Reklama

Reklama

Bohouš

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1968, 25 min

Obsahy(1)

Správce horského hotýlku Alois Randa (Jiří Sovák) má starostí nad hlavu: očekává početný zájezd turistů, nestíhá vařit a jeho jediná zaměstnankyně, pokojská Miluška (Zdena Hadrbolcová), si balí kufry. S Bohoušem už tady nezůstane ani minutu. Bohouš je Randův obrovský bernardýn, který odmítá respektovat Miluščino soukromí. Pokojská je tedy pryč, zato přichází první host (Vladimír Menšík) a má hlad jako bernardýn. Hrdý majitel bernardýna s ním tedy uzavře bizarní sázku - jestliže host dokáže sníst na posezení víc chodů než Bohouš, bude mít zajištěn bezplatný týdenní pobyt. Pokud se mu to nepodaří, týden bude u Randy zastávat místo pokojské. (Oskar)

(více)

Recenze (245)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tři skvělí herci a jeden zmlsaný bernardýn, arzenál, který ani po dvaapadesáti letech nepřestává bavit. Režisér Petr Schulhoff dovedl původní anekdotu, která poprvé zazněla ve slavných rozhlasových Sedmilhářích, kde ji odvyprávěl scénárista František Vlček, k absolutní dokonalosti a tím pádem také k divácké nesmrtelnosti. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Bohouš je zřejmě ojedinělá chuťovka v rámci televizní tvorby, která byla produkována v Československu kolem roku 1968. Usiluje o čistou a nenáročnou zábavu, což se daří s obrovským přehledem. Již úvodní scény naznačují, že může jít o něco se zajímavou zápletkou a samotné soupeření jedlíků jen dokládá, jak kvalitně je příběh vystavěn. Bohouš má své kouzlo a naprosto bezkonkurenčně vyplňuje svých 25 minut. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná komedie, která asi nikdy neomrzí. Sovák s Menšíkem si museli to natáčení náramně užívat a Bohouš tu jeho "antidietu" určitě také. Ten bryndák mu náramně slušel. Zdena Hadrbolcová sice v komedii dostala méně příležitosti než výše zmínění, ale to zdaleka neznamená, že by za nimi zaostávala. Naopak ten ženský faktor komedii i závěrečné rozuzlení patřičně znásobil. Docela by mne zajímalo, pokud se některé (obzvláště jídelní) scény opakovaly, kolik toho "gáblíku" Bohoušek ve skutečnosti "zpucnul" :-) ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Co bychom na Vánoce dělali bez nenažraného a rozmlsaného Bouhouše? To by snad ani nebyly svátky. Tenhle mastrštyk o třech hercích a jednom bernardýnovi je stejně tak geniální jako legendární. Jediná škoda, že dneska už u nás nikdo není schopný nic podobného natočit. Jenže hledejte dnes druhého Menšíka a Sováka. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tohleto je fakt roztomile nádherné i když tak kraťoučké. Takového psa mít, já vám nevím, tak se snad raději dobrovolně oběsím ! Ne, teď vážně, kdepak nikdy se do ničeho podobného, tedy do žádné takové sázky bez rozumu radši nepouštět a to už vůbec s něčím podobným, i když třeba nakonec vyhrajete! Hergot, co je todleto? – No, co je to, to je Bohoušek. – Děte se vycpat, prosim vás, tohleto přece není Bohoušek, to je kredenc ! Opravdu jedinečná a dnes už kultovní záležitost v podání dvou hereckých mistrů (častých hereckých partnerů). Záležitost, která by se dala doporučit takhle těsně před štědrovečerní večeří, nebo na Silvestrovský večer. Za 5* jednoznačně. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (17)

  • Sovák a Menšík nebyli zpočátku příliš spokojeni se scénářem. „Ježíši, to bude blbost,“ říkali si prý u jeho čtení. Nakonec sedli k lahvi vína a přepsali ho. Základ zachovali, ale své repliky vyškrtali a napsali k nim velkými písmeny „improvizace“. Režiséra Petra Schulhoffa pak postavili před hotovou věc. (HawkeyP)
  • Inspirací ke žravému bernardýnovi byl scenáristovi Františkovi Vlčkovi st. bernardýn herce Saši Rašilova st., kterému jednou hodil k vylízání plechovku od olejovek a on ji spolkl a za pár dnů z něj vyšla vyleštěná a placatá. (sator)

Reklama

Reklama