Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy

(seriál)
Česko, 2020

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Barokní srdce Evropy je nový dokumentární seriál o české a moravské barokní architektuře a krajině, z dílny tvůrců oceňovaného projektu Krajinou domova. V koprodukci České televize a společnosti Orchis film s.r.o. vznikl obrazově výpravný seriál, který se na barokní památky v České republice dívá z nezvyklých úhlů, aby s diváky sdílel to, co je pro baroko typické: emoce, pocity, nálady. Baroko je fascinující epochou, která předefinovala do té doby středověkou tvář starého kontinentu. Představuje ohromné tvůrčí vzepětí, které díky novým stavitelským technologiím dokázalo doslova zhmotnit myšlenky, víru, filosofii. Rozmach společnosti, kultury, osvojování nových pohledů na svět kolem nás, ale i velké objevy na poli vědy se promítly do architektury i ostatních typů umění. Seriál chce diváky seznámit s tou tváří baroka, která dodnes určuje charakter naší krajiny. Barokní krajina nejsou jen zámky, kostely, kláštery. Jsou to také staré cesty, pěšiny, aleje, boží muka, jsou to různé pohledové osy, skryté významy, symbolismus, odkazy ke křesťanské mytologii, ale někde překvapivě i vzdor vůči církevním dogmatům. Baroko spojuje výstavní, reprezentativní paláce, monumentální kláštery a honosné zámky s pokorou všedního života, přičemž akcentuje pohledovou krásu a významové roviny. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele FuLister k tomuto seriálu (6)

Barokní šálení (2020) (E01) 

První díl je možná takový hop sem, hop tam, ale myslím, že to vůbec neubírá na pozoruhodnosti. Právě naopak, chce ukázat na co se může člověk v dalších dílech těšit a ono je opravdu na co. ()

Rody (2020) (E02) 

Vůbec si nemyslím, že by někdo vařil z vody, či že by bylo příliš záběrů z dronů. Právě naopak mi přijde, že je to velmi krásné. Záběry, hudba i komentář zabývající se i filosofickými otázkami baroka. Velmi dobré! ()

Mistři (2020) (E03) 

Co na tom, že většina mistrů nebyli Češi? Zřejmě se jim tu líbilo a proto tady tvořili. To že některé památky nejsou v úplně nejlepší stavu je sice bohužel realita, ale vzhledem k minulosti se tomu nedá divit. A jenom nadávat na to, že jsme kulturní barbaři a všechnu kulturu tu vytvořili cizinci mi tedy přijde ubohé. A jestli se to tedy někomu nelíbí, tak si myslím, že má dostatek prostoru k tomu aby šel a začal s tím něco dělat. To jen tak naokraj k některým nespokojeným komentátorům zde. Jinak co se týče této epizody, nelze než opět pouze chválit. ()

Santini (2020) (E04) 

Krásné, geniální a úchvatné! Škoda jen, že to trvalo tak krátce. ()

Kláštery (2020) (E05) 

Nejlepší na této sérii je to, že i když navštěvuje místa, která již byla navštívena, že je to vždy z trochu jiného úhlu a vždy s nějakými jinými informacemi. A to velmi cením. ()

Evropský kontext (2020) (E11) 

Souhlasím, že poslední díl byl možná trochu slabší, nicméně i tak velmi nadprůměrný dokumentární seriál. Mrzí mě, že končí, neboť to bylo vždy vskutku ducha povznášející a umělo to pohladit po duši. Na druhou stranu: je dobře, že to skončilo, neboť tím končí i kokotský komentáře debilního "odborníka na umění", tedy takzvaného 1 % uživatelů, který zřejmě neumí nic jiného než plivat. Je mi ho trochu líto, když se musel dívat na seriál, který ho tak strašně sral, že vždycky musel jít a vyblít ty svoje blitky tady na čsfd. Očividně je to umělec, a proto by zde neměl ztrácet čas. ()

Reklama

Reklama