dlhší než by mal byť. Véghovi sa narodil syn 14 dní po termíne a Větrovský už nemal potrebný odstup, aby to stihol v kľude dostrihať, lebo film išiel už o 2 dni do kín. (Biopler)

Reklama

Reklama