Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy

(seriál)
Česko, 2020

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Barokní srdce Evropy je nový dokumentární seriál o české a moravské barokní architektuře a krajině, z dílny tvůrců oceňovaného projektu Krajinou domova. V koprodukci České televize a společnosti Orchis film s.r.o. vznikl obrazově výpravný seriál, který se na barokní památky v České republice dívá z nezvyklých úhlů, aby s diváky sdílel to, co je pro baroko typické: emoce, pocity, nálady. Baroko je fascinující epochou, která předefinovala do té doby středověkou tvář starého kontinentu. Představuje ohromné tvůrčí vzepětí, které díky novým stavitelským technologiím dokázalo doslova zhmotnit myšlenky, víru, filosofii. Rozmach společnosti, kultury, osvojování nových pohledů na svět kolem nás, ale i velké objevy na poli vědy se promítly do architektury i ostatních typů umění. Seriál chce diváky seznámit s tou tváří baroka, která dodnes určuje charakter naší krajiny. Barokní krajina nejsou jen zámky, kostely, kláštery. Jsou to také staré cesty, pěšiny, aleje, boží muka, jsou to různé pohledové osy, skryté významy, symbolismus, odkazy ke křesťanské mytologii, ale někde překvapivě i vzdor vůči církevním dogmatům. Baroko spojuje výstavní, reprezentativní paláce, monumentální kláštery a honosné zámky s pokorou všedního života, přičemž akcentuje pohledovou krásu a významové roviny. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Una111 k tomuto seriálu (7)

Barokní šálení (2020) (E01) 

Očekávala jsem trochu jiné pojetí. Dokument nepřináší žádné vyčerpávající informace, žádný ucelený přehled, spíš je to takové přelétávání z místa na místo, ale díky nádheře barokních děl a pěkné kameře je výsledný dojem přinejmenším příjemný. Především jsem ale vděčná za vkusný, pěkný komentář. Uvidíme, co ve zbývajících dílech ještě uvidíme.(1) ()

Rody (2020) (E02) 

Nádherné obrazy, kouzelné putování krajinou! To, že jsou využity záběry z dronu, považuji za velké plus a jen lituji stavitele, že svá díla takto nemohli vidět! Mnohá známá místa byla pro mne objevena znovu a mnohá z nich jsem zatoužila opět vidět. A stejně jako po prvním dílu i tentokrát patří Petru Krejčímu můj obdiv a dík! ()

Mistři (2020) (E03) 

Některé díly se tak trochu prolínají a částečně opakují, a některé "srdcovky" každého z nás tam zase nutně musejí na druhou stranu chybět, což je asi pochopitelné. Já jsem třeba očekávala, že u F. M. Kaňky bude zmíněn klášter na Karlově. Ale neviděla jsem ještě zbývající díly. ()

Santini (2020) (E04) 

Tenhle díl mne prostě nadchl! Santini měl mimořádný dar od Pána Boha, ale musel být i neskutečně pracovitý, vždyť zemřel tak mladý - v pouhých 46 letech! Poprvé jsem nad jeho architekturou užasla na Zelené hoře, vyrazilo mi to dech. Chodila jsem stále dokola a nemohla se té podívané nabažit!! Krystalicky čistá krása! ()

Zámky (2020) (E06) 

Jako když se otevře pokladnice a vyndavají se ven na světlo nádherné rodové šperky! Ani tento díl nezklamal. Také komentář je stále velmi dobrý - snad až na tu "nejtragičtější dobu české historie", to staré a obnošené klišé, to si mohli autoři odpustit. ()

Kostely (2020) (E07) 

Už ani nevyzdvihuji filmařské kvality a exkluzivní podívanou, to se od prvního dílu stále drží na vysoké úrovni, ale tentokrát bych ještě chtěla pochválit mimořádně pěkný komentář. (1) ()

Města (2020) (E09) 

Tohle bylo dost velké sousto a zpracování rozhodně nebylo vyčerpávající. Kromě toho se leccos i opakovalo z předchozích částí a byť je opakování matkou moudrosti, zde zbytečně ubíralo z krátkého času, který byl k dispozici. Takže slabší 4*. (1) ()

Reklama

Reklama